Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 21 glasov Ocenite to novico!
Igor Kadunc
Igor Kadunc je generalni direktor RTV Slovenija postal konec aprila. Foto: BoBo

Dodaj v

Za načelnost gre. Da, spet pa tudi za prodajanje bučnic.

Kolumna generalnega direktorja RTV Slovenija
20. junij 2017 ob 17:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Ob primerih kršenja katerih koli internih pravil katere koli organizacije se pokaže dvoje. Ali so formalna pravila konsistentna in drugič: ali so ljudje sposobni zaznati in ustrezno sankcionirati kršitev. To še toliko bolj velja za javno RTV Slovenija, od katere se pričakuje, da ima ustrezne akte in sistem, da v primeru kršitev teh ustrezno ukrepa, upoštevaje značaj in velikost kršitve.

In ne, res ne gre za neko željo po menjavi vodilnih na Televiziji Slovenija! Že v sredo sem bil obveščen, da bom, ker samo razmišljam o tem, da bi v skladu s 55. členom Statuta RTV Slovenija začel postopek za razrešitev direktorice TV Slovenije, prejel ustrezno porcijo "gnojevke". In (prva) je res priletela, kako simbolično, iz požara, že v soboto. Kot pozdrav pred sejo Programskega sveta RTV Slovenija. Lahko bi vse skupaj ignoriral in stoično prenesel, ampak spet ne gre zame, kot se želi prikazati. Zelo žal mi je, da se moramo ukvarjati s stvarmi, ki so pravzaprav zelo preproste. Vendar so ob tem tudi zelo pomembne.

Zgodba s prispevkom urednika Tednika o Thompsonu se mi (oziroma nam) je zgodila po nepotrebnem in ob povsem nepravem času, kajti čaka nas izredno zahtevna priprava rebalansa PPN-ja 2017. V prispevku je bila zaznana verjetna kršitev Poklicnih pravil in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija. Tudi varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev je na osnovi prejetih pripomb ocenila prispevek in navedla, da je po njenem mnenju šlo za nekaj pomembnih kršitev načel, ki bi jih morali spoštovati (na povezavi je na voljo besedilo s pojasnili, od strani 43 naprej). Prebirajoč njene ugotovitve sem ugotovil, da kot varuh zakonitosti, ki strokovno vodi tudi programsko delo javnega zavoda, v svojem poročilu, ki bi ga sestavil za Programski svet RTV Slovenija, zelo verjetno ne bi povedal ne več ne manj, kot je ona. Tako sem na seji programskega sveta le podal izjavo, da se z njenimi ugotovitvami strinjam. Podobno je potem odločil programski svet s sklepom, da se pridružuje mnenju varuhinje (20 svetnikov je glasovalo za, trije glasovi vzdržani). Pri tem se mi zdi potrebno poudariti, da mnenja varuhinje ne pomenijo začetek kakršnih koli disciplinskih postopkov. Lahko pa dajejo neko osnovo vsem, ki moramo skrbeti za zakonitost in skladnost delovanja znotraj RTV Slovenija.

Ker je skoraj vsem očitno, da so šle stvari v napačno smer, sem pričakoval, da bo direktorica Televizije Slovenija v razumnem času sprejela odločitev, ali je treba zaradi ugotovljenih kršitev sprejeti kakršne koli ukrepe. Z dopisom dne 30. maja 2017 me je obvestila, da je odgovorna urednica Informativnega programa Televizije Slovenija sprejela pisni odstop urednika Tednika Igorja Pirkoviča in ga razporedila na druge zadolžitve. Iz sporočila direktorice televizije se da razumeti, da drugih ukrepov ni imela v mislih.

Ker se mi je zdelo, da se morda ni seznanila z dejstvi, da je prispevek nastajal ob nadzoru odgovorne urednice, in da je mogoče, da se je zavedala, da bo kršil programske standarde in poklicna merila ter načela novinarske etike, sem jo pozval, da odločitev o neukrepanju zoper odgovorno urednico informativnega programa znova pretehta. Z njo sem opravil tudi nekaj razgovorov. Vendar je ostala pri svojem stališču.

Formalna ureditev na RTV Slovenija pa je takšna, da generalni direktor ne more razrešiti odgovorne urednice, če za to ne prejme predloga od direktorja radia ali televizije. Seveda bi se lahko moje dejavnosti tako tudi končale. Ampak ali bi bilo to prav? Je prav, da se ob evidentnih kršitvah pravil odgovornim urednikom ne zgodi nič? Oziroma se konča pri tem, da se sprejme ponujeni odstop urednika, ker naj bi doživljal pritiske?

Po mojem mnenju ne! Menim, da takšno ravnanje pomeni povsem napačen signal vsem, ki so zavezani k spoštovanju Poklicnih meril in načel novinarske etike. Posebej pa tudi signal odgovornim urednikom, da se ugotavljanje morebitne odgovornosti konča zgolj s sankcioniranjem novinarja ali urednika. Da gre torej za onemogočanje izvajanja morebitnega sankcioniranja kršilcev tega osnovnega akta odgovornosti pri delovanju javne RTV. Takšno ravnanje označujem kot izničenje naporov vseh, ki se zavzemajo za to, da bi ravnali tako, kot zakon in samo bistvo RTV Slovenija nalagata novinarjem in urednikom. V tem primeru ne gre več za solidarnost, ne gre za sankcioniranje, kajti nihče kljub ugotovljenim kršitvam ne bi izgubil službe. Prav tako ne gre za "naše" in "vaše", gre preprosto za načela.

Kako naj zahtevam požrtvovalno delo skupine, ki pod vodstvom dr. Stoparja pripravlja prenovo poklicnih meril, če pa naj bi veljala praksa na televiziji, da se zaradi njihovega nespoštovanja ne zahteva razrešitev odgovornih, ki so za to vedeli ali pa bi morali vedeti? Na Televiziji Slovenija se celo čisto resno postavlja vprašanje, ali so odgovorni uredniki res odgovorni tudi za spoštovanje programskih standardov, poklicnih meril in novinarske etike. Saj pri njih odgovorni uredniki "vsakega prispevka ne morejo pregledati pred objavo". Celo več, njihova pristojnost je po mnenju direktorice Televizije Slovenija "načeloma v finančni, programski, kadrovski in produkcijski realizaciji". Skratka, odgovorni uredniki naj ne bi bili odgovorni za morebitne kršitve osnovnih aktov, ki sem jih omenil, ampak so za to odgovorni uredniki oddaj. Sam se, podkrepljen z mnenjem pravne stroke, s tem ne morem strinjati. Gre za preprosto formulacijo, ki definira odgovornost nadrejenih: "če je vedel ali bi moral vedeti". In odgovorna urednica Jadranka Rebernik je "vedela", kakšen je pripravljen prispevek. Ne vem, meni se vse zdi jasno. Zato sem tudi pričakoval, da odstopa ne bo ponudil le Igor Pirkovič. Pa očitno Slovenci res nimamo vgrajenega sistema samorefleksije, ki bi nam omogočila, da če je očitno, da smo izgubili zaupanje tako ali drugače nadrejenega, pač častno ponudimo odstop?

Ne, pri nas nastane nekakšna vojna za "prav", ki naj se na koncu potrdi z vsaj 15 glasovi za ali proti. Iz vprašanja neukrepanja zaradi večinsko ugotovljenega kršenja aktov naredimo bitko. Opozorjen sem bil, da bo to odmevalo celo v Evropi, ker naj bi se šel neko čistko! Da, in da bom dobil golido.

Igor Kadunc, generalni direktor RTV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
tamasaburo
# 20.06.2017 ob 17:47
Morda pa je RTV SLO končno dobila generalnega direktorja, ki bo vsaj poskušal spremeniti domačno prakso pometanja stvari pod preprogo. Skrajni čas je že za drugačne vrste metlo. Naj po trpežna, vztrajna in temeljita.
Tao3
# 20.06.2017 ob 18:05
Končno nekdo s hrbtenico! Žal mu ne bo lahko ...
desus
# 21.06.2017 ob 07:26
Če je potrebna kadrovska menjava odgovornih urednikov, da bo v skladu s Statutom in če tega Biziljeva sama ne dojame, je seveda treba zamenjati prvo njo, kot programsko direktorico. Sicer v primeru njene razrešitve tako ali tako ne bi bilo nobene škode, glede na TV program nacionalne RTV hiše. Bo pa še zanimivo, ko bo generalni direktor napisal kakšno kolumno o uredništvu igranega programa. Upam, da mu bo ob tem pomagal njegov novi pomočnik za programe Gorazd Slak, ki si ga je prav na tej funkciji zaželela tudi nesojena generalna direktorica Nataša Pirc Musar. Saj bo prav te dni prišlo do poskusa rešitve spora s pomočjo mediacije na sodišču. Ni pa si generalni direktor vzel nekaj minut za pogovor s Pirčevo, da bi lahko "izmeril temperaturo" uspešnosti mediacijskega postopka. Verjetno po nasvetu njegove v.d. pomočnice za pravna vprašanja Škoda gospod Kadunc. Odškodninski zahtevek Pirčeve pomeni skoraj proračun eksternih stroškov TV igre.
mb128
# 20.06.2017 ob 18:28
Jep v drugih slovenskih medijih se da prebrati, da jih je v nemilosti kar dosti pri Tedniku. Kaplja čez rob naj bi bil oni prispevek o Tomsonu, ki je med ljudmi baje povzročil pravi vihar. V nemilosti naj bi bila celo Ljerka Bizilj sama! Kolikor čitam druge slovenske medije naj bi se v programskem smislu za leto 2018 na RTV SLO obetala kar prava revolucija. Konture te revolucije naj bi bile vidne že letos v jeseni.
Kakorkoli že upam, da se bo za RTV SLO obrnilo na bolje in to čimprej!
Joe Malkovich
# 23.06.2017 ob 14:17
Takšnih prispevkov, kot ga je objavil Pirkovič, Studio City objavi vsak teden dva ali tri, le da so zasukani v drugi smer, pa se nikomur nič ne zgodi.
Leni1
# 23.06.2017 ob 10:49
Plačujemo RTV naročnino ustanovi, ki nas iz oddaje v oddajo ponižuje z lažmi in prirejenimi resnicami, ki deli državljane na prvo in drugorazredne, na tiste, ki lahko in smejo zmerjati in artikulirati svoje sovraštvo, in tiste, ki tega sovraštva ne bi smeli niti komentirati.
Rasta75
# 11.01.2018 ob 13:52
Hja, preveč jih je na položajih s predpono "odgovorni", ki se vedejo, kot da je odgovornost le za okras.
Sparks
# 20.06.2017 ob 23:50
To javno gnezdece s starim (in novim) režimom zlizanih kadrov, je treba v dobro državljanov Slovenije čimprej razpustiti. Vse ostalo, g.Kadunc, je poceni demagogija, ki ji nihče več ne verjame!
sloko
# 24.06.2017 ob 15:30
Saj je dobro znano in razvidno iz dosedanjega dela, kdo so glavne presstitutke na rtv. Le metlo v roke!
Joe Malkovich
# 23.06.2017 ob 16:49
Sicer pa star Cerarjev pregovor pravi: Slovenec sem, ne jamram, ampak delam. Da se ne boste zdaj pol mandata ukvarjali s nekim Thompsonom.
karambo
# 25.06.2017 ob 20:20
Gospod generalni direktor. Ko boste na RTVSLO in MMC počistili s skrajnimi levičarji in progresivnimi anarhisti, potem bo to velik korak v pravo smer. Vsi ekstremizmi morajo biti obravnavano enako.

Glede na odgovore, ki ste jih dali v zadnjem intervjuju po vašem mnenju novinarsko nepristranskost že dosegate, vendar je resnica ta, da je politični pol vaše organizacije usmerjen proti skrajni levici. Pozdravljam metlo, naj bo ta metla objektivna!
Joe Malkovich
# 23.06.2017 ob 14:16
Kako visoko gre lahko to g. Kadunc? A boste ob naslednji podobni "napaki" odstopili vi, kot objektivno odgovorni? Malo zdrave meje in razuma prosim. Vem, da Biziljeva ni na vaši ideološki valovni dolžini, vendar zaradi nekega relativno nedolžnega prispevka ne gre razreševati direktorjev kar tako.
vnk
# 20.06.2017 ob 19:18
A ko pa odgovorni urednik Vala 202 pljuva po ljudeh je pa v redu?

http://val202.rtvslo.si/2015/09/siromaki-pripravljeni-na-siromake/

imam to nesrečo, da sem zadnjih par dni kar nekaj preposlušal to radijsko postajo in liberalno leva usmerjenost je pač očitna. Pa še cel kup nepravilnosti je na RTVju, sploh kar se tiče diskurza o migracijah. Začuda pa se te dni največ prahu dvigne okoli desničarske vsebine. Pa kako se nekateri novinarji obnašajo na družbenih omrežjih bi lahko tudi razglabljali.

Programski svet? Domen Savic? Predstavnica Mirovnega Instituta? Kolega, da bo RTV imela med navadnimi ljudmi kredibilnost, bo se dolga pot.

Pa naj spomnim se zavrnjeni referendum o RTVju, kjer je bila mišljena vsebina za priseljence bivše juge, a se je eventuelno vseeno na vaš spored uvrstilo oddaji SamiNaši in NaGlas!.
vaški stražar
# 20.06.2017 ob 20:22
Če je bilo kaj spornega v zvezi s Thompsonom, je bil to prispevek Špele Kožar na to temo v Odmevih 17.5., ki je bil popolnoma enostranski in šolski primer novinarskega agitpropa. Kot je bila pristranska tudi oddaja Studio ob 17h na to temo tiste dni. V demoniziranem prispevku v Tedniku, so gledalci vsaj izvedeli zakaj je Thompson "kontroverzen" za ljudi vašega kova preko vprašanj, ki so mu bila postavljena.
In ko se že sklicujete na strokovna načela in etiko, kaj pravite g. direktor na oddajo Studio City, ki že leta dolgo praktično vsak teden (enkrat bolj, drugič manj) v udarnem terminu krši o krši načelo politične nepristranskosti, kateremu je zakonsko zavezana vaša s strani davkoplačevalcev financirana hiša. "Začuda" te pristranskosti ni doslej opazil še noben varuh oziroma varuhinja pravic gledalcev. Boste zahtevali odgovornost in zahtevali odstop tistih, ki dopuščajo tako pristransko oddajo na televiziji? Ali jo vsaj uravnotežili s politično drugače profilirano oddajo enakega formata, podobno kot so Možinovi Pričevalci dobili svojega političnega antipoda v Spominih?
Šele ko boste ukrepali v tem primeru, bom verjel, da vam gre res za načela in za strokovnost ne pa za politično čistko ljudi, ki niso po meri in okusu vladajoče levice.
Igor Kadunc
link
Ali naj RTV ostane brez razvoja?
17
4. januar 2018 ob 15:50 V četrtek, 21. decembra 2017, sem po zaključku izredno uspešne priredite Vala 202 za ime leta 2017 (nekateri še vedno menijo, da ne sodi na katerega izmed naših TV-programov ...) preletel ...
Več novic ...
Kolumne
link
Imamo politikante ali državnike?
5
18. julij 2018 ob 12:30 Matej Tonin se je vsaj štirinajst dni pogajal za vstop v koalicijo. Potem ko je dosegel domala vse, je od pogajanj odstopil. Na prvi pogled se to zdi zelo neodgovorno, skrajno neodgovorno.
Več novic ...
Kazalo