Soseska Novo Brdo je načrtovana v bližini soseske Zeleni gaj, ki jo je gradil republiški stanovanjski sklad. Do zdaj je prodal 427 stanovanj in 30 oskrbovanih stanovanj, v gradnji pa je še 10 objektov. Foto: BoBo
Soseska Novo Brdo je načrtovana v bližini soseske Zeleni gaj, ki jo je gradil republiški stanovanjski sklad. Do zdaj je prodal 427 stanovanj in 30 oskrbovanih stanovanj, v gradnji pa je še 10 objektov. Foto: BoBo

Kot so ob koncu javnega natečaja za urbanistično, krajinsko in arhitekturno rešitev soseske Novo Brdo povedali na Stanovanjskem skladu RS, bo soseska po načrtih razdeljena v tri enote.

En del bo gradil občinski sklad, v njem pa bo 172 stanovanj, ki bodo namenjena neprofitnemu najemu. Kot je po pisanju časopisa Dnevnik povedal arhitekt Aleksander Lužnik, bodo stanovanja zasnovana tako, da bodo lahko stanovalci spreminjali tlorise po svojih željah.

Direktor Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana Sašo Rink je povedal, da so potrebe po neprofitnih najemniških stanovanjih velike. Na zadnji razpis, prek katerega so oddali 250 stanovanj, se je prijavilo 3.130 prosilcev, je dejal in dodal, da se številni sicer sploh ne prijavijo, ker vedo, da imajo majhne možnosti za pridobitev stanovanja.

V oddajo predvidoma po stroškovni najemnini
Druga dva dela bo gradil republiški stanovanjski sklad, zasnovali pa so ju v biroju Dekleva Gregorič arhitekti. V prvem je predvidenih 298, v drugem pa 181 stanovanj. Direktor republiškega stanovanjskega sklada Črtomir Remec po navedbah časopisa pričakuje, da bi gradnjo soseske lahko začeli v drugi polovici leta 2018, stanovanja pa naj bi bila končana do leta 2020.

Vseh 479 stanovanj republiškega sklada bodo predvidoma oddajali po stroškovni najemnini, ki je nižja od tržne.

Še vedno se širi Zeleni gaj
Zmagovalne arhitekturne rešitve bo družba Ljubljanski urbanistični zavod (LUZ), ki po navedbah časopisa pripravlja podrobni prostorski načrt za območje soseske, uporabila pri pripravi načrtov.

Soseska Novo Brdo je načrtovana v bližini soseske Zeleni gaj, ki jo je gradil republiški stanovanjski sklad. Do zdaj je prodal 427 stanovanj in 30 oskrbovanih stanovanj, v gradnji pa je še 10 objektov, je za časopis povedal Remec. Vzorčna hiša z 52 stanovanji, vrstne hiše, dupleksi in stanovanja z atriji so v sklepni fazi gradnje. Remec je začetek prodaje teh stanovanj napovedal za konec marca ali začetek aprila.