Drugo
(6)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 27 glasov Ocenite to novico!
Ksevt
Ksevt so leta 2012 odprli v spomin na slovenskega raketnega inženirja in enega od pionirjev vesoljskih raziskav Hermana Potočnika Noordunga. Foto: Ksevt
Ruski narodni junak Saližan Šaripov (na sliki na sredini), ki je dvakrat poletel v vesolje, trenutno vodi center za usposabljanje kozmonavtov Jurija A. Gagarina v Zvezdnem mestu. Ta posnetek je nastal leta 2004, ob Šaripovu sta še Leroy Chiao in Jurij Šargin. Foto: EPA
Univerza Lomonosov
Delegacija iz centra za priprave kozmonavtov je v četrtek obiskala Koper, kjer bo glede na nedavni podpis ustanovljena podružnica Univerze Lomonosov. Foto: EPA

Dodaj v

Ruski narodni junak, kozmonavt Šaripov na obisku z delegacijo

Eminentni gostje iz Zvezdnega mesta
17. februar 2017 ob 16:20
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Obisk ruskega kozmonavta Saližana Šaripova predstavlja posebno priložnost za razgrnitev načrtov Ksevta, ki bi jih za kulturalizacijo vesolja želeli izvesti v bližnji prihodnosti. Poleg Šaripova sta iz Zvezdnega mesta Slovenijo obiskala še Sergej Prokopovič in Elena Jesina.

Saližan Šaripov je ob obisku izrazil upanje, da bi Vitanje s Ksevtom – Kulturnim središčem evropskih vesoljskih tehnologij postalo kraj, ki bi omogočal vpogled v zgodovino in perspektivo kozmonavtike. Trenutni vodja centra za usposabljanje kozmonavtov Jurija A. Gagarina v Zvezdnem mestu je na prvem obisku v Sloveniji tudi pozdravil koncept kulturalizacije vesolja oziroma kozmifikacije umetnosti, kot so si ga zastavili v Ksevtu. Po njegovih besedah je jasno, da vesolje pripada vsemu svetu in ne le eni državi.

Po besedah Šaripova je vesolje po eni strani domena poletov in znanstvenih poskusov, po drugi strani pa tudi prostor, ki vsebuje vse, kar zanima človeka in človeštvo kot celoto. In ravno v tej navezavi je pomembno sodelovanje z Draganom Živadinovim, soustanoviteljem Ksevta, ki "zelo lepo demonstrira, da vesolje ni le domena znanosti, ampak tudi umetnosti".

Še nerazkrit material v Zvezdnem mestu se ponuja
Ruski kozmonavt je nadalje povedal še, da je v muzeju v Zvezdnem mestu – od tam so lani pripeljali eksponate za nedavno zaključeno razstavo originalne filmske in fotografske kamere, ki so jih kozmonavti uporabljali v zadnjih 50 letih v vesolju – še veliko materiala, ki bi ga želeli predstaviti po svetu.

Pomemben vidik sodelovanja s Ksevtom in hkrati tudi dolgoletnih bilateralnih odnosov med Slovenijo in Rusijo, ki so na visoki ravni, pa po Šaripovih besedah predstavlja tudi izobraževanje. Iz Slovenije je doslej Zvezdno mesto obiskalo skoraj sto otrok, kar pa ni le razvedrilo, saj v okviru zelo resnega programa spoznajo veliko novega, meni Šaripov.

Dodal je še, da si za Vitanje, kjer so leta 2012 odprli Ksevt v spomin na slovenskega raketnega inženirja in enega od pionirjev vesoljskih raziskav Hermana Potočnika Noordunga, želi, da bi postal "nenavaden kraj", ki bi ga obiskovali otroci in mladi z vsega sveta. V njem bi dobili vpogled v zgodovino in perspektive na področju kozmonavtike. Živadinov je za Ksevt, ki se bo predvidoma v kratkem preoblikoval v ustanovo državnega pomena – akt o ustanoviteljstvu je trenutno v medresorskem usklajevanju –, omenil željo po treh razstavah v prihodnjih štirih letih.

Prva razstava, ki bi nagovarjala srednješolce, bi prikazala priprave kozmonavtov v Zvezdnem mestu in njihove izkušnje. Druga bi predstavila kozmonavta Alekseja Arhipoviča Leonova, ki se je kot ljubiteljski umetnik namenil risati v vesolju in je s tem po besedah Živadinova opravil predstopnjo kulturnega osvajanja vesolja. Tretja razstava pa bi bila povezana z rusko kinematografijo v vesolju in bi jo izvedli v sodelovanju z rusko kinoteko.

Ksevt, uresničenje "nemogoče zamisli"
Kot je dejal Sergej Prokopovič, še en visoki predstavnik Zvezdnega mesta, se mu je zamisel Živadinova za Ksevt, ko jo je prvič predstavil v Rusiji, zdela nemogoča – vendar pa mu je uspelo zaradi energije, ki "gre čez vse meje in reke". Danes Prokopovič verjame, da so po štirih letih Ksevta šele na začetku skupne poti.

V istem času, ko se je Živadinov ukvarjal z vzpostavljanjem Ksevta, so se v Rusiji ukvarjali z vzpostavljanjem centra za usposabljanje kadrov, ki bi obvladovali tehnično opremo, potrebno za usposabljanje kozmonavtov. Dan poprej je delegacija iz centra za priprave kozmonavtov, v katerem je med drugim tudi kustosinja muzeja Elena Jesina, obiskala Koper, kjer bo glede na nedavni podpis ustanovljena podružnica Univerze Lomonosov.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
movcar
# 18.02.2017 ob 05:18
Ja zakaj pa ne? Če si ne moremo privoščit nekih znanstvenih ekspedicij v vesolje pa se obrnimo raje na kulturo tj. čaščenje dosedanjih dosežkov in iskanje nekih novih odnosov z vesoljem. Jaz vidim to kot tržno nišo. Konec koncev, vsaka reklama je dobra reklama.
Guzjebescu
# 18.02.2017 ob 11:11
Koliko smo negativni in favšljivi.... in ni vsaka reklama, dobra reklama. Gre samo za ideje izven konvencialnega razmišljanja, ki popestrijo vsakdanjik.
Rdeča Raketa
# 20.02.2017 ob 23:53
Vsakič ko berem komentarje na portalih me je sram biti sodržavlajn slovenceljnev. Agresivnost v odnosih in fovšija sta v naši državi neskončni, ma če bi bil KSEVT v kateri drugi državi bi bil v nacionalen ponos ljudem, ampak pri nas to seveda ne gre, pri nas se je treba pritoževati nad delom drugih iz domačega fotelja in to seveda v žaljivi maniri, brez ene konstruktivne misli, za to bi bil seveda potreben napor. Zanimivo se mi pa zdi da na razstavah in v moderni galeriji itd. srečujem samo tujce, če že, med tem ko vas je na medmrežju tolik strokovnjakov... aja saj res.. umetnik ni vsak, kritik umetnosti pa.
luckyss
# 17.02.2017 ob 16:56
Ali lahko prosim ustanovim center za afirmacijo deficitarnih kulturoloških pogledov glede globalizacije posameznih perspektiv, ki delujejo kot "performans " samega sebe...
In ali sem lahko dilektor... plis..
neutrino
# 17.02.2017 ob 22:59
Me zanima, kaj si je mislil, ko je videl realnost te komedije oz. središča evropskih vesoljskih tehnologij xD
Mene je prav sram za našo državo, ko se smeši s takšnimi kekci (prodajalci megle, da ne bo pomote, ne ruskimi kozmonavti).
dejko
# 17.02.2017 ob 18:13
se mi je zdel znan
Kazalo