Botri in botre so opravili rez v grajske vinogradu. Foto: Tomi Naglič
Botri in botre so opravili rez v grajske vinogradu. Foto: Tomi Naglič

"Vstopili smo v novo leto in prišel je čas rezatve, ki jo bomo opravili po običaju prvo nedeljo po godu svetega Vincenca, zaščitnika vinogradov in vinogradnikov. Ta goduje 22. januarja in po stari navadi se takrat lahko začnejo dela v vinogradu. Sončni žarki so že začeli prebujati naše grajske trte modre frankinje. Tako se obdobje urejanja vinogradov že začenja ..." S temi besedami so prireditelji tudi letos povabili botre, podpornike in ljubitelje žlahtne kapljice v vinograd sevniškega gradu.

Odzvalo se jih je res veliko. Kljub mrazu so se lotili dela s škarjami, saj se po tradiciji trta reže po Vincencu, ko je blagoslovljena. Tako so zatrjevali nekoč, čeprav strokovnjaki zdaj ugotavljajo in dokazujejo, da je trta pripravljena na rez že po prvih jesenskih zmrzalih, zato na velikih posestih začnejo rezati že v novembru, da pravočasno končajo to opravilo. Rezačem so letos dajali takt godci z Rake in harmonikarica Anja Konajzler z Lukovca.

Grajski vinograd, v katerem je 500 trt modre frankinje, ima namreč kar 50 botrov. Večina teh vinogradniška opravila obvlada, drugi se jih še učijo. Sicer pa za vinograd skrbi grajski viničar, katerega naloga je tudi, da trte niso preobložene. Lani so tako pridelali 700 litrov vina. Modro frankinjo je "skletaril" David Kozinc, vino pa se imenuje Grajska kri.

Za MMC Goran Rovan, foto: Tomi Naglič