Na Panču se bodo predstavili mnogi slovenski stand-up komiki, ki so že znani širšemu občinstvu. Foto:
Na Panču se bodo predstavili mnogi slovenski stand-up komiki, ki so že znani širšemu občinstvu. Foto:
Med bolj znanimi slovenskimi stand-up komiki je tudi Boris Gorenc - Pižama. Foto: Mini teater

Gre namreč za prvi samostojni festival stand-up komedije, ki sliši na ime Panč in se bo začel jutri ob 21.00 v srednjeveškem vzdušju Ljubljanskega gradu, pravzaprav se bodo komiki predstavili na grajskem dvorišču, ki se bo odprlo že uro pred začetkom predstave. Če bo deževalo pa se bo dogodek zgodil ob isti uri v dvorani Palacij prav tako na Ljubljanskem gradu.

Vedno bolj opazni
Ime festivala je pravzaprav poslovenjen angleški izraz punch ali punch-line, ki je zadnji del šale, ključni stavek oz. beseda, ki izzove smeh. Panč je zelo prisoten in priljubljen žargonizem med stand-up komiki.

Zametki stand-up komedije so se pri nas pojavili že pred približno desetimi leti, prava poplava tovrstne komedije pa je Slovenijo zajela lani. A se je njen začetek pripravljal že dve leti, ko je slovenska stand-up komedija postala pogosta gostja gledališč, kulturnih domov, mladinskih centrov, predvsem pa je postala opazna na prireditvah kot so Lent, Festiko, Trnfest, Zmaj 'ma mlade in drugih.

Slovenski komiki se predstavijo
Prvi večer se bodo predstavili Perica Jerković, Lucija Ćirović, Boštjan Gorenc - Pižama, Mladen Pahovič in Jure Murko. V soboto bodo s svojim humorjem oder zavzeli Vid Valič, Klemen Mauhler, Klemen Bučan, Vanči Žorž, Andrej Colarič, zadnji večer pa bodo nastopili Ranko Babić, Tin Vodopivec, Marina Orsag, Domagoj Pintarić in Miki Bubulj.