Lokalne novice
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 21 glasov Ocenite to novico!
Tihi protest zaradi radarjev
Tokrat niso goreli radarji, ampak sveče ob njem. Foto: Nina Cverlin

Dodaj v

Maribor: Namesto radarja tokrat gorele sveče ob njem

Na ta način so Mariborčani izrazili svoj tihi protest
25. oktober 2012 ob 21:59
Maribor - MMC RTV SLO

V Mariboru se prah okoli novih stacionarnih radarjev še ni polegel. Po spletu krožijo peticije proti radarjem, nezadovoljstvo pa so Mariborčani izrazili tudi s prižiganjem sveč.

Na ta način so tiho protestirali proti stacionarnim merilcem hitrosti, ki od prejšnjega tedna delujejo na okoli 15 križiščih v Mariboru. Trenutno jih deluje 30, namestili jih bodo še 15, vse radarje pa bodo opremili tudi z oznako o dovoljeni hitrosti in s tablo, ki opozarja na redne meritve hitrosti.

V prvih dneh delovanja so samodejni merilniki hitrosti "ujeli" skoraj 16.000 prekrškarjev. Pooblaščenec direktorja za prekrškovni postopek pri mestnem redarstvu Mitja Senekovič je v Radijski tribuni Radia Maribor v ponedeljek pojasnil, da za tiste, ki so hitrost v prvem tednu delovanja sistema prekoračili za 30 kilometrov na uro ali manj, položnic ne bodo izdali.

Pomilostitve pa ne bo za voznike, ki so storili najhujše prekrške - vozili več kot 30 kilometrov na uro preveč. Do nedelje do 20. ure so takšnih primerov našteli malo več kot 100, od tega jih je šest vozilo več kot 50 kilometrov na uro preveč.

Od ponedeljka od polnoči sicer obdobje izdajanja opominov ne velja več. Skoraj vsako noč pa morajo pri novih radarjih posredovati gasilci - do zdaj so jih neznanci požgali že pet.

T. K. B., Nina Cverlin
Tihi protest zaradi radarjev
Prijavi napako
Komentarji
Popotnik92
# 25.10.2012 ob 22:11
Da, recimo tistih blaznežev, ki vozijo 12 km/h preveč.

Blaženi pa naj bodo vsi tisti, ki pri omejitvi 50 km/h vozijo 30 km/h.
Bivši uporabnik
# 25.10.2012 ob 22:04
da gre kazen v privatno podjetje je kriminal
ulcir
# 25.10.2012 ob 23:19
če je vse skupaj namenjeno boljši varnosti:
1. zakaj ni nobenega radarja v okolici šol?
2. zakaj zelena luč ne utripa ob prikinitvi in s tem pripravi voznika na zaviranje, namesto da sedaj vsi iz strahu ob rumeni luči silovito zavirajo, tudi če to varno ni možno?
3. zakaj je potrebno ob "magistralni" cesti z omejitvijo 70km/h ali celo 50km/h z ločeno stezo za pešce in kolesarje namestiti več radarjev zaporedoma?
B in .
# 25.10.2012 ob 23:08
Bravo Mariborčani, vsak dan z večjim spoštovanjem gledam na vas.

Radarji, ki so namenjeni zaslužku privatnih žepov, ne pa varnosti, so vredni vsake obsodbe, tudi javne! Ne zanima me, kdo vse je procente pobiral, moralo bi pa zanimati novinarje, kje so spiskal 30 mio evrov? 30 miljonov?? za signalizacijo in radarje... smešno.

Vse v imenu varnosti... farsa.
dharma
# 25.10.2012 ob 22:25
ciracara v Frakfurtu sem pred leti na štengah glavne železniške postaje, ob poldne, videl, kako si šopajo herota...Ko pogledaš mal čez planke vidiš blišč zahodnega kapitalizma v vsem njegovem razmahu. Ni nam treba prekoperat čist vsak šit...mislim, da smo lahko ponosni na to kar smo in kar imamo.

Balkan on
partibrejker
# 25.10.2012 ob 23:30
upostevanje traparij je sit, ne pa zakonov.
Najlepsi primer kako po nas serjejo je, ko se pripeljes iz Avstrije v Slovenijo.Razliko zacutis takoj. Ce ze hocejo uvajati "evropske standarde", je potrebno prenesti vse dele, ne pa samo tiste, ki jim pasejo,

Dokaz, da je vse to rigorozno kaznovanje samo za polnjenje proracuna pa je v tem, da ko so strajkali policaji nobeden ni govoril o manjsi prometni varnosti temvec samo o tem koliko bo proracunskega izpada!!!???

Ce ze hocejo red naj:
1. Dajo normalne omejitve na cestah. ce ne znajo naj najamejo avstrijce
2. ves denar iz kazni bi moral iti v osvescanje in izboljsevanje prometne varnosti

To bi bilo smiselno in ucinkovito. Ampak vazno, da imamo najvisje kazni in najbolj kretensko postavljene omejitve v celi EU
zogg
# 25.10.2012 ob 23:02
Imam občutek da bo ponoči še kaj druga gorelo
PONOS
# 26.10.2012 ob 08:11
Zadeva je veliki brat..očitno omejevanje svobode in lupljenje naroda,ter polnjenje proračuna.
Nadzirajo nas že povsod..če še niste opazili.
Vse to naj bi bilo za naše dobro...?Pod krinko varne vožnje nameščajo nadzorno mrežo.
Zaradi prekoračenih 7km plačate kazen..Zadevo se lahko statistično obdelain ugotovi kje so te človeške,psihološke zanke tudi če ste varen voznik vas bo ta psihološka past ujela....in boste plačali.
Zadeva je zelo dobičkonosna,vse je izmerjeno in preštudirano brez skrbi zasebnik ne bi dal 30 mio€ za nekaj kar mu ne bi prinesel dobiček -tukaj se pogovarjamo o 5 ali 10 kratnik vloženega.Skratka gibamo se počasi v totalitarizem...ko je mreža enkrat postavljena in se zamenja oblast-demokracija-kdo mislite se bo koristil omrežja?
Vam bom dal primer-sem šel v disney land z bratrancem(ZDA)ko sem se peljal z vlakcem smrti so bili rastavljene fotke in začuda pod njegovo fotko z mano je bil ime in priimek -kako to če pa ni nobenmu zaupal podatke?Je pa državljan ZDA.
Kasneje sem pobrskal in ugotovil da imajo facial recognition technology.Tehnologijo je zelo preprosto impleminirat v te radarje in nadzorne kamere.Zadeva se širi po celem svetu.
Zaradi vaše varnosti???
Stern4president
# 26.10.2012 ob 02:17
@bloody_fox: ce imas pri 50-60 kmh tunelski vid, nisi primeren za na cesto ...
R3d0X
# 26.10.2012 ob 01:02
Najlepsi primer kako po nas serjejo je, ko se pripeljes iz Avstrije v Slovenijo.Razliko zacutis takoj.
Ja, predvsem po tem, ko začne avto rukat, ker je asfalt sfukan.
lao wai
# 26.10.2012 ob 11:00
vonbongo

ko boš prvič pozabu in boš namesto 50, peljal 57 in boš dobil položnico, boš z njo dobil tudi odgovor na vrašanje . . . .
lao wai
# 26.10.2012 ob 05:00
zdaj je ravno pravio čas, da se s takimi bedarijami pregreje kotel, da bo explodiral . . . beda na na vsej črti, od zgoraj same neumnosti, laži in sprenevedanje . . . kazni so pri nas absolutno prevelike v primerjavi s plačami !!! kazni, kazni, kazni . . . v ti zagamani državi zgleda res ni drugega . . . seveda vse to velja za ovčice, privilegiranci, VIP in drugi " nedotakljivi " so brez skrbi . . .
smo tako naprej !
Simon75
# 26.10.2012 ob 00:29
bloody_fox

Se vsi strinjamo, da 10 km/h prinese dodatno tveganje. Ampak iz življenskega aspekta, vsak, ki gleda v samo dogajanje križišča, namesto v števec hitrosti, manj ogroža vse udeležence prometa, ne glede, če je prekoračil hitrost za 5 do 10 km/h. Ne rečem 20 ali več km/h, to vsak, ki ima vsaj malo občutka v vožnji čuti, ampak 5 do 10 km/h, brez, da pogledaš direktno števec ne gre! Tako, da ne pametuj!!! Upam, da kanglica ne prileti na, radar. Aja, sem pozabil, da on lahko!:))
nimivseeno1
# 26.10.2012 ob 12:41
Radarji naj umrejo. :)

Naj jim bo lahka zemlja.
dharma
# 26.10.2012 ob 10:19
ciracara
Sem kar za to, da se zakone upošteva. S predopostavko, da so smiselno postavljeni. Kar pa žal v večini niso. Še en primer iz Lj. Zadnjič se peljem s kolesom po Slovenski rastavišča. In pod nadvozom železnice sta dva policista (ravno tako na kolesih) ustavila starejšo gospo in jo seveda tudi kaznovala zaradi vožnje v napačno smer! Dovolj plavca za tri avtomobile, nikjer nikogar. Evo zdaj mi pa lepo prosim na konkretnem primeru razloži uporavičenost upoštevanja zakona oz. doslednega izvajanja nadzora. S tem, da imajo policisti tudi možnost opozoritve.
Mislim, da je zakonodaja in njeno izvajanje daleč stran od njenega namena in sicer vzpostavitev pravičnosti za harmonično bivanje neke družbe.
glejga
# 26.10.2012 ob 10:18
Kazni nebi smele biti fiksne, ampak procentne.. torej kakšno plačo imaš takšna je kazn.. torej bi vsakega zabolelo isto, ko bi ga vdarili po žepu.. ne pa da en z 500eu plače plačuje isto globo kot tisti, ki ima 3000eu plače! Plus tega, da tisti ki ima 3000eu plače ni navadn delavec in ponavadi niti nerabi plačat kazni saj je na visokem položaju, ki mu nudi veliko privilegij!

In ti radarji niso za varnost, ampak za lupanje občanov! Če bi želeli varnost bi pa nardili krožne in nebi forsirali s semaforji in noben nebi imel nič proti, če bi radarji bili v okolici šol in na cestah, kjer je vsako leto toliko in toliko smrtnih žrtev! Pa kje ti je logika da 5km/h preveč pelješ pa dobiš 40eu kazni???? Pa včasih moreš tudi stisnit po gasu, da se rešiš prometne! Kdo pa bo kaznoval trotle, ki vozijo 40km/h po levem pasu in delajo normalne voznike živčne?? Ponavadi je zaradi takih največ prometnih!!
brasilinho7777
# 26.10.2012 ob 05:06
Tako se dela! Legende......
jopp
# 26.10.2012 ob 00:20
Bolje sveče za radarje, kot zaradi nesreče ob neprilagojeni hitrosti...
Bombek
# 26.10.2012 ob 00:08
lo_pa__ta--malo si preberi kdo ji je trenutno plačal in pol piši...če je to ISKRA je logično, da oni po pogodbi en del denarja dobijo..
ulcir....sej imajo vendar izpit opravljen...za osebna vozila...in ve se kaka so pravila vezi vožnje čez križišče...če se ti prižge oranžna luč in si tik pred semaforjem lahko to prevoziš to bi že lahko vedeli in ni potrebno zavirati...eni pa še večji del prevozijo tudi po tri vozila rdečo...
cepc
# 25.10.2012 ob 23:57
Večina šoferjov smo hazarderji,nekako tako kot pri pokru.Koliko in kdaj bomo stavili,je odvisno od nas samih.Včasih uspe včasih pa pušnemo,zato se ne jezit na sotekmovalce amak na svojo pamet,srečo itd..
poldek12
# 26.10.2012 ob 12:46
Ne primerjajte nas z Evropo,ko bomo imeli Evropske plače in ceste potem pa lahko primerjate kolikor hočete.
Če bi sveče prižgali žrtvam blaznih voznikov potem bi bili nekateri zelo presenečeni,ker bi vse gorele tam kjer radarji ne stojijo in kaj vam to pove?
Daso radarji postavljeni tam kjer še nikoli ni bilo smrtne žrtve.

Sedaj pa novinarji eno vprašanje za vas:
O teh radarjih tako radi pišete a nimate pa poguma pisat o tem:
Ti radarji so postavljeni in obratujejo brez potrebnega dovoljenja,torej vse kazni ki jih posnamejo so po vseh zakonih ničelne,saj če si sam v prekršku potem ne moreš drugega kaznovat za prekršek.
Zakaj ne preverite v kataster in bi videli da je MOM postavil radarje na določenih mestih kjer sploh nima pristojnosti.Eden takšen je na Tržaški-BDC,ki stoji na ozemlju DRSC,MOM pa ima tam samo dovoljenje za kanalizacijo,torej je to gradnja na črno na tujem zemljišču.
Kakšni novinarji ste,da tega ne raziščete in kašni,da vam ne uspe javno objavit tajkunske pogodbe med Iskro in MOM?
Ko bodo radarji postavljeni okrog šol in na mestih kjer se je res kdaj zgodila nesreča z smrtnim izidom,takrat jih bomo podpirali vsi Mariborčani,dokler pa bodo stali samo tam kjer so izključno za polnjenje tajkunskih žepov tako dolgo bomo pa vsi Mariborčani proti radarjem.
Zadnji čas pa bi že bil da bi t.i. pravna država že enkrat zaprla vse tajkune in jim pobrala vso imetje pridobljeno na nelegalen način (Kanger je ima kar veliko) in vsi tukaj ki zagovarjate idiotizem Mariborskega župana bi raj vaš trud vložili v to,da ga že enkrat kaznujejo za vseh 27 ovadb.

p.s.
V Evropi politiki z eno ali tremi ovadbami sami odstopijo,Kangler jih ima 27 pa še ni in nekateri si nas upate primerjat z Evropo,sram vas je lahko.
Teh 30 miljonov bi raje namenili za lačne otroke po šolah in ne za kup pleha,ki ima skupno vrednost mogoče 5 miljonov,25miljonov si bodo pa pospravili tajkuni v žepe.
Ljudje preden imate namen zagovarjat radarje si preberite zakonsko podlago in prvo pogodbo,ki je bila v vrednosti le 5 miljonov,vsi ti podatki so javno dostopni in ko boste vse to prečitali me zanima koliko vas bo še potem zagovarjalo to investicijo.
arogantnež
# 26.10.2012 ob 08:51
Hehe. Jaz sem nekaj slišal, da je bilo že potrjeno, da boste takšen sistem dobili tudi v Ljubljani.
klik

Ne protestiramo vsi Mariborčani proti tem radarjem. Mene osebno BK kam gre denar od kazni, važno, da palica udari taprave.
PONOS
# 26.10.2012 ob 08:40
Ko imaš enkrat postavljen sistem samo softwarsko updateaš..
http://www.infowars.com/14-incredibly-creepy-surveillance-technologies-that-big-brother-will-be-using-to-spy-on-you/
Niko_K_
# 26.10.2012 ob 05:20
@bloody_fox

"spomnimo se...vsaka avtošola v tečaju cpp (in tudi kasneje na cesti) jasno pove da pred križiščem zmanjšaš hitrost! s tem zmanjšanjem hitrosti si razširiš vid (pri velikih hitrostih prihide do t.i. tunelskega vida) in lažje oceniš situacijo v prometu."

Zgrozil sem se, ko sem to prebral. Če se tako voziš, potem si ti potencialni ubijalec na cestah.
x1ijn
# 28.10.2012 ob 00:55
Hvala @autmigec2, take groznje tukaj dobivamo tudi brez radarjev. Po navadi je sicer bolj arkada ciljna tarca, ampak tudi oko je podobno huda stvar. Tako, da hvala za spodbudo za dobro pocutje v tem mestu :)
x1ijn
# 27.10.2012 ob 11:34
Jaz po novem hodim čez prehod za pešce brez, da pogledam levo in desno. Kar grem. Naj se kar navadijo ustavit. Če se pa kdo zaradi neprilagojene hitrosti ne bo mogel, bom mu pa avto požgal. Ali nekaj v tem stilu. Ali pa bodo pol za mene svečo prižgali. Bomo videli.
autmigec2
# 26.10.2012 ob 17:39
Hvala Mariborskim "diverzantom" ,ki uničuje orožje bogatašev (radarje) !!!!
Tudi če vas vidim pri delu "nisem nič videl" in na oko bom spekel tistega ,ki bo poklical 113 zaradi diverzantov !!!!!!!!!
galoper
# 26.10.2012 ob 15:59
Na TV sem ujel oddajo v kateri je prometni "strokovnjak" zaključil svoje pojasnjevanje odločitev o izvajanju CPP, s trditvijo, prepustimu času, da pokaže ali je odločitev ustrezna.
Si predstavljate kakšni strokovnjaki urejajo promet, če delajo po butalsko, najprej nekaj naredijo, potem čakajo kaj bo iz tega v nadaljevanju. Morda mrtvi ljudje, poškodovani, materijalna škoda,....
Pozabljajo, da poizkusi na ljudeh niso dovoljeni.
Stern4president
# 26.10.2012 ob 14:52
Posrecen je tudi radar ko se peljes po avtocesti iz Grosuplja proti LJ, po prvem tunelu na najvecji ravnini, kjer je itak jasno da bodo zaradi tunela kjer se ponavadi naredi cep vsi prehitevali razne kamione in nedeljske voznike ki ne upajo peljati nad 100 ...
conquistador
# 26.10.2012 ob 13:25
Pretepst lastnika teh radarjev pa bo mir ne pa neko materialno škodo delat.
ronzi
# 26.10.2012 ob 12:29
in kak pol dokažejo,da si ti naredil prometni prekršek in ne tvoj brat,mama,ata,kateremu si posodil avto?????resda sem lastnik,sam ni nujno,da svoj avto vedno vozim jaz....
zakaj pa te na AC radarji slikajo sprednji del avtomobila???,da se vidi,kdo je voznik,saj je on v prekršku in ne lastnik vozila.....

potem takem,grem ukradem tablice nekomu ki ima enak avto kot jaz,pa grem čez vse radarje 100....pa mi naj napišejo kazen,če lahko.....en revež pa bo nasrkal...
recimo da maš srebrnega clia druge generacije....pa ni šans,da te dobijo....
Adijo-Svet
# 26.10.2012 ob 11:32
Tisti, ki zagovarjate omenjeno postavitev radarjev spadate v eno izmed omenjenih kategorij
nedeljski vozniki
foteljaši, ki se vam še zaenkrat ni uspelo peljati mimo njih!
teoretiki
fanatični verniki
forumski kibicarji
nevozniki
Vsak, ki je normalen, kar nas je na cestah za razliko od desetih let nazaj vedno več, si želi urejen in varen cestni promet. Vsi, ki se vozimo vsakodnevno skozi te radarje se v večini strinjamo, da so mesta, kjer bi jih veljalo postaviti, vendar!!!!!!!!
na mestih, kjer je povišano tveganje za življenja in zdravja udeležencev v prometu, na začetkih mestnih vpadnic, ob bližini javnih ustanov, predvsem šol in vsi naj bi služili zagotavljanju večje varnosti nas in ostalih udeležencev v prometu. Večina vas, ... kaj ste vi malo odplavali?
Čemu so te stvari sploh namenjene! Da smo mi bolj varni, ne pa temu, da nas nekdo zavestno podj...!!! 90% radarjev je odveč, od tega so vsi, brez izjeme postavljeni na mestih, kjer ne bi smeli biti. Sem za množičen protest in ureditev zadev! Idioti!
vonbongo
# 26.10.2012 ob 10:48
Kaj je res tok težko vozit po predpisih? ;)
spleenter
# 26.10.2012 ob 06:02
Dajte vozit po omejitvah. V znak protesta. Ko bo izkupiček približno enak ničli(morda zalutali tujec), bo to šlo pod zgrešene investicije. Tako pa je videt, da vsi to delajo in imajo namen to delati v nadaljne. Če pa je res, da ni radarjev pred šolami in vrtci, je to še en razlog več za peticijo.
bloody_fox
# 26.10.2012 ob 01:03
@Simon75
morda bi bil čas za ponoven obisk avtošole :)

spomnimo se...vsaka avtošola v tečaju cpp (in tudi kasneje na cesti) jasno pove da pred križiščem zmanjšaš hitrost! s tem zmanjšanjem hitrosti si razširiš vid (pri velikih hitrostih prihide do t.i. tunelskega vida) in lažje oceniš situacijo v prometu.

tudi če imaš zeleno...to ne pomeni da imaš absolutno prednost! (seveda, v primeru nesreče ne bi bil kriv...ampak kaj pa tvoje zdravje?)

tko da preden koga obtožiš pametovanja se raje malo zamisli in razmisli ali vendarle nisi ti tisti ki kaj narobe dela:)
veselo-na-delo
# 26.10.2012 ob 00:38
In kaj se grejo naši Slovenci?Komu že bolj pripadamo s tem sranjem keri državi?Mislim da tega ni v celi Evropi.
Zdaj še kradejo kjer se še da, ni dovolj da je že vse drago,... zdaj pa še to narod še bolj olupit v obup in še to pobrati kar je še ostalo.
Sem opazil tu v članku da so že toti radarji bili v ognju, se ne čudim zakaj,saj je folk že dobesedno žiučen zaradi takega stanja kakršno je in na tote požrešne škatle z blicem. Tote sveče pa ne predstauljajo nič pred temi radarji, ker bodo tote škatle zaradi tega ostale še naprej in kasirale.
bloody_fox
# 25.10.2012 ob 23:52
za vse prepotentneže ki mislijo da ni nič narobe če greš 60 namest 50 na uro...

For vulnerable road users, such as pedestrians, small differences in travelling speed can mean the difference between life and death. If you collide with a pedestrian, death or serious injury is likely even at relatively low speeds. Although a pedestrian who is hit by a car travelling at 60 km/h has little chance of survival, if the car were travelling at 50 km/h the chance of the pedestrian surviving would be 60 per cent. Lower travelling speeds on our urban roads have contributed to significant reductions in pedestrian fatalities and serious injuries since 2001.

in se vir

(se opravičujem za angleščino, ne najdem nič slovenskega, čeprav se spomnim da so to povedal tud v sloveniji na nekem dnevu varne vožnje al neki, kakorkoli, razlika je med 50 in 60 km/h)
amigo
# 26.10.2012 ob 07:00
Te sveče so prižgali za vse pešce, ki so jih na oni svet spravili cestni dirkači. Lahko pa tudi balkanski pameti, ki misli da so omejitve hitrosti zato, da se množično kršijo. Tisti, ki ni sposoben kontrolirati svoje hitrosti naj vrne vozniško dovoljenje.
Bombek
# 26.10.2012 ob 00:10
ciracara.....odlično rečeno....
bloody_fox
# 26.10.2012 ob 01:05
mimogrede, ne podpiram da gre denar v roke zasebniku
ampak bodimo odkriti, za večino ljudi je to samo izgovor da bi se znebil radarjev...
tud če bi šel samo 1% iskri ali pa še to ne, bi isti ljudje še vedno vpili da je to narobe in bi požigali radarje itd...
ciracara
# 25.10.2012 ob 23:20
dharma

Torej upoštevanje zakonv je šit?

Bravo!
Škombro
# 25.10.2012 ob 22:05
Sveče naj raje prižgejo žrtvam blaznih voznikov ...
ciracara
# 25.10.2012 ob 22:21
Tukaj je lep primer kako tudi raja sama ne spoštuje predpisov, ne samo ljudje na pozicijah.
ciracara
# 25.10.2012 ob 22:16
Če nisi zmožen voziti po predpisih ne sedaj v avto!

Rad bi živeli standard kot nemci ali začeti se morate obnašat kot oni sami.

Balkan off
Kazalo