Obalno cesto bodo preuredili tako, da bo po novem posvečena predvsem druženju in rekreaciji, je napovedal Popovič. Foto: Radio Koper
Obalno cesto bodo preuredili tako, da bo po novem posvečena predvsem druženju in rekreaciji, je napovedal Popovič. Foto: Radio Koper

S ponedeljkom, 20. marca, bo obalna cesta med Rudo na izolski strani in Krožno cesto na koprski strani zaprta za motorni promet. Sedanji pas neposredno ob morju, t. i. Parenzana, bo namenjen izključno pešcem, na obalni cesti pa bodo neposredno po zaprtju en vozni pas uredili v kolesarsko stezo, drugega pa namenili intervencijski poti.

Poleg koles bodo lahko kolesarsko pot uporabljali tudi vozniki vozil s hitrostjo, omejeno na 25 km/h, vendar območje ne bo postalo nikakršen poligon, je na skupni novinarski konferenci izolske in koprske občine pojasnil župan Izole Igor Kolenc. Če bo potrebno, je Kolenc napovedal tudi redne kontrole prometa na tem območju.

Zavrnil pa je špekulacije o megalomanskih gradnjah. "To bo nekako zelena oaza med obema mestoma, ne samo za prebivalce teh dveh mest, ampak za vse obiskovalce," je dodal.

Delali bodo počasi
Z obalnim območjem imajo veliko načrtov, vendar se jim ne mudi, saj gre za dolgoročne projekte. V prvem obdobju bodo tako uredili razsvetljavo, toaletne prostore, vodo in tuše, je pojasnil koprski župan Boris Popovič.

Izolski župan je še navedel, da je obalno cesto v zadnjem obdobju uporabljalo le par sto vozil dnevno, zato zaprtje ceste ne bo bistveno vplivalo na prometno obremenitev predora Markovec. Popovič je spomnil na druge prometne težave zaradi tujcev, ki uporabljajo nevinjetne ceste med italijansko in hrvaško mejo, zaradi česar si bodo še naprej prizadevali za uvedbo lokalnih vinjet.