Na Glavnem trgu v Celju so arheologi pred časom med prenovo naleteli na arheološke ostanke. Foto: RTV SLO
Na Glavnem trgu v Celju so arheologi pred časom med prenovo naleteli na arheološke ostanke. Foto: RTV SLO
Mesto pod mestom
Arheološko razstavišče Celeia - mesto pod mestom je doslej največja predstavitev ostankov rimske Celeie "in situ". Foto: Tonka Šoba/ZVKDS

Načrtovano je, da se bosta programsko prepletala muzejska predstavitev arheoloških najdb in Turistični informacijski center. Predprostor paviljona bo tako namenjen predstavitvi najdenih arheoloških ostalin. Sledili bodo prostori Turističnega informacijskega centra: sprejemni prostor za obiskovalce, prostor za prodajo vstopnic in spominkov ter izdajo turističnega gradiva.

Kot so povedali na celjski občini, so za gradnjo paviljona prejeli štiri ponudbe, zgrajen pa naj bi bil predvidoma še letos.

Zlitost z mestnim okoljem
Gradnjo objekta je zahteval Zavod za varstvo kulturne dediščine, saj meni, da je treba najdbe predstaviti na kraju odkritja, prav tako jih je treba zavarovati pred okoljskimi vplivi.

Paviljon je zasnovan kot enoetažni pritlični objekt z veliko stekleno izložbo in ravno streho, zunanja linija paviljona pa bo sledila ulični liniji.

Vhod v objekt bo neposredno z ulice in bo prek mostu peljal obiskovalce do galerijskega prostora. V kleti je predviden razstavni prostor arheoloških eksponatov, ki so jih našli v sklopu prenove starega mestnega jedra. V sklopu predlagane zasnove bo ohranjen tudi prehod za stanovalce na dvorišče Glavnega trga in manjša zelenica.

Ponovna oživitev mestnega jedra
Izvedba projekta naj bi prispevala k revitalizaciji mestnega jedra in dopolnila podobo prenovljenega Glavnega trga. "Hkrati se zapolnjuje usmeritev iz veljavnega prostorskega akta, ki na tem mestu že dlje časa predvideva novogradnjo," so sporočili s celjske občine.