Lokalne novice
Če je požar prinesel spremembe v stopnji požarne varnosti Kemisovega objekta, pa se nič ni spremenilo v zakonodaji. Foto: BoBo
Gasilcev, ki so gasili požar na Vrhniki, ne bodo več spremljali, saj nihče izmed njih ni izrazil želje po tem. Foto: BoBo
Profesor na ljubljanski biotehniški fakulteti Mihael Toman je pripravil izvedensko mnenje glede sanacije vrhniškega potoka Tojnica po požaru v Kemisu. Ocenil je, da so bili sanacijski ukrepi sicer ustrezni, imel pa je pomisleke o dolžini odstranjevanja sedimenta. Foto: BoBo

Leto dni po požaru v Kemisu: Tovarna spet obratuje, krajani je nočejo več

Splošna požarna varnost v državi ni nič boljša
15. maj 2018 ob 10:14,
zadnji poseg: 15. maj 2018 ob 12:35
Vrhnika - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Leto dni od požara v vrhniškem podjetju za predelavo kemičnih odpadkov Kemis obnova objekta še poteka, ta naj bi bil veliko varnejši kot pred požarom. Bližnji potok Tojnica je očiščen.

Kemis je pred mesecem dni na Vrhniki znova začel sprejemati nekatere vrste nevarnih odpadkov. "Trenutno delamo na dveh tretjinah obsega poslovanja v času pred požarom, še vedno predvsem kot posrednik. Do konca leta želimo spet začeti delo skladno z okoljevarstvenim dovoljenjem," pravi direktor Kemisa Emil Nanut.

Objekt bodo še bolj požarno zavarovali, saj bo po besedah Nanuta celotna površina objekta pod gasilno napravo. "Vgrajujemo dodatne požarne stene, ki bi v primeru požara preprečile, da bi se ta širil z enega sektorja na drugega. Tudi sistem gašenja bo drugačen, vsi konstrukcijski elementi bodo obloženi z ognjevarnimi oblogami, prav tako streha. Sistem javljanja požara bo drugačen. Že od požara dalje imamo 24-urno varovanje objekta, podatke pa od požara dalje shranjujemo na oddaljenem računalniku," je naštel.

Inšpektorji zadovoljni, krajani ne
Odkar so po požaru znova začeli delati, so nadzor nad njimi izvedle že štiri različne inšpekcijske službe - požarno, gradbeno, okoljsko inšpekcijo ter inšpekcijo za zaščito in reševanje. "Vsi inšpektorji so ugotovili, da delamo v skladu z zakonodajo," zagotavlja Nanut.

Najtežji odnosi ostajajo z lokalno skupnostjo. "Računam, da bomo s trdim delom, odkritostjo, odgovarjanjem na vprašanja, pogovarjanjem na podlagi argumentov zmogli," dodaja direktor. Prepričan je, da bo Kemis kljub protestom in pozivom, naj preseli svojo dejavnost, ostal na Vrhniki. "Toliko denarja smo že vložili v to, da bo ta projekt počasi treba končati in spet delati v normalnih razmerah."

Podpisi, naj se Kemis preseli
Lokalna skupnost pa vztraja, da Kemisa v svoji bližini ne želijo več. Župan Občine Vrhnika Stojan Jakin je povedal, da še naprej zbirajo podpise, naj se Kemis izseli. Skupno izjavo, da Kemis v njihovem okolju ni več dobrodošel, so podpisali župan in večina občinskih svetnikov, predstavniki več civilnih iniciativ, krajevnih skupnosti, prihodnji teden pa se bodo lahko podpisali tudi Vrhničani. Izjava je izraz enotnosti in odločenosti občanov Vrhnike, da bodo vztrajali pri svoji zahtevi, da Kemis z Vrhnike umakne svoj obrat.

Občinski svet je že 30. maja lani sprejel sklep, da je zdajšnja lokacija Kemisa neprimerna za dejavnost ravnanja z nevarnimi odpadki. A po letu dni prizadevanj za uresničitev tega, se Vrhničani v odnosu do državnih institucij počutijo nemočne. "Občina Vrhnika prek svojih odvetnikov poskuša nastopiti kot stranka v postopkih pri gradbeni in okoljski inšpekciji, a ministrstvo za okolje nas vztrajno zavrača. Kot da Vrhničani nimamo nobene besede pri tem, kot da mi tukaj ne živimo," je za Radio Slovenija izpostavil predstavnik civilne iniciative Eko VRH Andrej Markovič.

V iniciativi so opozorili, da tudi eno leto po izbruhu požara ne vedo, kakšne posledice je nesreča pustila na okolju in zdravju ljudi. Prav tako nimajo nobenih zagotovil, da se nesreča ne bo še kdaj ponovila.

Občina je po sklepu agencije za okolje upravičena tudi do okoli 40.000 evrov sredstev, ki jih mora Kemis nakazati za okoljske projekte, kot nekakšno poravnavo. A se občinski svetniki z višino sredstev niso strinjali in so denar zavrnili. Po besedah župana bodo verjetno šli v tožbo proti Kemisu.

Požarna varnost nič boljša
Prav tako požar ni prinesel potrebnih sprememb v zakonodaji. Predsednik združenja Milan Hajduković je v javnem pismu poudaril, da stroka že od leta 2011 opozarja ministrstva, upravo za zaščito in inšpektorat na neustrezen pristop k požarni varnosti ter na njihove napačne odločitve. Kot svarijo v združenju, se zaradi naštetega raven požarne varnosti v Sloveniji nevarno niža.

Gasilce bi morali bolj spremljati
Pred kratkim se je spremenil pravilnik o zdravniških pregledih za gasilce, toda po mnenju predstojnice kliničnega inštituta za medicino dela v UKC-ju Ljubljana Metode Dodič Fikfak na slabše. Lanski požar je namreč pokazal, da bi morali gasilce, še posebej prostovoljne, zdravstveno bolj spremljati. "Mi smo želeli, da bi se skrb za zdravje gasilcev dopolnila, da bi se uredilo spremljanje gasilcev za bolezni, ki lahko nastopijo zaradi izpostavljenosti med gašenjem. Namesto tega je pravilnik odgovornost za zdravniške preglede gasilcev s specialistov za medicino dela prenesel na družinske zdravnike," je dejala.

VIDEO
Mineva leto dni od požara v Kemisu

A. S.
Prijavi napako
Komentarji
jockan
# 15.05.2018 ob 10:54
V normalnih državah bi moral direktor takšne firme sedet v zaporu.
valcek2010
# 15.05.2018 ob 11:06
ko se bo nabralo se bo spet vžgalo
eos
# 15.05.2018 ob 10:52
Pomladnidnevi, povej, kje stanuješ, da pridem k tebi zakurit en akumulator, vrečko baterij, kanto izrabljenega motornega olja in škatlo starih zdravil. Pravijo, da ni škodljivo, pepel ti pa po vrtu raztrosim. Zelenjavo bo rasla kot še nikoli. Če imaš kak gasilni aparat, ga prej izprazni. Če bodo sosedje fouš, lahko pridem še k njim.
Vse skupaj nekako v stilu izpred leta dni...

Res, 20 zaposlenih je več vrednih kot zdravje 100.000 ljudi.
Birokracija za podjetja v posredni lasti države pa itak ne obstaja. In Kemis gre lepo naprej. Z okoliškimi ljudmi pa komunicirajo tako, da jih privatna varnostna služba še pravočasno odžene z bližnje okolice podjetja.
Krok
# 15.05.2018 ob 14:13
Spominjam se, kako so "strokovnjaki" govorili, kako ni nič nevarno za človeka, obenem so pa svarili, naj se otroci ne igrajo po peskovnikih. Sramota, naši ministri pa nič, kot zmeraj.
Gregorm1503
# 15.05.2018 ob 12:22
Kaksna pa je pri nas praksa za tozbo zaradi zmanjsanja vrednosti nepremicnine?... zaradi taksnih ali drugacnih vzrokov.
Na Vrhniki recimo zaradi Kemisa in kompostarne. Naj placajo(ujejo) odskodnino pa da vidimo koliko casa jim bo kšeft laufal. Okoljske dajatve gredo itak samo drzavi v zep, drzavljani pa trpimo neupraviceno skodo.
špohtl
# 15.05.2018 ob 11:58
Zanimivo, da inšpekcije kljub temu, da je Kemis zadnje gradbeno dovoljenje za del poslopja pridobil šele ca mesec dni pred požarom (!!) in v okoljevarstvenem dovoljenju ni navedeno, ne najdejo pomankljivosti ? Še toliko bolj "čudno" je, ker so podatki o parcelah in gradbenih dovoljenjih navedene na 1. strani dotičnega OVD dovoljenja ? Očitno nočejo najti pomankljivosti, ker tega spregledati ni mogoče.
opranaglava
# 15.05.2018 ob 13:29
Človek težko verjame, da je ta primer izjema...
nepokorni
# 15.05.2018 ob 10:46
Kot v primeru podjetja Ekosistemi v Straži pri NM je tako tudi v vrhniškem Kemisu:
DeSUSova ministrica za okolje Irena Majcen je neobstoj nadzora nad Inšpektoratom za okolje in prostor prevalila ministru Koprivnikarju.

Medtem pa zaposleni v sestavi ministrice Majcnove dajejo dovoljenja za obratovanje takim okoljsko spornim podjetjem, brez da bi ta imela veljavno okoljevarstveno soglasje.
janez_2000
# 15.05.2018 ob 13:37
Komunalna podjetja (večinoma preko županov) in ravnanje zlasti z nevarnimi odpadki v Sloveniji nadzoruje in obvladuje neapeljska mafija 'Ndragheta !!! Pa še koga na višjem nivoju, kar kaže na sprenevedanje MOP, Arsa, inšpekcijskih služb in še koga
PONOS
# 15.05.2018 ob 13:00
Ekoterorizem mafija vpeta z koruptivnimi državnimi organi.
Požar je bil sprožen zanalašč.Bi bilo treba na cesto demonstrirat po ključu Slovaške ali Islandije.Pobrali so vse dokaze in pometli pod preprogo.Ljudje bodo zbolevali in umirali.. posledice na organizmu se kažejo šele čez nekaj let...
zapravico
# 15.05.2018 ob 11:01
Joj joj kaj se dela v deželi tej
HOR
# 15.05.2018 ob 19:06
Skupina Gorenje, ki je lastnik Kemisa dela v glavnem dobičke le še s smetmi v kompradorstvu z državo na račun okolja in ljudi...
Trajnostni EKO nateg se nadaljuje...
opranaglava
# 15.05.2018 ob 13:26
http://moja-dolenjska.si/primer-ekosistemi-sokantne-ugotovitve-upravne-inspektorice/
braun
# 15.05.2018 ob 13:21
To je dokaz, da RS ni pravna država, kljub temu, da je naš predsednik vlade pravnik in velja za moralnega.

Kemis je bil ostavljen kot nelegalen projekt, tak je tudi pogorel. Sedaj pa še slabši ponovno starta za odtujene koristi in v škodo zdravju, dobrmu počutju ljudi in narave.

A smo se zato boril ?
Binder Dandet
# 15.05.2018 ob 12:51
Zakaj je nočejo več? Zdaj namesto vsake jabolke 2 zrasteta.
špohtl
# 15.05.2018 ob 14:01
Požarni bazeni v Kemisu pred požarom so ustrezali zakonu. Po požaru so se izkazali za vsaj pol premajhni - veliko več kot pol požarne vode in ogromno tekočih odpadkov je izteklo v Tojnico.
Zdaj ob prenovi objekta požarnih bazenov pod zemljo seveda niso povečali - zgolj spraznili.
Bazeni prostorsko namreč še vedno ustrezajo zakonu, ko je pa treba, pa ne opravljajo svoje funkcije, kot bi morali - ampak to je pa že druga pesem in to nikogar ne briga - razen prebivalcev.
sonce12
# 15.05.2018 ob 14:45
Te odpadki niso nevarni, če se z njimi pravilno ravna, vsi jih proizvajamo nekam morajo it. Tole kar pa so imeli oni pred tem da vse steče kamor nese teren je pa nenormalno. In kaj sedaj popravljajo je prepozn je ze zgorelo vse in uničilo vvse okrog z potokom vred. Podobna zgoda z kemikalijami in njijovim odtekanjem je marsikje, pa se ne zgodi nič dokler se ne vname ali pa se v večjem obegu razlijejo.
in Bac ill
# 15.05.2018 ob 11:00
Vaščanom ni pomoči
Juhu
# 15.05.2018 ob 21:58
Tudi odpadki Vrhničanov se zbirajo v Kemisu, naj se ne delajo tako nedolžne.
pomladnidnevi
# 15.05.2018 ob 14:26
EOS,nimaš daleč,Pridi v Logatec-gornji.
Coli
# 15.05.2018 ob 14:00
Volitve so tu! Račun bomo poravnali z glasovanjem!
vipmit
# 15.05.2018 ob 14:31
@jockan
# 15.05.2018 ob 10:54
Prijavi neprimerno vsebino V normalnih državah bi moral direktor takšne firme sedet v zaporu.


In zakaj?
A mu je bilo dokazano, da je kršil predpise na področju varnosti pri delu, požarne varnosti in ekologije?!
ap72
# 15.05.2018 ob 15:40
nemčija in avstrija uvažata odpadke s celega sveta ... mi pa tukaj poslušamo dve vaški čenči ali bo stala fabrika ali ne

nesreča se je zgodila, vsi so delali meritve in nobene škode sploh ni dokazane, ... ker so splakovali v potok sta crknili dve ribi in to je to

polovica od teh vaških čenč kadi, se prenajeda s ceneno kitajsko hrano, vozi prehitro... pol pa dramatizirajo zaradi enega dimčka

enkrat je gorelo in dim je neslo daleč v nebo proti zahodu, vsi smo to videli, ko smo se peljali mimo

ne da se primerjati z neko tovarno, ki kuri spušča strupene snovi v zrak dan za dnem leto za letom in ljudje to vdihujejo

na vrhniki so se zelo trudili, da bi dokazali eno posledico in po enem letu še nismo seznanjeni da bi se kaj usodnega zgodilo. da bi kemis onesnaževal. ...

torej, ne more se skupina ljudi zbrati in nekoga izrivat ... imeli so in imajo vsa dovoljenja, škodo, ki je nastala morajo plačati, zgodila se je ena nesreča in konec. gremo naprej.
Mali Marinko
# 15.05.2018 ob 12:44
Pravica vsakega je, da zahteva naj se iz njegovega okolja odstrani objekt, ki ga moti. Jaz živim v bližini ljubljanskega KBCja in me zelo moti ko večkrat na uro slišim sirene rešilcev. Nevzdržno pa rata, ko pa prileti rešilni helikopter. Torej, naj preselijo bolnišnico!!! In to takoj!!! Moti!!!
Pa zraven tega me moti tudi vrtec ki je neposredno pod mojim oknom in tudi šola. Poleti so ti otroci na igrišču in vreščijo kot nori, da se to ne da zdržat. Posebno hudo je od aprila do oktobra, ko so pogosto zunaj, hkrati pa imamo odprta okna. Grozno, vam pravim.
copcop
# 15.05.2018 ob 12:01
Dejstvo je, da ljudje trošimo in odlagamo nevarne odpadke, zato je prav, da se organizirano zbirajo. Obrat mora ostati kjer je, poskrbeti moramo še za odpiranje novih.
pomladnidnevi
# 15.05.2018 ob 10:40
Ja dragi Vrhničani,kje pa boste dealli?? Vi bi zbrali podpise,naj se selijo drugam.Zdaj ko urejajo(ali pa že imajo urejeno),pa spet neke incijative podpise iščete. Pol pa vi prevzemte vse delavce in jim dajte plačo za doma sedet,Kemis se bo že znašel. Spet mimo tolčete,zato bi morali v naslednji vladi take incijative po SLO ukinit.
Kazalo