Nekateri menijo, da je bil celoten hrup okoli filma Intervju v bistvu dobro premišljena promocijska kampanja. Foto: Reuters
Nekateri menijo, da je bil celoten hrup okoli filma Intervju v bistvu dobro premišljena promocijska kampanja. Foto: Reuters

v Berlinu predvajan.

Severnokorejsko zunanje ministrstvo zahteva, naj ZDA in Nemčija nemudoma prenehata farso s predvajanjem protikorejskega filma na festivalu. "Tisti, ki se lotevajo terorističnih dejanj in se zavezujejo k politično motiviranim provokacijam, ter tisti, ki se jim pridružijo pri kršenju suverenosti in dostojanstva Demokratične ljudske republike Koreje, ne bodo nikoli ušli neusmiljeni kazni," je stališče severnokorejskega zunanjega ministrstva povzela severnokorejska tiskovna agencija.

Selektorji letošnjega Berlinala Intervjuja niso uvrstili na festival, naj pa bi nemški kinematografi film začeli prikazovati ravno prvi dan festivala, 5. februarja.

Severna Koreja je Intervju že lani opredelila za vojno dejanje, saj njihovega voditelja prikazuje v negativni luči. Komedija s Sethom Rogenom in Jamesom Francom v glavnih vlogah pripoveduje zgodbo dveh nesrečnih ameriških novinarjev, ki ju CIA vplete v poskus atentata na severnokorejskega voditelja Kim Džong Una. Film je že pred premiero dvignil veliko prahu in ostre kritike Severne Koreje.

Pred premiero je se je zgodil obsežen kibernapad na računalniško mrežo studia Sony, v ozadju katerega naj bi bila po podatkih Cie Severna Koreja. Film, ki so ga potem konec decembra po vseh zapletih vseeno začeli predvajati v nekaterih manjših kinematografih, je sicer postal prava spletna uspešnica.