Nez Pez. Foto: UGM
Nez Pez. Foto: UGM
DobraVaga
Marko K. Gavez. Foto: UGM

Off the hook je le ena prodajna razstava, ki jo danes odpirajo v mariborskem UGM Studiu. Na drugi Polona Poklukar predstavlja Poliforme klobuka.

Off the hook je projekt potujoče prodajne razstave, s katerim DobraVaga nadaljuje sodelovanje z Umetnostno galerijo Maribor (UGM), ki se je začelo z gostovanjem razstave sodobne mariborske umetniške produkcije Made in Maribor v Ljubljani. "Naslov razstave v svoji dobesednosti humorno asociira na identiteto galerije v nekdanji ribarnici na ljubljanski tržnici in umetniških del, ki so se ji izmuznila s trnka, obenem pa kot idiom seveda obljublja enkraten in odličen dogodek," je dejala kuratorka Lara Plavčak.

Razstava, ki bo na ogled do 21. januarja, predstavlja raziskovanje mlajše generacije umetnikov in umetnic, ki jih druži raziskovanje likovne površine, ki se kaže kot karakterna poteza, igranje z učinki barv, nanosov, praznin, linij, oblik, odtisov, reprodukcijskih načinov, kolažiranja in kombinacije tehnik in materialov.

V Mariboru se predstavljajo Beli sladoled, Ivana Bajec, Jaka Vatovec, Marko K. Gavez, Mina Fina, Nez Pez, Nina Čelhar, Simon Kocjančič in Zoran Pungerčar. Avtorji in avtorice se v svojem delu izražajo prek različnih likovnih zvrsti, od slikarstva, kolaža, grafike in drugega tiska do risbe.

Redefinicija klobuka
Polona Poklukar bo na razstavi Abovebeyond - Poliforme klobuka predstavila 17 objektov - klobukov, ki so nadaljevanje prve serije klobukov iz leta 2014, ko je klobuke oblikovala z enim samim rezom v material. Tokrat izhodišče predstavlja telo objekta. V svojem ustvarjalnem delu se ustvarjalka posveča redefiniciji vsakdanjih predmetov/atributov, ki tvorijo človekovo 'naravno' okolje in odsevajo družbeni prostor. "Klobuk je eden takih predmetov - je resonančen, uglašen s kulturnimi kodami določenega obdobja, je predmet reminiscenc preteklosti in katalizator (ne)uniformiranosti sedanjosti."