Meje kamniške občine bodo segale do Avstrije. Foto: BoBo
Meje kamniške občine bodo segale do Avstrije. Foto: BoBo

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki ga vodi Radovan Žerjav, predlaga spremembo meje med občinama Kamnik in Jezersko, tako da bi tudi Kamnik mejil na Avstrijo. S tem bi se slovensko območje za projekte čezmejnega sodelovanja razširilo na osrednjeslovensko regijo.

S spremembo medobčinske meje bi razširili slovenski del območja za program čezmejnega sodelovanja med Slovenijo in Avstrijo, ki omogoča sofinanciranje projektov iz evropskih skladov. Kamniška občina je zato že sprožila postopek za spremembo meje, na Jezerskem pa pozivajo k premisleku.

Spremenjena meja pri Kamniški Bistrici
Dostop osrednjeslovenske regije do državne meje z Avstrijo bi dosegli tako, da bi spremenili mejo med naseljema Kamniška Bistrica in Zgornje Jezersko, in sicer bi se del naselja Kamniška Bistrica odcepil in priključil naselju Zgornje Jezersko. Drugi del Zgornjega Jezerskega pa bi se priključil Kamniški Bistrici.

Meje občine Kamnik bi se le malenkostno spremenile, kamniški župan Marjan Šarec pa predlaga, da se odlok o spremembi meje med naseljema Kamniška Bistrica in Zgornje Jezersko sprejme po skrajšanem postopku. Kamniški občinski svetniki bodo o sprejetju odloka za spremembo meje tako predvidoma odločali že na izredni seji v sredo.

Občina Jezersko pa je medtem na ministrstvo naslovila dopis, v katerem župan Jurij Markič, ki sicer podpira prizadevanja za dostop Kamnika in osrednjeslovenske regije do državne meje z Avstrijo, razkriva nekaj pomislekov pri odločanju o poteku meje med občinami Jezersko, Solčava in Kamnik.

V spremembo meja naj bi se vključila tudi Solčava
S predlagano rešitvijo dostopa občine Kamnik do avstrijske meje se namreč prekine sosedstvo med občinama Jezersko in Solčava.

"Zgodovinsko dejstvo je, da je tromeja občin Jezersko, Kamnik in Solčava tudi tromeja dežel Kranjske, Štajerske in Koroške ter da smo bili Jezerjani stoletja sosedje Solčavanom, s katerimi imamo podobne interese in skupne programe," je izpostavil Markič. Zato bi se po njegovem mnenju morala v dogovore o spremembi občinske meje nujno vključiti tudi občina Solčava.