Michael Jackson je s skupino Jackson Five prvi singel izdal, ko je bil star 11 let. Foto: Reuters
Michael Jackson je s skupino Jackson Five prvi singel izdal, ko je bil star 11 let. Foto: Reuters
Michael Jackson
Najbolj prodajani album Michaela Jacksona je Thriller iz leta 1982. Foto: Reuters
Michael Jackson
Oboževalci so ob Jacksonovo zvezdo na hollywoodskem pločniku slavnih poleg cvetja in sveč postavili ovitek glasbenikove plošče. Foto: EPA
Michael Jackson
Michael Jackson in Diana Ross, s katero je glasbenik igral The Wiz. Foto: Reuters
Dragan Bulič o Jacksonu

Kar prvih 15 od 25 najbolj prodajanih albumov na spletni strani Amazon zasedajo naslovi z Jacksonovo glasbo. Na prvem mestu je plošča, ki so jo izdali ob 25-letnici albuma Thriller - Michael Jackson 25th Anniversary of Thriller, med naslovi, ki so preplavili lestvice vse do 15. mesta, pa najdemo med drugim še njegovo prvo samostojno ploščo plošče Off the Wall, na kateri najdemo skladbe, kot sta Don't Stop 'Til You Get Enough in She's Out Of My Life. Tu je še slavni Bad iz leta 1987 ter legendarni Thriller, najbolj prodajani album vseh časov. Petnajsterico pa zaokroža vrsta izborov Jacksonovih največjih uspešnic.
Šele na desetem mestu najdemo Jacksonov zadnji album Invincible, kar pravzaprav kaže na večje zanimanje za njegovo starejše delo kot zadnje izdelke.

Že nekaj let se je tako zaradi pomanjkanja novega materiala kot Jacksonovega zasebnega življenja, ki je zasenčilo njegovo glasbeno ustvarjanje, kazalo nezanimanje za njegove plošče. A to se je naglo povečalo že ob oznanitvi datumov za veliko vrnitveno turnejo, ki bi se morala začeti 13. julija v Londonu.

Predstavnik HMV-a Gennaro Castaldo opaža, da se prodaja albumov vedno poveča, ko umre veliko glasbeno ime, saj želijo tako oboževalci po njegovem mnenju izraziti svoje žalovanje. "To se je zgodilo že ob smrti Johna Lennona, Elvisa, Johnnyja Casha in Franka Sinatre. Pri Michaelu Jacksonu pa smo rast prodaje njegovih plošč opazili že, ko je oznanil svojo veliko vrnitev."

Castaldo pričakuje, da se bo povečalo tudi nalaganje njegovih skladb s spleta, zato ne bi bil presenečen, če bi te zasedle prvih deset ali dvajset mest na lestvicah. Razlog za to vidi predvsem v tem, da kralj popa ni imel le resnično velikega zaledja zvestih oboževalcev, ampak so njegove skladbe, kot je Thriller, še danes vsesplošno poslušljive.



Prvi koraki med Jacksonovimi
Michael, ki se mu je uspelo na vrh svetovne glasbene scene povzpeti z unikatno mešanico soula, funka in rocka ter prepletom vokala Marvina Gaya in Stevieja Wonderja ter plesnih korakov Jamesa Browna, je prvi preboj doživel leta 1968. Takrat je namreč skupina Jackson Five podpisala pogodbo z založbo Motown in pri Michaelovi starosti 11 let je zasedba izdala že prvi singel. Sredi 70. let Motowna skupina ni več zanimala, ta pa je podpisala pogodbo z Epicom pod novim imenom Jacksons.

Začetek samostojne poti
Med snemenjem muzikla The Wiz je Michael spoznal moža, ki je zaslužen za njegov izstrel med superzvedznike. Glasbeni producent Quincy Jones, ki je snoval uspešnice za glasbenike, kot so Frank Sinatra, Aretha Franklin in George Benson, je prepoznal Jacksonovo nadarjenost in z njim ustvaril nekaj novega.
Njuno sodelovanje je najprej rodilo Off The Wall, album, ki se je zapisal kot prvi, ki je na ameriške lestvice izstrelil štiri uspešnice enega izvajalca – naslovno skladbo, Don't Stop Till You Get Enough, Rock With You in She's Out of My Life.

Štiri leta pozneje je Jackson predstavil Thriller, album, ki je opredelila njegovo kariero. Devet skladb je ponujalo preplet disca, r & b-ja in funka, mešanico, ki še danes nagovarja številne oboževalce po vsem svetu. Album je pospremil kultni video, 16-minutni izdelek, ki ga je posnel John Landis. Videospota za Thriller in skladbo Beat It pa sta pomenila tudi konec MTV-jevega zapostavljanja glasbe temnopoltih izvajalcev in sta postala takojšnji uspešnici.

V duetu z McCartneyjem
Ob uspešni samostojni karieri je Jackson posnel tudi vrsto duetov s Paulom McCartneyjem. Ta se je podpisal pod Jacksonovo skladbo Girlfriend (Off The Wall track), zvezdnika pa sta drug drugemu gostovala na albumih s skladbami, kot sta The Girl Is Mine in Say Say Say.
Jackson je tudi soavtor dobrodelnega singla We Are The World, ki ga je napisal skupaj z Lionelem Ritchiejem.

Zaton kariere
Njegova kariera se je uspešno nadaljevala tudi leta 1987 z albumom Bad, za katerim prav tako stoji producent Quincy Jones. Leta 1991 je nadaljeval z nekoliko spremenjenim zvokom na albumu Dangerous, ki je postregel z uspešnicama Heal the World in Black and White, medtem ko s kompilacijo HIStory leta 1995 ni uspel nagovoriti širšega občinstva. K temu ni pripomogla niti velika oglaševalska kampanja, ki je pospremila izid albuma. Konec ene najbolj spektakularnih glasbenih karier je dokončno napovedal njegov zadnji album Invincible.

Ocene o prodanih izvodih najbolj prodajanega albuma vseh časov Thriller se raztezajo med 60 in 100 milijoni izvodov, sledi mu Dangerous z 29 milijoni, Bad z 28 milijoni, Off The Wall, ki je bil do zdaj prodan v približno 19 milijonih izvodih, milijon manj jih ima HIStory, Invincible pa je kupilo 8 milijonov poslušalcev.

Dragan Bulič o Jacksonu