Tudi letos je bil točno opoldne čas za tradicionalni recital Prešernovih verzov v interpretaciji članic in članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Tudi letos je bil točno opoldne čas za tradicionalni recital Prešernovih verzov v interpretaciji članic in članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije. Foto: MMC RTV SLO
Prešernova nagrajenca za življenjsko delo Matjaž Vipotnik in Jože Snoj s svojim plaketama. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Prešernovanje po vsej Sloveniji

o po vsej državi in v tujini.

Osrednja prireditev ob državnem prazniku je potekala pred Prešernovo rojstno hišo in spomenikom v Vrbi.

Praznik slovenske kulture se je začel s kranjskim Prešernovim smenjem. Številne prireditve, ki so Kranj obarvale v duhu Prešernovega časa, je uvedel slavnostni nagovor predsednika republike Danila Türka. Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Žekš, je položil venec ob spomeniku Francetu Prešernu v Prešernovem gaju, nato pa si bo ogledal Prešernov smenj.

Preberite si MMC-jev intervju s Prešernovim nagrajencem Matjažem Vipotnikom. Pogovor z Jožetom Snojem bomo objavili v četrtek.

Opoldne se je na osrednjem ljubljanskem trgu začel že tradicionalni recital Prešernovih verzov v interpretaciji članic in članov Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

"O, Vrba, srečna draga vas domača ..."
Osrednja slovesnost ob kulturnem prazniku je bila v Prešernovem rojstnem kraju, Vrbi na Gorenjskem. Pred rojstno hišo velikega pesnika sta zbrane nagovorila žirovniški župan Leopold Pogačar in predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič. Prireditve se je udeležil tudi minister Žekš.

Poleg številnih prireditev je bil ta dan tudi v znamenju dobitnikov najpomembnejših slovenskih nagrad v kulturi. Prešernova nagrajenca in dobitnike nagrad Prešernovega sklada sta v Vili Podrožnik sprejela minister Žekš in predsednik upravnega odbora Prešernovega sklada Jaroslav Skrušny.

Po vsej Sloveniji, v tujini in zamejstvu, prireditve ob kulturnem prazniku potekajo že od začetka februarja. Praznik zaznamujejo z razstavami, slavnostnimi koncerti in drugimi dogodki.

Slovesno tudi v Operi in v KUD-u
Kulturni praznik so v prenovljeni ljubljanski Operi počastili z večerom slovenskih samospevov, ki sta ga oblikovala mezzosopranistka Bernarda Fink in basbaritonist Marcos Fink ob klavirski spremljavi Anthonyja Spirija. Koncert je posvečen 120. obletnici ljubljanske Opere in 140. obletnici Glasbene matice Ljubljana, ki je soorganizator koncerta.

V KUD-u Franceta Prešerna se je ob 21.00 z avtorskim branjem Tomislava Vrečarja začel mednarodni pesniški festival Trnovski terceti. Festival se bo do petka posvečal sodobni pesniški produkciji avtorjev in avtoric iz Slovenije, Hrvaške, Finske in Češke.

Prešernovanje po vsej Sloveniji