Ena izmed sej ljubljanskega mestnega sveta z županom Zoranom Jankovićem. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ena izmed sej ljubljanskega mestnega sveta z županom Zoranom Jankovićem. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.


Svetniki Mestne občine Ljubljana so kljub ostremu nasprotovanju nekaterih svetnikov iz opozicije predlog odloka na seji potrdili z 21 glasovi za in 11 proti. Gre za več kot pet hektarjev veliko območje, kjer bo zgrajenih okoli 570 stanovanj. Na severozahodnem delu območja je predvidena tudi gradnja vrtca in trgovskega ter poslovnega dela, na parcelah pa bodo investitorji lahko uredili tudi do 700 parkirnih mest.

Svetniški klub SDS-a in samostojni svetnik Mirko Brnič Jager sta si prizadevala za umik točke z dnevnega reda, saj je predlog po njihovi oceni neustrezno zasnovan, a mestni svet predloga ni podprl.

Načrte za ureditev območja Parmove ulice je občina prvič predstavila septembra 2016, od tedaj pa prejela številne pripombe, ki so se nanašale predvsem na pregosto pozidavo, previsoke višinske gabarite ter na prometno problematiko.

Občina je po prejetih pripombah za četrtino zmanjšala skupno površino stavb in jih v delu nasproti nastajajočega islamskega kulturnega centra znižala ter omejila število parkirnih prostorov. Okoliške prebivalce sicer skrbi predvsem prometna ureditev, a študija, ki jo je naročila občina, kaže, da se stanje ob izvedbi nekaj ukrepov predvsem v križiščih ne bo bistveno poslabšalo.

Jager: Naj odloča naslednji mestni svet
Brnič Jager je v predlogu za umik točke z dnevnega reda zapisal, da so pri predlogu potrebne spremembe, ki morajo upoštevati, da se nova urbana podoba sicer degradiranega območja lahko izvaja le tako, da se Parmova ulica na južni strani poveže v pretočni prometni sistem in postane nosilka javnega potniškega prometa ter varnega kolesarskega in peš prometa. Predlagal je, da se odločanje o prostorskem načrtu prepusti prihodnjemu mestnemu svetu.

Podobno so v svetniškem klubu SDS-a izrazili apel, naj se obravnava gradiva prestavi na čas po lokalnih volitvah. Vodja svetniškega kluba SDS-a Anže Logar je projekt označil za tajkunizacijo urbanizma, njegova svetniška kolegica Mojca Škrinjar pa je poudarila, da je treba ob novih naseljih razmišljati, da ima naselje zelo hitro povezavo na obvoznico.

Pomisleke je izrazil tudi samostojni svetnik Denis Striković, ki je dejal, da bosta načrtovani stolpnici zakrili pogled na islamski kulturni center. Svetnica Levice Nataša Sukič je poudarila, da je prestavitev odločanja o prostorskem načrtu zahtevala tudi skupina krajanov južnega Bežigrada.

"Razlika med vami in nami je, da nekateri sprejemamo odločitve, drugi ne," je župan Zoran Janković odgovoril na očitke opozicijskih svetnikov.

Med drugim so mestni svetniki podprli tudi predlog sprememb odloka o zazidalnem načrtu na območju Brda, kjer namerava blizu Tehnološkega parka svoj tehnološki center graditi Kolektor. Tja se bo iz stolpnice ob Dunajski cesti, t. i. Črne vdove, preselila tudi medijska hiša Delo.

Poleg tega so zeleno luč pokazali še prostorskemu načrtu, ki bo Mercatorju predstavljal podlago za gradnjo logistično-distribucijskega centra na območju tovorne železniške postaje med Kajuhovo ulico in Letališko cesto. V kotu omenjenih prometnic Mercator načrtuje tudi gradnjo nove poslovne stavbe, v kateri bo predvidoma trgovina, mogoče bo tudi parkiranje v kletnih etažah.