LPP je znova podaljšal proge. Foto: BoBo
LPP je znova podaljšal proge. Foto: BoBo

Na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) so tako uvedli tri območja potovanja. V vsakem območju velja enotna cena. Območje, v katerem se potovanje začne, je vedno prvo območje, sledi drugo in tretje. Tako se, na primer potnik, ki potuje po Ljubljani, giblje samo v enem območju, potnik, ki potuje npr. iz Ljubljane na Ig, pa se giblje v dveh območjih.

Po novem bo plačevanje prevoza poleg terminske mogoče tudi z vrednostno urbano. Obe vrsti vozovnic boste lahko izbirali glede na izhodišče potovanja in prestopanje mej posameznih območij.
Plačilo z vrednostno vozovnico omogoča potovanje v roku 90 minut, znotraj izbranega števila območij, brez doplačila. To pomeni, da lahko potnik, ki potuje v treh območjih in tudi prestopa v vseh treh območjih, to stori brez doplačila.
Preverite, skozi katera območja boste morali potovati
Potnik bo moral na validatorju pri vozniku najprej izbrati število območij, znotraj katerih bo potoval. Šele nato bo prislonil vrednostno vozovnico k validatorju. Če tako npr. potujete znotraj enega območja - Ljubljana ali Grosuplje oz. Vodice - vam na validatorju ne bo treba izbrati območja.
Če iz Grosupljega potujete do Škofljice, izberete potovanje v dveh območjih, in če potujete v Ljubljano, izberete potovanje v treh območjih.

Tri območja, tri različne vozovnice
Tisti, ki si bodo izbrali terminsko vozovnico, bodo morali vzeti tako, ki velja v enem, dveh ali treh območjih. Zaradi lažjega prehoda na plačevanje prevoza s kartico urbana bo na novih integriranih linijah nekaj časa še mogoče plačevati z gotovino.

Sicer pa je LPP danes še podaljšal linijo 19I do Iške vasi in spremenil traso na liniji 3G. Ta bo po novem krožen, potekal bo v smeri urinega kazalca s postajališči: Adamičev spomenik, Ljubljanska, OŠ Brinje, Kongo, Dom starejših, Dom obrtnikov, Vodičar, Krpan, Mrzle njive, Grosuplje.

Nova je tudi integrirana linija do Vodic. Linija 60 (Vodice-Ljubljana) je neposredna povezava iz Vodic do Ljubljane, s končnim postajališčem na glavni avtobusni postaji v Ljubljani. Linija 61 (Zapoge-Vodice-Polje) in linija 62 (Zapoge-Vodice-Šinkov Turn-Skaručna) sta krožni in omogočata prebivalcem dostop do linije 60. Vožnja do Ljubljane naj bi trajal okoli 35 minut.