Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 13 glasov Ocenite to novico!
Grčija
Sprva se je govorilo o tem, da bo Atenam zmanjkalo denarja že do konca poletja, ko se je okrepila razprava o izstopu iz območja z evrom in o bankrotu. Nato je bilo predvideno, da bo poročilo o Grčiji bržčas pripravljeno že do naslednjega zasedanja evrske skupine v oktobru, zdaj smo že pri novembru. Grčija pa še kar deluje. Še brez bankrota. Foto: FreeDigitalPhotos.net
Zastavi EU-ja in ZDA
Poročilo Trojke o Grčiji ne bo gotovo niti do ameriških predsedniških volitev. Ker očitno ameriška stran ne želi, da bi kar koli vplivalo na gospodarsko razpoloženje v ZDA, si lahko predstavljamo, da Trojka ni posebej zadovoljna z Grčijo. Evropska komisija tovrstne govorice zanika. Foto: EPA

Dodaj v

Videz ni vse

Kolumna bruseljskega dopisnika Matjaža Trošta
22. september 2012 ob 06:41
Bruselj - MMC RTV SLO

Vprašanje novinarja: "Rečeno je bilo, da bo Grčiji zmanjkalo denarja do novembra. Trojka naj bi poročilo pripravila očitno šele ob koncu oktobra." Odgovor Evropske komisije: "Hvala za informacijo".

Tako je včeraj potekal pogovor na dnevnem opoldanskem srečanju Evropske komisije z novinarji. Res je, da novinar ni vprašal, kako dotični to komentira, pa vendar. Nadaljuje se ribarjenje v kalnem. Odlašanje in prelaganje težkih odločitev v prihodnost je stalnica v evropski politiki, pri čemer pa ni povsem jasno, kakšen naj bi bil zares signal, ki ga daje EU. Namreč, sprva se je govorilo o tem, da bo Atenam zmanjkalo denarja že do konca poletja, ko se je okrepila razprava o izstopu iz območja z evrom in o bankrotu. Nato je bilo predvideno, da bo poročilo o Grčiji najbrž nared že do naslednjega zasedanja evrske skupine v oktobru, zdaj smo že pri novembru.

Grčija pa še kar deluje. Še brez bankrota. V Nemčiji so povsem jasni. Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je včeraj znova zatrdil, da Nemčija veliko več izgubi ob zlomu evrskega območja kot Grčija in da Španija dodatne mednarodne pomoči (govorili so tudi o 300-milijardnem paketu) ne potrebuje. Do večera smo nato izvedeli še, da poročilo trojke ne bo končano niti do ameriških predsedniških volitev. In ker očitno ameriška stran ne želi, da bi kar koli vplivalo na gospodarsko razpoloženje v ZDA, si lahko predstavljamo, da trojka ni posebej zadovoljna z Grčijo. Evropska komisija tovrstne govorice zanika.

Evropski Washington?
A v Bruslju in drugje po EU nedvomno prevladuje stališče, da so zadnja štiri leta ameriškega predsednika Obame z umirjenostjo veliko bolj primerna kot neznanka, ki jo riše morebiten prihod Mitta Romneyja na oblast. Njegova stališča, mnenja in morda celo nerazumevanje so že skoraj pregovorna. Po drugi strani ni posebej nujno, da bi videz podpore Baracku Obami s te strani Atlantika lahko pomagal do drugega mandata.
Zaupanje v evropske voditelje je v ZDA bolj majavo.

Pozivi k hitremu in odločnemu ukrepanju, ki se vrstijo tako iz Mednarodnega denarnega sklada (ne glede na to, da ga vodi Francozinja) kot iz Bele hiše, so soočeni s postopnimi koraki. Teh je bilo v zadnjem obdobju kar nekaj, pri čemer je najbolj izpostavljeno fiskalno povezovanje, po razpravi predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barrosa o prihodnji nemara federalni ureditvi Unije pa tudi okrepljeno politično povezovanje. A če se vrnem k prej omenjenemu nemškemu finančnemu ministru. Ta je včeraj dejal, da Bruselj ne bo Washington Evrope. Še ena od idej, ki so zgolj za to, da so? Češ, naredimo čim glasnejšo akcijo, da bodo vsi vedeli, da delamo?

Nemara imajo več zaupanja v evropske voditelje na Kitajskem. Če bi sodili po četrtkovem obisku kitajskega premierja Wen Džjabaa v Bruslju. Wen je podprl prizadevanja EU-ja in evrskega območja in pozval k popolni izvedbi dogovorjenih ukrepov. Najbolj jasna podpora ima tako ali tako evrski predznak, saj je Wen napovedal, da bodo Kitajci še naprej kupovali evropske dolgove. Pa pustimo ob strani dejstvo, da se je nato bržčas težko enakovredno pogovarjati ali pogajati z nekom, ki je lastnik tvojih dolgov. Peking je namreč znova poskrbel za to, da so vsi dojeli, da zanj pravice in svoboščine niso ravno ključne. Začelo se je z odpovedjo novinarske konference, ki nikoli ni bila niti predvidena, nadaljevalo pa s prekinitvijo televizijskega signala, ko je kitajska delegacija ocenila, da Wen govori prezahtevne reči za resničnost pravljice o pravem strateškem odnosu. Včasih pehanje za dobrim videzom prinese vse kaj drugega.

Za MMC iz Bruslja,

Matjaž Trošt
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Hephaestus
# 22.09.2012 ob 09:26
Ko človek razmisli trezno in brez ideoloških obremenitev v kratkem razume, da je EU le interesna organizacija, evro pa le kolonizatorsko sredstvo.
Skupna valuta služi interesom onih, kateri nadzorujejo njeno izdajanje in določajo njeno vrednost.
Dejansko pa je skupna valuta že itak prilagojena severno-evropskem gospodarskem in političnem sistemu, to je nekako njihova valuta. Južno evropskim državam je bila vsiljena, da bi jih gospodarsko, in posledično tudi politično, podjarmili in nadzorovali.
Tako je bil evro vsiljen tudi nam. Res je, da sicer od te skupne valute imamo kar nekaj koristi, res pa je tudi, da se o slabostih nikoli ne čuje besede.
Reforme, ki jih vlada sedaj sprejema ali predlaga so usmerjene v to, da Slovensko družbo in državo preoblikujejo na severnjaški model zatem, ko smo sami pred 20 leti oblikovali južnjaškega.
Te reforme bi morala sprejeti katera koli vlada, neodvisno od barve ali ideoloških predznak.
Namreč sporočilo severnjakov je jasno: naš model je najboljši, ali se boste prilagodili ali pa boste živeli v revščini, odločitev je vaša.
Mene najbolj moti, da se sedaj počasi a dosledno uresničuje že drugi del dolgoročnega scenarija, ta pa predvideva, da zatem, ko severnjaki vzpostavijo gospodarski nadzor, sledi politični nadzor, najprej kot ideja Federalne Evrope, zatem pa kot politična Unija.
Če bo šlo tako naprej se lahko zelo realno zgodi, da bomo čez 20 let imeli vlado in predsednika, ki bodo sicer formalno izvojeni v Bruslju, imena katerih pa bodo itak določena v Berlinu.
Tako lahko se zgodi, da se bo naš predsednik države, dejansko guverner kolonije, morda imenoval Heinz ali Günther, predsednik vlade pa Hans ali Erhardt, sloveščina pa jima bo drugi jezik katerega se bosta naučila verjetno le zaradi vljudnosti do neumnih domorodcev.
KunteKinte
# 22.09.2012 ob 08:15
Simptomi izpred 30 let v ex Yu..čakamo da Nemci rečejo ne financiranju nesposobneih in lenih sloencev :) he he zgodovina se ponavlja ..zdaj smo mi šiptarji..srbi ..makedonci..zdaj smo mi nerazviti ...
pista
# 22.09.2012 ob 11:18
Hrvati so bili v YU med razvitimi, mi smo danes daleč pod povprečjem EU.
Sicer pa države običajno razpadejo, ko jim gre slabo. YU je razpadla ker ji je šlo slabo, imela je zanič gospodarstvo. Vzrok za to pa je bil zanič sistem - državna lastnina, monopoli, pretirana sociala itd.
Če Evropa razpade, bomo mi glede na zmožnost izvajanja reform gotovo ostali zadaj. Mi potrebujemo nekoga, ki nas bo prisilil v reforme ali pa da bo delal reforme namesto nas.
sik
# 22.09.2012 ob 10:12
Kuntakinte
Se v celoti strinjam, zdaj smo mi nerazviti.Če primerjamo to z EX YU smo mi nekje Hrvati, Grki pa Kosovo.
Mislim, da je širitev EU bila velika napaka.V uniji bi morale biti industrijsko in etično visoko razvite države z visokim BDP.Tako pa imamo v uniji ene Romune, Grke, Madžare...to so velike nacije in eni od njih so imeli ob vstopu v unijo ogromno sreče, saj sami niso bili sposobni nič storiti.Ampak vodilni unije so vedeli, da v kolikor bodo na eni strani samo razviti v uniji in ostali izven nje, pa na istem kontinentu, ali regiji, da to ne bo dobro.Ampak tudi ta rešitev je daleč od ugodne.Tukaj gre za ogromne, res ogromne razlike med narodi, samo po sebi se organiziranost, zavzetost, marljivost enega Nemca, ne more primerjati z Romunom, ali Grkom in do tega, da je potrebno zdaj tem drugim pomagati je moralo priti in to se jevedelo že prej, da v takšni obliki ne more zdržati:Tukaj so še verske razlike, pa etične in še ogromno drugih, kar pa vseeno ni tako sporno.Dejstvo je, da države, ki so se kasneje priključile so bile v izjemno slabi finančni kondiciji, revščina velika, BDP nizek.Ne vem kako bomo iz tega izplavali.Tole je resnično primer, ki smo ga že imeli iz nekdanje države in je razpad, ali popolno prestrukturiranje edina rešitev.
divjejabolko
# 22.09.2012 ob 09:20
Po prebranem imamo samo eno kratko vprašanje: ali se pripravlja vojna svetovne razsežnosti?
molekinho
# 22.09.2012 ob 11:07
še enkrat. banda kot so barosso, van rompuy,... niso nikakršni evropski voditelji, ker nihče od njihvolj ni izvoljen. to so evropski diktatorji (ko marsikdo tako vlači po zobeh arabske). treba bo pomesti pred svojim pragom, če bomo dovolili drugim, se nam slabo piše.
Llagavulin16
# 22.09.2012 ob 10:49
sik, itak..
molekinho
# 22.09.2012 ob 11:16
"Tako je včeraj .potekal pogovor na dnevnem opoldanskem srečanju Evropske komisije z novinarji."

novinarji? mislite pr-ovci.

“Journalism is printing what someone else does not want printed: everything else is public relations.”
George Orwell
vojnaslo91
# 22.09.2012 ob 20:54
sreda, 19. september 2012
Srbi so ostali brez olja in sladkorja

Da bi vsaj malce olajšale razmere, naj bi oblasti iz državnih rezerv dale na razpolago 5000 ton jedilnega olja in prav toliko sladkorja. A zaradi negotovosti, kako dolgo bosta olje in sladkor na ta račun na voljo po “normalnih” cenah, ju bodo ljudje verjetno kupovali na zalogo in bosta znova hitro pošla.

Obenem se širijo tudi ugibanja, da se Srbiji obeta tudi pomanjkanje mleka.

Kot piše APA, rešitve ni na vidiku. Oblasti se zaradi slabe in že leta padajoče kupne moči prebivalstva izogibajo podražitvam osnovnih živil. Povprečna plača v Srbiji znaša 300 evrov, inflacija pa je desetodstotna. Za oktober so toplarne v bolj ali manj vseh mestih že napovedale dvig cen, zvišuje se tudi DDV s sedanjih 18 na 20 odstotkov.
molekinho
# 22.09.2012 ob 11:10
zakaj o grčiji ne napišete kaj se dejansko dogaja med ljudmi in kaj pri njih počne neonacistična stranka?
crusader
# 22.09.2012 ob 08:43
to je prov zanimivo kako lahko slovenci v bistvu pokroviteljsko z ex-yu izkušnjo gledajo na vse te barrosovske evropske puhlice in agonijo eu, te nadebudni evropejci izpadejo k 5-letni naivni in nadebudni otročki, titovi pionirčki
nacekpacek
# 22.09.2012 ob 08:38
Semolič že zbira žemlje in jogurte, avtobusi za Berlin pa so tudi že rezervirani. Očemo oružje! ;-)
Matjaž Trošt
link
Mlačna vojna
87
17. marec 2018 ob 08:02 V bistvu nič novega: Rusija se je znova vrnila v osrčje evropskih razprav o varnosti, načinu življenja, ranljivosti trenutne ureditve sveta.
Več novic ...
Kazalo