Zaposleni pred Agroindom prižigajo svečke. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
Zaposleni pred Agroindom prižigajo svečke. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič
false
Ukrajinci so se pritožili zoper sklep o stečaju Agroinda, ki ga je novogoriško sodišče sprejelo 24. maja letos. Stečajni upravitelj je tako izgubil vsa pooblastila v vipavski vinski kleti. Že danes se lahko v Agroind vrnejo Ukrajinci. V Vipavski dolini so ogorčeni. Foto: Mojca Dumančič
Agroind
Sporočilo zaposlenih. Foto: MMC RTV SLO/Mojca Dumančič

Višje sodišče v Ljubljani je ugodilo Ukrajincem, ki so Agroind v zadnjega pol leta potisnili v globoke dolgove. Stečaj nad Agroindom Vipava je razveljavljen. Predlog za stečaj so vložili delavci Agroinda, saj so bile razmere nevzdržne.

Več mesecev so bili brez plač, zaradi pomanjkanja repromateriala, od steklenic do etiket in zamaškov, niso mogli niti delati. In to čeprav je v Agroindu skoraj dva milijona litrov vinskih zalog. Stečaj je bila zanje edina možnost za prekinitev ukrajinske agonije v Agroindu. In res so v mesecu dni po stečaju začeli urejati zadeve.

Stečajni upravitelj Andrej Perdan je zaposlil 25 delavcev, pridobili so zaupanje dobaviteljev, kupili so repromaterial, začeli so stekleničiti, stekla je prodaja. "Z razveljavitvijo stečaja in ponovnim prihodom Ukrajincev pa je zgodbe o vipavski vinski kleti zagotovo konec. Ukrajincem ne zaupa nihče. Pokopali so našo klet. Zanje smo delali zastonj. Celo sami smo plačevali gorivo za razvoz vina, kar smo še lahko postekleničili, da ne bi izgubili kupcev, trga … To je najbolj črn scenarij za vipavsko vinogradništvo," je zaskrbljen Andrej Furlan, ki je bil pred stečajem Agroinda predsednik sveta delavcev.

Novogoriške sodišče bo odločalo še enkrat
Andrej Perdan
, do srede stečajni upravitelj Agroinda, je ostal brez pooblastil. "Zdaj lahko le čakam na stare ukrajinske lastnike, da me pokličejo za primopredajo in da znova prevzamejo Agroind. Doslej me še ni poklical nihče. Žal mi pa je, da se je to zgodilo, potem ko smo v dobrem mesecu Agroind le začeli postavljati na noge. Z lokalno skupnostjo, predvsem z občinama Vipava in Ajdovščina, smo se dogovarjali tudi za ustanovitev nekakšnega konzorcija, da bi rešili letošnjo trgatev. Ta je dobesedno pred vrati. Razveljavitev stečaja zagotovo ne gre v korist vipavskim vinogradnikom." Po razveljavitvi bo o stečaju zdaj znova odločalo novogoriško sodišče. Ali se bo ponovno odločilo za stečaj - le iz drugih razlogov – je zdaj neumestno napovedovati.

Kakršno koli odločitev bodo na novogoriškem sodišču sprejeli, pa vsi upajo, da bo čim hitrejša. Silvana Turina, tudi po stečaju zaposlena v Agroindu in nekdanja prva sindikalistka v vipavski vinski kleti, je prav tako ogorčena: "Delavci enostavno ne moremo verjeti, da se bodo Ukrajinci vrnili. Izgubili smo vsako zaupanje vanje. Oni so grobarji Agroinda. Le kako se je to lahko zgodilo? Mi vsi, ki smo po stečaju ostali v Agroindu, pod istimi Ukrajinci ne bomo delali. Dali bomo odpovedi. Predvsem pa nas skrbi, kaj razveljavitev stečaja pomeni za nekdanje naše delavce, ki so morali na Zavod za zaposlovanje. Bodo brez nadomestila iz Javnega sklada?"

Zakaj je "padel" stečaj?
Višji sodniki v Ljubljani so stečaj, ki so ga zahtevali delavci Agroinda, razveljavili, češ da so zaposleni dobili minimalno plačo. Zakon o insolvečnih postopkih namreč določa, da gre podjetje v stečaj, če dva meseca ali več zamuja plačilo, Delavci, ki so marca letos vložili zahtevo za stečaj, pa so zadnjo minimalno plačo dobili za december. Ukrajinci pa so jim ob tem dolgovali precej več. "Pravzaprav smo decembra dobili miloščimo, ob več desettisoč evrih, ki nam jih Demoston Holfing dolguje. In zdaj nas je pokopala prav ta miloščina," je razočaran Andrej Furlan. Delavci so sicer za nujnost stečaja navajali tudi druga dejstva, da je podjetje dolgoročno plačilno nesposobno, da dolgovi presegajo vrednost premoženja, da izguba tekočega leta presega polovico kapitala.

Agroind skratka ni več v stečaju, stečajni upravitelj je brez pooblastil, Ukrajincem so na široko odprta vrata vipavske vinske kleti, delavci in vinogradniki, ki še ne vedo, komu in za koliko bodo oddali letošnji pridelek, pa so ogorčeni. Usoda vinogradniške Vipavske doline je v rokah sodišč …