Rimske terme so bile prodane že na prvi dražbi - za 8,5 mio. evrov Foto: Goran Rovan
Rimske terme so bile prodane že na prvi dražbi - za 8,5 mio. evrov Foto: Goran Rovan
Kupec je družba Terme Resort, ki je v lasti češke družbe Arsenij Plus, to pa lastniško obvladuje ruski poslovnež Valeriy Arakelov. Foto: Goran Rovan
Rimske terme v ruske roke

Ti so bili edini dražitelji, ki so tudi vplačali en milijon evrov varščine in terme skupaj s parkom in drugimi zemljišči in zgradbami kot tudi z vso premično opremo in koncesijskimi pravicami kupili za 8,5 milijona evrov.

Premoženje družbe Rimske terme je bilo pred dražbo ocenjeno na 12 milijonov evrov. Na javni dražbi se je pojavil le en kupec - Terme Resort, d. o. o., iz Ljubljane, ki je tudi vplačal 1 milijon evrov varščine in terme kupil po izklicni ceni - 8,5 milijona evrov. Ker se je vršila prodaje družbe kot poslovne celote, kamor spadajo tudi vse nepremičnine, zemljišča, med njimi tudi park in zgradbe kot tudi vsa premična oprema in koncesijske pravice za uporabo termalne vode, koncesijske pravice za izvajanje zdravstvenih storitev, bo tako kupec dobil vse to premoženje in 72 zaposlenih, brez vseh dodatnih obveznosti. Seveda bo moral še prej podpisati prodajno pogodbo in vplačati celotno kupnino.

Po podatkih Ajpesa je podjetje Terme resort v lasti družbe Arsenij Plus iz češkega zdraviliškega centra Karlovy Vary, za njo pa stoji ruski poslovnež Valerij Arakelov. Ta je bil navzoč tudi na dražbi in je po njej zatrdil, da ne bo odpuščal in bo nadaljeval zdraviliško in termalno dejavnost v Rimskih Toplicah. Ker mu je Slovenija zelo všeč, pa ne izključuje možnosti, da bi pri nas opravil še kakšen nakup. Sicer pa ima ta ruski poslovnež v lasti že manjši hotel pri Moskvi in zdravilišče na Češkem.

Po besedah Draga Zupana, predsednika Civilne iniciative Rimske Toplice, so zadovoljni, da so Rimske terme po 22 letih agonije verjetno le prodane. Zaradi slabih izkušenj v preteklosti pa so v CI-ju še vedno malce skeptični. Zupan pravi: " Narejen je prvi korak do prihodnjega lastnika tega zdravilišča. Je pa res, da nam je še ostal določen čas za dokazovanje tega, da bo ta lastnik resnično stopil noter, ko bo plačana polna cena kupnine."

Rimske terme kljub stečaju dobro poslujejo
Kot so zapisali v sporočilu za javnost, posluje družba Rimske terme od marca v stečaju in je v tem obdobju dosegla zavidljive rezultate poslovanja. V primerjavi s preteklim letom so v istem obdobju imeli za 15 odstotkov več prenočitev. Povprečna zasedenost namestitvenih zmogljivosti je bila v letu 2013 za 10 odstotkov višja kot v letu 2012. Največ tujih gostov je prišlo iz Avstrije, Italije in Nemčije, so pa imeli nekoliko manj gostov iz Slovenije. Stečajni upravitelj Boris Dolamič je pred javno dražbo povedal, da so Rimske terme edini primer v Sloveniji, kjer se poslovanje ob začetku stečajnega postopka ni niti za trenutek prekinilo in kjer so obdržali vse zaposlene. Pohvalijo se lahko tudi, da zdaj že tekoče pozitivno poslujejo.

Seveda pa s prodajo stečajni postopek še ne bo končan. V Rimskih Toplicah upajo, da se tudi pri tej prodaji ne bo kaj spet zalomilo in da bo v naslednjih dneh podpisana kupoprodajna pogodba, predaja premoženja v last in posest kupcu pa bo opravljena po plačilu celotne kupnine in vseh stroškov in morebitnih davkov. Do takrat bodo Rimske terme še vedno opravljale poslovanje v stečaju tako kot do zdaj. Z izkupičkom dražbe bo verjetno manj zadovoljnih 190 upnikov, med njimi prevladujejo slovenske banke, največja med njimi je NLB, katerim pa je bilo od dobrih 36 prijavljenih priznanih le za slabih 28 milijona evrov terjatev. Dolamič sicer obžaluje, da na dražbi ni bilo več kupcev, hkrati pa ugotavlja: "Ne gre za slabo poplačilo upnikom, saj morate vedeti, da kupci iz tujine, ki kupujejo hotel, to počnejo zaradi donosnosti in računajo, koliko bodo oni dobili na investicijo, ne pa, kako bodo poplačani upniki."

Za MMC Goran Rovan

Rimske terme v ruske roke