Glede na to, da je NSK posvetovalno telo vlade, bi pričakoval, da mu vlada tudi prisluhne, je poudaril predsednik pisateljskega društva Ivo Svetina, ki se
Glede na to, da je NSK posvetovalno telo vlade, bi pričakoval, da mu vlada tudi prisluhne, je poudaril predsednik pisateljskega društva Ivo Svetina, ki se "resno sprašuje, zakaj takšna dosledna ignoranca". Foto: MMC/Miloš Ojdanić

NSK je zahtevo v pismu, ki ga je na na zadnji seji sveta 26. novembra prebral predsednik sveta Metod Pevec, strnil v šest točk. Med drugi meni, da je vodenje ministrstva za kulturo izrazito politično in nestrokovno.

Poleg Pevca so pismo podpisali Milena Mileva Blažič, Andrej Blatnik, Sonja Ana Hoyer in Alja Predan. Uroš Lajovic se zahtevi ni pridružil, prav tako ne Jadranka Plut, ki sicer podpira očitke, ki so bili izrečeni proti ministrici, ne pa tudi poziva k njeni razrešitvi.


Zahtevo NSK je podprlo tudi Društvo slovenskih pisateljev, ki je obenem obe strani pozvalo h konstruktivnemu dogovoru. Cerarju so predlagali sestanek pred rokom, ki ga je za odstop določil NSK. Vendar je premier v ponedeljek povedal, da izsiljevanja ne more sprejeti in da postavljanje ultimatov ni prava pot.

Bizjak Mlakarjeva je prepričana, da uživa podporo tako premierja kot vodstva svoje stranke DeSUS. Glede na pisma podpore, ki jih dobiva, in odzive na terenu, misli, da je zadovoljna tudi večina kulturnikov.

Člani sveta za kulturo grozijo z odstopom
Člani sveta za kulturo grozijo z odstopom