Za predlog poravnave so se odločili zaradi
Za predlog poravnave so se odločili zaradi "dolgotrajnih sodnih postopkov, ki terjajo veliko časa, energije in denarja na obeh straneh in se bodo zdaj z odločitvijo vrhovnega sodišča morali začeti znova". Foto: BoBo

Tudi če tožbo dobimo, nimamo kaj izterjati. Upamo lahko samo na moralno zmago.

Župan Marko Soršak
evro, denar
Občina je odškodnino v višini 488.228 evrov plačala, nato pa povrnitev tega denarja terjala od nekdanjega župana Obrehta. Foto: Pixabay

Najprej je kazalo, da bo moral nekdanji župan Anton Obreht zaradi nasedlega projekta Logistični center Oreh občini plačati 489 tisoč evrov odškodnine, a je vrhovno sodišče lani jeseni takšno odločitev razveljavilo in zadevo vrnilo sodišču prve stopnjev v ponovno obravnavo. Na pravdnem oddelku mariborskega okrožnega sodišča bi se tako ta teden moral začeti ponovljeni postopek, a je bila zaradi možnosti poravnave obravnava preložena.

Iz gradiva za sredino sejo občinskega sveta je razbrati, da se bo občina z nekdanjim županom poskušala dogovoriti, da vsak krije svoje stroške pravdnega postopka brez kakršnih koli obresti in plačila sodnih odškodnin.

Prepočasni, dragi in neučinkoviti sodni mlini
Za takšen predlog so se po besedah sedanjega župana občine Hoče - Slivnica Marka Sorška odločili zaradi dolgotrajnih sodnih postopkov, ki terjajo veliko časa, energije in denarja na obeh straneh in se bodo zdaj z odločitvijo vrhovnega sodišča morali začeti znova. "Zaključek je negotov, lahko pa pride tudi do zastaranja zadeve," je pojasnil župan.

Soršak je prepričan, da je poravnava za občino trenutno najbolj ekonomična in ekonomsko primerna rešitev. "Tudi če tožbo dobimo, nimamo kaj izterjati. Upamo lahko samo na moralno zmago," je ocenil.

Propadli logistični projekt
Spomnimo, da je Obreht leta 2006 ob koncu županskega mandata s konzorcijem avstrijskih partnerjev podpisal kooperacijsko pogodbo za gradnjo Logističnega centra Oreh, v njej pa je bila predvidena kazen v višini 300 tisoč evrov, če občina v pol leta od podpisa ne bi odobrila okvirnega načrta, v skladu s tem pa bi bil odobren tudi državni lokacijski načrt.

Ker se omenjeni pogoji niso uresničili, je konzorcij prek dunajskega mednarodnega arbitražnega centra zahteval odškodnino, ki je skupaj s stroški znašala 488.228 evrov. Občina je odškodnino plačala, nato pa povrnitev tega denarja terjala od Obrehta. Na sodni poti so bili sprva uspešni, saj je prvostopenjsko sodišče pritrdilo občini z odločitvijo, da Obreht škode sicer ni povzročil namenoma, da pa bi moral ravnati z večjo skrbnostjo in upoštevati, da takšni projekti zahtevajo veliko časa in se lahko pogosto tudi zavlečejo.

Odločitvi okrožnega sodišča je pritrdilo tudi višje sodišče, Obreht pa je nato zahteval revizijo postopka pred vrhovnim sodiščem zaradi domnevnih kršitev postopkov. Med drugim je vztrajal, da se je avstrijskemu konzorciju plačala odškodnina izključno zaradi pasivnosti novega župana Jožeta Merkuša, ki naj ne bi več želel sodelovati z investitorji in nadaljevati projekta logističnega centra. Vrhovno sodišče je zdaj potrdilo več kršitev postopka in zadevo vrnilo v ponovno obravnavo.

Tudi če tožbo dobimo, nimamo kaj izterjati. Upamo lahko samo na moralno zmago.

Župan Marko Soršak