Trije profesorji se vračajo na delo. Foto: BoBo
Trije profesorji se vračajo na delo. Foto: BoBo
Trije profesorji se lahko vrnejo na UP

Sodišče je v petek z začasno odredbo sklenilo, da mora rektor Univerze na Primorskem (UP) Dragan Marušič tri odpuščene profesorje, sicer raziskovalce Znanstveno-raziskovalnega središča (ZRS), v enem dnevu povabiti nazaj v predavalnice in jim omogočiti pedagoško delo v skladu s pogodbo, ki so jo imeli pred vročitvijo odpovedi. Sklepa sodišča ne zadrži nobena pritožba, če rektor odredbe ne bo spoštoval, pa mu bo sodišče izreklo 5.000 evrov kazni.

Univerza na Primorskem (UP) je vodstva vseh fakultet seznanila z začasnimi odredbami sodišča v zvezi z omogočanjem pedagoškega dela trem odpuščenim profesorjem. Dekane je pozvala, naj omenjenim profesorjem omogočijo delo v skladu z njihovimi prejšnjimi pogodbami o zaposlitvi ter obračunajo plače, so sporočili z UP-ja.

Druge naloge
Zaradi že sprejetih najav izvedb študijskih programov za študijsko leto 2016/2017 oz. izvedbenih predmetnikov, ki so jih za tekoče študijsko leto sprejeli organi fakultete, bodo trije zaposleni sicer opravljali druge naloge iz opisa delovnega mesta visokošolskega učitelja. Naloge so skladne s pravilnikom za vrednotenje dela pedagoških delavcev in raziskovalcev, za konkretnejšo opredelitev nalog pa so pristojni dekani, so poudarili na UP-ju.

Ugovori na odredbe v pripravi
Univerza pripravljala ugovore zoper sklepe o začasni odredbi, v 15-dnevnem roku pa bo odgovorila tudi na prejete tožbe, so še napovedali na univerzi.

Tožbe je vložilo vseh 12 odpuščenih profesorjev, tako da tudi preostalih devet v prihodnjih dneh pričakuje enak sodni epilog.

Na UP-ju so sicer spet poudarili, da nihče od dvanajstih zaposlenih na univerzi, ki se jim je pred kratkim spremenila pogodba o zaposlitvi, ni izgubil zaposlitve na univerzi, vsi pa so tudi že podpisali nove pogodbe.

Dvanajsterica je odpovedi zaposlitve prejela na začetku študijskega leta. Univerza je potezo utemeljila s tem, da odhajajoči delavci ZRS-ja (ki se je ločil od univerze) ne morejo imeti istočasno sklenjenih pogodb v na novo ustanovljenem raziskovalnem zavodu.

Trije profesorji se lahko vrnejo na UP