Bratuškova je v enem redkih intervjujev želela predstaviti svojo stran zgodbe. Foto: EPA
Bratuškova je v enem redkih intervjujev želela predstaviti svojo stran zgodbe. Foto: EPA

Dobro bi bilo danes še enkrat pogledati vsa zaslišanja, saj bi lahko ugotovili, da nisem bila najslabša, seveda pa priznavam, da se nisem najbolje odrezala.

Alenka Bratušek
Jean-Claude Juncker in Alenka Bratušek
Bratuškova je zavrnila špekulacije, da naj bi se z Jean-Claudom Junckerjem o svoji funkciji dogovarjala že pred slovenskimi parlamentarnimi volitvami. Foto: Twitter/Natasha Bertaud
Alenka Bratušek
Bratuškova je povedala, da je morda naredila napako, ker je upoštevala nekatere nasvete, ki jih lahko danes razume kot zlonamerne, naj bo previdna, ker bo nastopila pred dvema odboroma, ki imata diametralno nasprotna stališča - odborom za okolje in odborom za energijo. Foto: Reuters

V svojem prvem intervjuju za slovenske medije po bruseljskem dogajanju je nekdanja predsednica vlade Alenka Bratušek za Sobotno prilogo Dela pojasnila, kaj se je dogajalo v ozadju njenega imenovanja na mesto podpredsednice Evropske komisije, zadolžene za energetsko unijo, in zaslišanja, kjer se je odrezala tako slabo, da sta se pristojna odbora za energijo in okolje odločila, da jo zavrneta kot komisarsko kandidatko.

Bratuškova je v intervjuju povedala, da na zaslišanju ni bila prava Alenka Bratušek, a da je prepričana, da tudi bistveno boljši nastop ne bi spremenil toka dogodkov. "Scenarij za mojo zavrnitev je bil pripravljen že pred zaslišanjem, o tem sem prepričana. Marsikateri evropski analitik mi je po zaslišanju dejal, da moj nastop ne more biti razlog za negativno oceno, ker je bilo vsaj deset podobnih ali celo slabših komisarskih predstavitev," je povedala Bratuškova, a dodala, da se njen polom kljub govoricam, da naj bi jo bil Juncker žrtvoval, ne bi mogel zgoditi, če bi za njo stali vlada in država.

"Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči, da bi se ta zgodba dobro končala. Danes, z nekaj distance, sem vse bolj prepričana, da moj bistveno drugačen nastop ne bi mogel spremeniti razvoja dogodkov," je povedala Bratuškova in pojasnila, da je bila njena prva napaka to, da zaradi predaje poslov novi vladi ni uspela izkoristiti priložnosti za sestajanja z evropskimi poslanci, ki so bila za bodoče komisarje pomembna. Druga napaka pa je bila po njenem mnenju ta, da ni obljubljala služb v svojem kabinetu, a je dejala, da bi to napako še enkrat ponovila, saj ne obljublja zadev, ki jih ne more uresničiti.

Za izgubo podpore Aldeja naj bi bil zaslužen predvsem Kacin
Zaradi nepripravljenosti na pogovore o morebitni bodoči zaposlitvi v svojem kabinetu pravi, da je izgubila podporo svoje skupine Alde, ki se ji je odpovedala. Prepričana je, da se je to zgodilo sicer že pred zaslišanjem, saj naj bi informacije, da bo Slovenija predlagala novo kandidatko za komisarko, v Bruslju krožile že pred samim nastopom. Kot edino možno razlago za odpoved podpore Aldeja si razlaga to, da so želeli v svojo politično skupino pripeljati zmagovalko volitev SMC, pri tem pa naj bi bil zelo aktiven nekdanji evropski poslanec in član skupine Alde Jelko Kacin, ki je po njenih besedah povezal liberalce s stranko SMC. Kacin naj bi v zameno za to predsednika vlade Mira Cerarja prosil za podporo pri kandidaturi za službo v Bruslju.

"Žal mi je, da je v bitki interesov in v gonji proti meni, v katero so se vpregli vsi - vlada, politične stranke, mediji in javnost -, največ izgubila prav Slovenija," je povedala in dodala, da smo s tem dokazali, da naši državi še nekaj časa ne bodo dosegljive stvari, ki so bile rezervirane za velike.

"V 14 dneh težko postaneš ekspert za energetsko politiko"
O pripravah na zaslišanje je povedala, da je veliko brala in se učila ter da se je v kratkem času veliko tudi naučila, a da v 14 dneh težko postaneš izvedenec za energetsko unijo. Dodala je, da je bilo iz poslanskih vprašanj razvidno, da tudi poslanci sami ne vedo prav dobro, kaj energetska unija sploh je. "Pri energetski uniji gre za relativno nov projekt, kjer je težko biti povsem konkreten, razen pri doseganju določenih ciljev," je povedala in dodala, da je v predstavitvi ves čas poudarjala pomen držav članic, ki jih zavezujejo pogodbene obveznosti.

Priznala je, da je morda naredila napako, ker je upoštevala nekatere nasvete, ki jih lahko danes razume kot zlonamerne, naj bo previdna, ker bo nastopila pred dvema odboroma, ki imata diametralno nasprotna stališča. Svojega nastopa si še ni ogledala, ker tega še ne more storiti, je pa dejala, da bi bilo zanimivo primerjati njene odgovore s tistimi Maroša Šefčoviča, ki je novi podpredsednik evropske komisije, odgovoren za energetsko unijo. Povedala je še, da so se jo ves čas trudili očrniti tudi vsi slovenski evropski poslanci.

Povedala je, da se je komisarskemu položaju odpovedala, ker ni zmogla več prenašati vsega, kar se je v Bruslju in Sloveniji dogajalo, da pa je prepričana, da bi Juncker, če se sama ne bi umaknila, vztrajal do konca. Povedala je, da se je o njenem odstopu špekuliralo takoj po zaslišanju, tako med novinarji kot nekaterimi uglednimi evropskimi poslanci, da pa je Juncker k temu ni nikoli spodbujal.

Violeti Bulc želi vse dobro
O slovenski komisarki za promet Violeti Bulc je povedala: "Veseli me, da je Violeti Bulc uspelo, in ji želim vse dobro. Uspelo ji je popraviti napako, ki jo je v komisarski zgodbi naredila Slovenija, čeprav pri tem ne bežim od lastne odgovornosti in priznavam marsikatero napako, ki sem jo storila. Naredila sem vse, kar je bilo v moji moči, da bi se zgodba dobro končala in sem vse bolj prepričana, da bistveno drugačen nastop ne bi mogel spremeniti razvoja dogodkov".

Sama problema pri (samo)kandidaturi ne vidi
Bratuškova je spregovorila tudi o svoji (samo)kandidaturi za komisarko, kjer je izrazila prepričanje, da se postopek izbire slovenskega kandidata za komisarja ni razlikoval od dveh prejšnjih postopkov, le da je bil prej v igri vedno le en kandidat. Dejala je, da bi, če bi lahko zavrtela čas nazaj, vztrajala, da bi izbrali komisarskega kandidata pred volitvami.

Glede samokandidature je dejala, da je tudi poročilo KPK-ja ugotovilo, da do samopredlaganja ni prišlo in da pri postopku ni bilo nobene korupcije. KPK je ugotovila celo, da bi se na seznam komisarskih kandidatov lahko celo sama predlagala, edini problem pri tem pa je glasovanje oz. konflikt interesov. "A bo zanimivo spremljati, kako bodo potekala druga glasovanja, ko se bo odločalo o političnih funkcijah," je dodala in povedala še, da o seznamu kandidatov na julijski seji vlade sploh niso glasovali. Povedala je še, da si je natančno prebrala zakon, kjer piše, da bi bilo sporno le, če bi šlo pri kandidaturi za zasebni interes, a da tega ni mogoče tako opredeliti.

Seznam kandidatov je bil po njenem mnenju kompromisna rešitev, kjer je vsaka od koalicijskih strank predlagala eno ime, saj se jim ni uspelo poenotiti. "Zastavlja se vprašanje, kako bi se koalicijski partnerji odzvali, če bi Miro Cerar namesto Janeza Potočnika predlagal Violeto Bulc. Tako je zmagovalka volitev najprej podpirala Potočnika, nato Karla Erjavca in Tanjo Fajon, na koncu je bila izbira Violeta Bulc. Cerar si je v mesecu in pol trikrat premislil," je povedala.

Pred volitvami o komisarski funkciji ni razmišljala
Povedala je še, da se lahko o njenem morebitnem dogovoru z Jean-Claudom Junckerjem špekulira, a da je dejstvo, da o tem v Bruslju ni govorila z nikomer, česar pa ne more trditi za preostala dva kandidata. Zatrdila je, da o kandidaturi za komisarko pred volitvami ni razmišljala, saj v tem primeru ne bi ustanovila stranke in se podala na volitve, da so se tako v stranki odločili in dogovorili kasneje. Je pa povedala, da če bi o tem razmišljala prej, zadeve ne bi tako zapeljala.

Bratuškova se za zdaj še vidi kot političarka v Sloveniji, kjer je prepričana, da bo lahko dobro delala kot poslanka. Povedala je, da se bodo v stranki v prihodnjih dneh tudi pogovorili o nastalem položaju in ocenili, kako bo stranka živela naprej. Prepričana je, da ima zavezništvo Alenke Bratušek prihodnost tudi brez nje na predsedniškem položaju, in dodala, da svoje stranke ne misli imeti za talca.

"Tega, kar sem naredila za Slovenijo, mi nihče ne more odvzeti"
"Tega, kar sem s svojo vlado in koalicijo naredila v letu in pol, mi nihče ne more odvzeti," pa je še povedala nekdanja predsednica vlade in dodala, da je prepričana, da je za Slovenijo naredila veliko in da se bo to tudi izkazalo. Povedala je še, da v tujini na njene dosežke gledajo drugače kot doma in da je z rešitvijo Slovenije Evropa ustavila padanje domin - problematičnih držav.

Dobro bi bilo danes še enkrat pogledati vsa zaslišanja, saj bi lahko ugotovili, da nisem bila najslabša, seveda pa priznavam, da se nisem najbolje odrezala.

Alenka Bratušek