Vipavska družba je v nakup letošnjega grozdja prisiljena, saj je to pogoj za nadaljevanje poslovanja. Dosedanje količine vina naj bi jim po predvidevanjih prodaje namreč zmanjkale do konca letošnjega leta. Foto: BoBo
Vipavska družba je v nakup letošnjega grozdja prisiljena, saj je to pogoj za nadaljevanje poslovanja. Dosedanje količine vina naj bi jim po predvidevanjih prodaje namreč zmanjkale do konca letošnjega leta. Foto: BoBo

Trgatev zgodnjih sort se je že začela, konec tedna so v Agroindu tako že prevzeli prve količine pripeljanega grozdja.

Predsednik Kmetijske zadruge Vipava Aleš Kosovel je povedal, da so s kooperanti sklenili pogodbe za odkup okoli milijona kilogramov grozdja.

Številka sicer še ni dokončna, saj je prišlo do izpada količin zaradi suše in deževnega spomladanskega vremena, tako da bo treba počakati do zaključka trgatve.

Plačilo po prodaji vina
Prav tako bodo nekateri vinogradniki zaradi položaja, v katerem je Agroind, svoje grozdje raje prodali zasebnim vinarjem v druge slovenske vinorodne dežele ali v tujino.

V Agroindu obljubljajo plačilo grozdja po prodaji vina, ki ga bodo pridelali iz letos oddanega pridelka. Za kilogram belega grozdja in sorte cabernet sauvignon bodo vinogradnikom plačali po 0,44 evra, za kilogram rdečega grozdja pa 0,36 evra, je povedal Kosovel.

Pogoj za nadaljevanje poslovanja
Vipavska družba je v nakup letošnjega grozdja prisiljena, saj je to pogoj za nadaljevanje poslovanja. Dosedanje količine vina naj bi jim po predvidevanjih prodaje namreč zmanjkale do konca letošnjega leta.

"Če si dolžnik ne bo pravočasno zagotovil grozdja za nove zaloge vina za obstoječe odjemalce, jih ne bo mogel oskrbeti z vini svoje blagovne znamke, to pa bo znižalo vrednost stečajnega dolžnika kot poslovne celote. Da bi do tega ne prišlo in da bi se vrednost vsaj ohranila, je po oceni sodišča bistvenega pomena, da si stečajni dolžnik pravočasno zagotovi nove zaloge vina svoje blagovne znamke za oskrbovanje končnih odjemalcev za takrat, ko mu bodo sedanje zaloge pošle," so v sklep zapisali na novogoriškem sodišču.

Višek trgatve zgodnjih sort grozdja je pričakovati v teh dneh, v drugi polovici septembra pa bodo trgali tudi ostali letošnji pridelek.