Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Težko je upravljati kraj, stremeti k redu, če dela vsak po svoje, o nespoštovanju prostorskih načrtov pravijo na Bledu. "Marsikdaj se čez noč pojavi nova tabla 'apartmaji' ali celo 'apartmajska hiša' ali kaj podobnega na neki hiši tam, kjer to po prostorskih aktih v takšni obliki ni mogoče," je potarnal župan Bleda Anton Mežan. Še bolj očitne primere zaznavajo v Kranjski Gori. "Gradnja aparthotelov, ki se po pridobitvi uporabnega dovoljenja dejansko zetažirajo in se v objektu prodajajo stanovanja. Dejansko stanje je stanovanjski blok," je zatrdila županja Kranjske Gore Henrika Zupan. To je zloraba, pravi županja, in terja ukrepanje. "Ta projekt naj se dejansko zapre, saj se ne uporablja v skladu z namenom, zaradi katerega je bil zgrajen."

Pritisk na prostor, zlasti na parkirne prostore, predstavljajo tudi preureditve obstoječih enostanovanjskih hiš v večstanovanjske, kar se velikokrat zgodi na črno.

S težavami so na nedavni koordinaciji zgornjegorenjskih županov seznanili inšpektorje. "Inšpektorji so nam povedali, da je največja težava v tem, da jih je premalo. Da pa bodo skušali po posameznih občinah v naslednjem letu izvesti nekaj inšpekcijskih nadzorov," je povedala županja Zupanova.

"Naj naredijo usklajene akcije, kar pomeni, da gredo vsi skupaj naenkrat na teren, odkrivajo napake in se potem med seboj dogovorijo, čigava je katera pristojnost," je pozval Mežan.

In tako bi končno stopili na prste tistim, ki zavestno zlorabljajo predpise. A ob pomanjkanju inšpektorjev – gradbene štejejo na prste rok – se to še lep čas ne bo zgodilo.

Številni investitorji izigravajo predpise