Dvosedežnico je zaradi dotrajanosti lani decembra ustavil inšpektor. Foto: BoBo
Dvosedežnico je zaradi dotrajanosti lani decembra ustavil inšpektor. Foto: BoBo

Staro sedežnico je zaradi dotrajanosti lani decembra ustavil inšpektor, nova pa naj bi bila v skladu z občinskimi načrti nared že v letošnji poletni sezoni.

Menjavo dotrajane naprave (ta je pred obratovanjem na Veliki planini "služila" že na Rogli) je predlagal direktor družbe Velika planina Dušan Bombač, s pojasnilom, da bi bila zamenjava z novo napravo nesmotrna. Nova, a rabljena sedežnica naj bi nemoteno delovala najmanj naslednjih 15 let.

Za rabljeno napravo bo občina odštela okoli 800 tisoč evrov, nakup nove, vredne okoli 3 milijone evrov, pa bi bil za občino preveč, saj bi se morala na novo zadolžiti. Občina je sicer edini lastnik družbe Velika planina, za projekt pa bodo skušali dobiti tudi nepovratna sredstva.

Družba je sicer že preverjala trg rabljenih žičniških naprav, pri nakupu pa bodo imeli prednost tisti ponudniki, ki ponujajo naprave z odklopljivi sedeži in so v še sprejemljivi bližini, je dejal Bombač. Končnega ponudnika bodo tako kot izvajalca prestavitve in prenove naprave izbrali s postopkom javnega naročila.

Sedežnica je sicer zelo pomembna za turistični center na Veliki planini, saj je leta 2012 prepeljala 21.500 ljudi, lani, do konca novembra, ko so jo ustavili, pa že 30.500. Z napravo je občina ustvarila skoraj 120 tisoč evrov letnega dohodka, na njeno nemoteno obratovanje pa so vezani tudi drugi prihodki Velike planine.