Banksyjev Čoln sanj, kot je bil razstavljen leta 2015 v Dismalandu. Foto:
Banksyjev Čoln sanj, kot je bil razstavljen leta 2015 v Dismalandu. Foto:

Skulptura prenatrpanega plovila je razstavljena v pop up trgovini, ki so jo v božičnem času odprli v središču Londona, da bi pomagali beguncem. Donatorji lahko za najmanj dva funta ugibajo težo kipa. Tisti, ki jo bo uganil, bo novi lastnik.

Nagradna igra, za katero stoji Banksy, ki kljub številnim akcijam ostaja anonimen, bo trajala do 22. decembra.

Zabaviščni park obešenjaškega humorja in družbene kritike
Skulptura, ki jo je naslovil Dream Boat (Čoln sanj) je del umetnikovega pettedenskega projekta Dismaland iz leta 2015, ki si ga je zamislil kot parodijo na Disneyland. V Bristolu, kjer je postavil svoj groteskni zabaviščni park, je v tistem obdobju razstavljalo 58 umetnikov, tudi denimo Damien Hirst in Jenny Holzer. Ob pogledu na Pepelko, v prometni nesreči zmečkano pod kočijo, in na smrt v električnem avtomobilčku, je obiskovalcem hitro postalo jasno, da Dismaland, "park za pobeg od brezumnega eskapizma", ni park za otroke.

Umetniško delo deluje kot igrača na daljinsko upravljanje, so zapisali v trgovini na sloviti londonski cesti Carnaby. "Lahko je oboje. Vsekakor je unikatno delo in lahko je vaše za božič," nagovarjajo obiskovalce.

Soustanoviteljica organizacije Help Refugees Josie Naughton je nagradno igro komentirala z besedami: "Ljudje, ki jim skušamo pomagati, so v središču vsega našega početja, zato se zdi primerno, da je ta umetnina njihove upe in sanje pripeljala naravnost v našo trgovino. V naših očeh je Banksyjev Čoln sanj zgodba ljudi, ki jih podpiramo, zgodba njihovih sanj o boljši prihodnosti."