Program Komornega orkestra iz Basla sooblikujejo prav vsi njegovi člani. Foto: Festival Ljubljana
Program Komornega orkestra iz Basla sooblikujejo prav vsi njegovi člani. Foto: Festival Ljubljana

Skupina, ustanovljena leta 1984, je 1. 8. v Slovenski filharmoniji predstavila petdelni program. Tega sestavljajo dela F. Martina (Pavana), A. Vivaldija (Poletje iz Štirih letnih časov), V. Williama (Fantazija), F. Schuberta (Rondo za violino in godala v A-duru, D 951) in B. Bartóka (Divertimento za godalni orkester).

Največ pozornosti je bil deležen Daniel Hope, ki opravlja tako vlogo dirigenta kot tudi violinista solista. Hope je uveljavljeno ime v svetu glasbe. Za poustvarjanje del Berga in Brittna je prejel že nagrado brit za klasično glasbo, je dobitnik nagrad Deutsche Schallplattenpreis v Nemčiji in ECHO klassik prize, dvakrat pa je bil nominiran tudi že za grammyja.

V ansamblu vlada velika demokracija. Komorni orkester iz Basla nima glavnega dirigenta, zato o programu in o umetniških usmeritvah skupine odločajo kar vsi člani. Kadar pa 'najamejo' dirigenta, glasbeniki iz Basla pogosto poiščejo znamenito ime. Sodelovali so že z Christopherjem Hogwoodom, Giovannijem Antoninijem, Paulom Goodwinom, Paulom McCreeshem in Davidom Sternom.