Najdba dokazuje, da so bila Goriška brda poseljena že v obdobju romanike med 12. in 15. stoletjem. Foto: Spletna stran občine Dobrovo
Najdba dokazuje, da so bila Goriška brda poseljena že v obdobju romanike med 12. in 15. stoletjem. Foto: Spletna stran občine Dobrovo
Grad Dobrovo
Zaradi najdbe si v Goriških brdih obetajo boljši obisk. Na fotografiji je (za zdaj) glavna znamenitost kraja - grad Dobrovo, pred katerim stoji kip Alojza Gradnika. Foto: BoBo

Glavni oltar v poznobaročni cerkvi svetega Lenarta v Dolnjem Cerovem se je že več let nagibal. V zadnjem času je dejansko pretila nevarnost, da se zaradi velikega nagiba poškoduje, zato so se odločili za njegovo sanacijo.

Zaradi predvidenih posegov v tla ob temeljenju oltarja je Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) zahteval predhodne arheološke raziskave. V njih so arheologi odkrili arhitekturne ostanke starejše romanske cerkve in pokopališče v prostoru med romansko in novodobno cerkvijo. Naleteli so še na druge najdbe, kot so lončenina, delno ohranjene posode, odlomki fresk, srednjeveški novci in kovinski predmeti.

Edinstveno odkritje za naš prostor
"Odkritje je izjemno pomembno, saj mu v tem delu slovenskega prostora ni enakega," je na današnji predstavitvi povedal član ekipe arheologov, ki je opravila izkopavanja, Draško Josipovič. Dodal je, da je bila vas prvič omenjena že leta 1147 kot posestvo ali dvor v gričih. Šlo je za prodajo te posesti od goriškega grofa Engelbert II., ki je tako prišla v roke nekega Otonela iz okolice.

V novogoriški enoti ZVKDS-ja so prepričani, da bi zato morali nadaljevati raziskovanje v cerkvici in njeni okolici, vendar žal pomanjkanje finančnih sredstev to onemogoča. Ker so prvi izkopi pokazali izjemne najdbe, je vodja območne enote ZVKDS-ja Nova Gorica Ernesta Drole izrazila upanje, da bodo imeli domačini potrpljenje in da bi v nekaj letih lahko končali raziskave.

Nov pomen za cerkev in tudi za ves kraj
Arheologinja Teja Gerbec, ki je opravljala arheološke raziskave v Dolnjem Cerovem, je povedala, da odkriti grobovi pod zidom današnje cerkvice nakazujejo, da je bilo na tem mestu pokopanih še več ljudi. V nadaljevanju raziskav bi tako pri izkopih grobov lahko našli tudi druge predmete, ki bi nakazovali na zgodovino kraja in njegov pomen pred tisoč in več leti.

Župnik iz Kojskega Jože Ipavec, ki mašuje v cerovski cerkvici, pa je dejal, da bo odkritje dalo cerkvi in kraju nov pomen, saj bo tja zagotovo pripeljalo nove obiskovalce.