Laibach so pred koncertom v Pjongjangu pozirali na tamkajšnjem Trgu Kim Il Sunga. Foto: AP
Laibach so pred koncertom v Pjongjangu pozirali na tamkajšnjem Trgu Kim Il Sunga. Foto: AP
Utrinek z zgodovinskega koncerta, ki je bil sploh prvi kake rockzasedbe na severnokorejskih tleh. Foto: AP

Nocojšnjo projekcijo filma z izvirnim naslovom Liberation Day, ki ga podpisujeta režiser Ugis Olte iz Latvije in njegov norveški kolega Morten Traavik, bo zasedba pospremila s koncertom.

Skupina Laibach je avgusta lani gostovala v Severni Koreji in s tem postala prva rockskupina, ki je kadar koli nastopila v omenjeni državi. Člani zasedbe so nastopili ob 70. obletnici dneva osvoboditve, s katerim v Severni Koreji praznujejo konec japonske kolonialne nadvlade leta 1945.

Najbolj izolirana država na svetu
Latvijsko-norveška filmska naveza je dobila edinstveno priložnost, da je lahko sledila skupini in procesu postavljanja zgodovinskega koncerta v državi, ki je največkrat označena za najbolj izolirano državo na svetu, so zapisali slovenski koproducenti filma iz Staregare.

Napovedali so, da bo uvodni videokomentar pred projekcijo podal kulturni kritik in filozof Slavoj Žižek, ki je med drugim že povedal, da je bil nastop Laibachov v Severni Koreji "doslej najbolj fascinanten kulturni, ideološki in politični dogodek v 21. stoletju". Festival dokumentarnega filma v Amsterdamu sicer poteka od 16. do 27. novembra.

Film Dan osvoboditve je nastal v produkciji VFS Films in Traavik.info. Poleg Staregare so kot koproducenti pri njem sodelovali še britanska založba Mute ter Norsk Fjernsyn. Film so finančno podprli še slovenski in latvijski filmski center, fundacija Culture Capital ter norveški svet za umetnost.

V slovenskih kinematografih bo glasbeni dokumentarec na sporedu od začetka prihodnjega leta.