Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 23 glasov Ocenite to novico!
Novak Đoković
Novak Đoković je v najdaljšem finalu na turnirjih za grand slam leta 2012 v Melbournu po skoraj šestih urah ugnal Rafaela Nadala. Tudi zaradi takih kakovostnih maratonov tenis uživa svoj status. Foto: Reuters
Katja VIšnar
Šprinti so postali sestavni del smučarskih tekov. S tem je opazen tudi trend selitev v mesta, kamor si vse pogosteje želijo tudi alpski smučarji z mestnimi paralelnimi tekmami. Foto: EPA

Dodaj v

Športi z menjavo pravil iščejo televizijo, a tenis tega ne potrebuje

Kolumna Slavka Jeriča (167)
29. maj 2017 ob 10:27
Ljubljana - MMC RTV SLO

Najboljši teniški igralci sveta so v Parizu začeli drugi grand slam sezone, karavana pa je še vedno prežeta z napovedjo uvedbe novih pravil.

Pred dnevi je izvršni direktor ATP-ja Chris Kermode predstavil niz predlaganih sprememb, ki jih bo organizacija preizkusila novembra na zaključnem turnirju osmih najobetavnejših igralcev do 21 let, kar je prav tako novost.

Na predlog lahko pogledamo vsaj iz dveh zornih kotov. Zadnje desetletje je zaznamovala generacija okrog Rogerja Federeja, ki jo lahko brez pretiravanja označimo kot zlato generacijo v celotni zgodovini. Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Andy Murray (in Stan Wawrinka) so hermetično zaprli svetovni vrh in le poredko pustili kakšno drobtinico za mlade generacije. Nihče ne more neskončno kljubovati času, majhne luknjice postajajo vedno večje, prostor si počasi, a zanesljivo pridobivajo mlajše generacije (nazadnje Aleksander Zverev). ATP želi s tem podrobneje predstaviti igralce, ki bodo v prihodnjih letih nosili štafeto tega športa. Vodilni pri organizaciji si ne želijo, da bi odhod zlate generacije (in prihod slabo poznanih naslednikov) zbil teniške rejtinge. Zato moramo predlog razumeti tudi s te strani.

Druga stan pa je diktat televizije. Ni težko predvidevati, da bi nova pravila močno skrajšala čas igre. Vsota dobljenih iger za zmago sicer ostaja 12, a krajši nizi onemogočajo preobrate, za osvojitev igre v vsakem primeru zadoščajo le štiri točke (v nasprotju z ekstremno dolgimi igrami, kjer se izenačenja na 40 lahko ponavljajo v nedogled), svoje pa bo opravila tudi ura, ki bo štela (in omejevala) vse premore.

Nekaterim panožnim organizacijam pogosto očitajo togost, neprožnost, neživljenjskost in nezmožnost prilagajanja novim časom. Plejada športov se bori za svojo pozornost v medijih, ki lahko popravijo njihov status in finančni položaj. Tako se vedno išče neka magična formula, ki bi znala šport zaviti v celofan, ki bi bil prijazen do televizijske forme. Kako privabiti gledalca, ki si bo ogledal celotno prireditev? Dober primer so smučarski teki, ki so dolgo tekmovalce na progo spuščali v 30-sekundnih intervalih, kar je iz televizijske prizme precej dolgočasna forma. Drama in napetost se ustvarita z bojem mož na moža, zato ni presenetljivo, kako je v zadnjih letih porastel delež šprintov. Podobna evolucija je zadela biatlon (zasledovalno, skupinski štart), priča smo bili uvedbi smučarskega krosa.

Nove (bolj gledljive?) formate iščejo tudi drugi športi. Pri namiznem tenisu so pred leti dolžino niza skoraj prepolovili. Odbojka je naredila prehod iz štetja na le svoj servis do tega, da velja vsaka točka, zdaj bodo na svetovnem prvenstvu do 23 let preizkusili dolžino vseh nizov na 15 dobljenih točk, za zmago pa bo treba osvojiti štiri nize. Vedno nove rešitve iščejo tudi v alpskem smučanju, vzrok pa spet izvira iz televizije, konkretno padca gledanosti.

Vse lepo in prav, ampak status (moškega) tenisa je tako dominanten, da ne potrebuje vseh predlaganih posegov, v mislih imam predvsem število iger za osvojitev tako igre kot niza. V tem primeru bi tenis postal drug šport, kot se igra več kot sto let. V tem času so se izklesale legende, zgodbe in točkovni sistem, ki omogoča primerjave tudi skozi tako dolgo zgodovino. Tenis ima v rokah močne karte, karte tradicije, zgodovine in preverjenega recepta, ki deluje. Zakaj bi zapravili zmagovalne karte?

Slavko Jerič, MMC
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
ajvard
# 29.05.2017 ob 10:48
noben šport tega ne potrebuje.
na silo spreminjati šport, da dobimo nekaj "televizijskega", "atraktivnega"...je iskanje instant rešitev.

nekateri športi pač niso privlačni za širše množice "navijačev". nič hudega.
luckylucke
# 29.05.2017 ob 10:48
Se popolnoma strinjam! Tenis je šport tradicije.
OTC
# 29.05.2017 ob 10:59
Lahko eksperimentirajo z ženskim tenisom. Tam ne tvegajo nič.
Gautama
# 29.05.2017 ob 10:35
Se strinjam z g. Jericem, razen uro za med tockami pa bi uvedel.

Ker tele psihicne igre med tockami pa res niso lepe za gledat.

Mogoce se prepoved dretja in vzdihovanja, bi rekel, da tudi to vecini gledalcev ni vsec (in je novodobna iznajdba). Sharapova na prvem mestu, obe sestri Wiliams, Azarenka, Nadal, Djokovic tudi Murray in se kdo.
sportniik
# 29.05.2017 ob 10:49
Ko so v F1 ukinl dotakanje goriva je blo konc šova.
Različna teža dirkalnika in različni postanki so omogočl večjo dinamiko prehitevanja.
urke12
# 29.05.2017 ob 11:34
Res bi bilo škoda, da uničijo edinstveni točkovni sistem v tenisu. Ravno tista igra na dve dobljeni točki pri 40-40 je najbolj zanimiva, to bi bil pravi polom. Mislim, da je ura med točkami obvezna, pa čeprav bo nekoliko porušilo rutino igralcev pred samim servisom. Ampak mlajši se bodo privadili, večina igralcev je tako ali tako 90 % časa znotraj že veljavne omejitve, tisti klasični zavlačevalci pa se bodo prilagodili že ob prvih odvzemih točk. Me prav zanima, koliko dejansko traja dvoboj Murray-Djokovic ali Nadal-Djokovic, neto.

Če pa hočejo za vsako ceno pospešiti teniške dvoboje - najbrž je govora o GS dvobojih, vse na dva dobljena niza je konec najpozneje v dobrih 2 urah - naj preprosto vrnejo podlago na normalne hitrosti, pa bo. Nova generacija se tako ali tako ne obotavlja preveč, ko je treba točko zaključiti. Agresivni so, močnejši in višji od starih igralcev, le še pravo podlago jim dajte. Nekaj velikih turnirjev na trdi podlagi bi lahko zamenjali tisti s travnato. In ja, malo promocije jim ne bi škodilo, tale turnir v Milanu je kar korak v pravo smer.

Se je pa treba zavedati, da so teniški igralci kar vplivni - njihov recimo temu sindikat drži ATP za cojones. ATP brez njih pač nima produkta, zato močno dvomim, da bodo te spremembe šle zlahka čez. Lažje bi bilo kaj narediti v smislu podlag, saj tam odločajo organizatorji turnirjev, teh pa top igralci ne morejo kar tako množično izpuščati - že zaradi obvezne udeležbe, točk in denarja.
pikulin
# 29.05.2017 ob 11:17
Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković, Andy Murray (in Stan Wawrinka)

Kot, da so za to krivi ''veliki 4-je''
Nadal je osvojil prvi RG že pri 17, in je od takrat praktično ves čas v vrhu. Težava so mlajše generacije same, ki so polne pomanjkanja koncentracije, bencinskih in alkoholnih hlapov in nediscipline. V individualnem športu pač ne moreš biti v vrhu, če glava ni na pravem mestu. Najboljši primeri so Djoković, Demitrov, pa tisti ekstra bogati Latvijec, Tomić.....
čak mal noris
# 29.05.2017 ob 12:05
Pomirite se. NIČ od tega ne bodo sprejeli. Morda le merjenje časa med servisi.
Bi bilo pa NUJNO , vsaj zame, omejiti negravžno dretje med udarci. Pojdite enkrat ( bo dovolj ) gledat - poslušat eno "žensko" partijo. Obup, zares.
In nato pojdite še na njihov trening. No, tam je pa "cerkveno vzdušje". Miš bi slišal prdniti. Le zakaj.
Suave Ben
# 29.05.2017 ob 14:30
"Tisti, ki ste proti "dretju" se vam vidi, da niste nikoli resno igrali tenisa."

Do Monike Seleš se na teniških igriščih ni cvililo in stokalo. Po tvojem torej Borg, McEnroe, Connors, Sampras itd. "niso nikoli resno igrali tenisa", ker se niso drli po igrišču.

Sami geniji danes na forumu.
friks
# 29.05.2017 ob 13:29
Meni gre najbolj na živce to brisanje med vsako točko.

Pa kaj maš za nosit brisačo sabo na igrišče. Brisačo imaš na klopci in ko bo premor, se boš obrisal.
zamudnik
# 29.05.2017 ob 13:10
15, 30, 40, A, set - to je najbrž neka vrhunska matematika, ne?

Drugače pa samo Nadalu prepovedati vlečenje hlačk iz zadnjice in petkratno brisanje, pa bo. Morda bi bilo dovolj že, če ne bi dobil za vsako brisanje nove brisačke. :-)
LjudjeSoOvce
# 29.05.2017 ob 18:43
Športi z menjavo pravil iščejo televizijo, a tenis tega ne potrebuje

Seveda ne, ker so to naredili že pred cca dvema desetletjema z uvedbo "tie break-a"", da so postali dvoboji bolj časovno predvidljivi in poledično zanimivi ravno za TV. Tako da...kakšne "zmagovalne karte" omenja avtor? Poker je že končan in zmagovalne karte je imel TV in ne tenis.
Ferdek
# 29.05.2017 ob 13:18
"Mogoce se prepoved dretja in vzdihovanja, bi rekel, da tudi to vecini gledalcev ni vsec"

A boš pri karateju tudi prepovedal dretje?
Robiland
# 29.05.2017 ob 11:03
Jaz rad gledam peturne moske teniske dvoboje.
Zenskega tenisa nisem nikoli gledal. Je kot upocasnjeni posnetek.
drop dead
# 30.05.2017 ob 11:42
Uro med točkami bi res lahko uvedli (podobno razmišljajo v baseballu). Ostali predlogi so pa butasti predvsem točkovanje mora ostat isto.
Če bi pa jaz določal pravila bi kot prvo prepovedo brisanje z brisačo med točko, kak je pa men to moteče, ko se najprej s tistim na roki obriše pol se gre pa še po vsaki točki (pa tut če as zadane) z brisačo obrisat.
čak mal noris
# 30.05.2017 ob 08:50
@slovenski

ARGUMENT, prosim. To, kar si napisal, ni NIČ. KAJ IN KJE se "vidi", da nismo resno igrali tenisa?
@ferdek

Karate je KONTAKTNI šport. Ne mešat dveh nezdružljivih stvari.
@Levkup

Torej se o tenisu v Sloveniji lahko z Mimo Jauševec pogovarja le...Mima Jauševec? Hmmm...
slovenski
# 30.05.2017 ob 01:30
melanhonik pa Suave Ben vidva sta taprava ja. :D

Kot prvo večina vas pravi da ne gleda ženskega tenisa, tudi jaz sem glede dretja mislil bolj moški tenis. Drugič, Monika Seleš že nekaj časa ne igra zakaj bi torej danes prepovedoval njeno dretje? Karakterji in stili igre so med tenisači zelo različni. Če omenjeni asi niso stokali še ne pomeni, da so bili proti stokanju drugih oz svojih nasprotnikov (kr nekaj). Sploh na pesku je bilo to zaradi dolgih izmenjav bolj izrazito.

Zdaj iz glave sem imel v mislih recimo "dretje" Musterja. Tudi sam se "derem" podobno. Evo vama pametnjakoviča finale RG iz leta 1995 in dretje Musterja (celo več kot deset let nazaj) :).
Musterja sem imel pred leti celo čast osebno spoznat in sem 100% da njegovo dretje ni del načrtnega treninga.

http://www.youtube.com/watch?v=EK3RhhQMK
Dk
Suave Ben
# 29.05.2017 ob 14:25
"A boš pri karateju tudi prepovedal dretje?"

Popolnoma nič ne bi bilo narobe, ker je dretje v karateju še bolj smešno od tistega v tenisu - ko so namreč te cvileče poskakujoče karatejske kobilice stopile v svet MMA-ja, so bile hitro in surovo postavljene na realna tla s strani borilnih veščin, ki patetičnega dretja med izvajanji udarcev ne poznajo.
slovenski
# 29.05.2017 ob 14:11
Tisti, ki ste proti "dretju" se vam vidi, da niste nikoli resno igrali tenisa.

Drugače pa je ATP preveč amerikarizirana organizacija. Njihov problem je že lep čas samo en: ni niti enega top ameriškega igralca, ki bi bil sposoben osvajat grand slame, posledično je gledanost na daleč največjem trgu (ZDA) manjša, zato si zmišljujeo take in podobne rešitve.

Na srečo Grand Slame in Davis cup organizira ITF in ne ATP, zato je bojazen odveč.
melanholik
# 29.05.2017 ob 15:28
Suave Ben
# 29.05.2017 ob 14:30
Prijavi neprimerno vsebino
"Tisti, ki ste proti "dretju" se vam vidi, da niste nikoli resno igrali tenisa."

Do Monike Seleš se na teniških igriščih ni cvililo in stokalo. Po tvojem torej Borg, McEnroe, Connors, Sampras itd. "niso nikoli resno igrali tenisa", ker se niso drli po igrišču.

Sami geniji danes na forumu.

Točno tako. Če je torej prvi komentator začel z omalovaževanjem, naj jaz v istem stilu odgovorim. Tisti, ki niste proti dretju, pa tenisa gotovo ne spremljate več kot kakih deset let. Dretje se je začelo z Moniko Seleš in je bilo stvar čisto načrtnega treninga, ne pa karkoli naravnega in tenisu lastnega.
sekioli
# 29.05.2017 ob 13:23
V tenisu bi morali spet vsi igrati v belih oblačilih,dretja na vsako žogico prepovedat pa bili že bližje
jackm8
# 29.05.2017 ob 10:46
Šport rabi le enega Američana na prvem mestu, po možnosti črnega, pa bodo v njem milijarde.
veza
# 29.05.2017 ob 22:31
Ne vem, zakaj se šteje 15, 30, 40, gem, osebno bi pa uvedel samo en servis, zakaj dva servisa in potem ostane ena žogica nekje v žepu ali pripeta nekje pod kiklo.
levkup
# 29.05.2017 ob 15:41
Le čevlje sodi naj kopitar !
V Sloveniji razen Mime ni nikogar, ki bi
lahko kompetentno razpravljal na to temo.
Oziroma se pardoniram, razpravljate lahko,
kompetence pa nimate !
Nikolaj
# 29.05.2017 ob 14:09
Tenisa ne gledam prav zato, ker je dolgočasen, saj ne šteje vsaka točka, kar podaljšuje igro do onemoglosti.
Nogomet je gledljiv, saj šteje vsak gol.
Ukinit trapasto točkovanje ali pa ukinit tenis.
Slavko Jerič
link
Išče se: medsebojno spoštovanje
208
19. marec 2018 ob 08:26 Ko sem gnetel misli za tale zapis, me je zmotil zvok SMS-a novinarskega kolega, ki je vseboval zgolj drugi dve besedi iz naslova te kolumne. Medsebojno spoštovanje.
Več novic ...
Kazalo