Ljubljanica upada zelo počasi, saj se gladina še ohranja zaradi dotoka zalednih voda in visoke podtalne vode. Foto: Uporabnica Mojega spleta branka22
Ljubljanica upada zelo počasi, saj se gladina še ohranja zaradi dotoka zalednih voda in visoke podtalne vode. Foto: Uporabnica Mojega spleta branka22
Železniška proga Dunaj - Trst
Ocenjevanje škode se je že začelo. Foto: Uporabnik Mojega spleta motorcki
Poplave
Pogled na poplavljene vasi in polja. Foto: uporabnik Mojega spleta amoret
Poplave
Kostanjevica na Krki in Ljubljansko barje bosta pod vodo vsaj še nekaj dni. Foto: MMC RTV SLO/Jure Urek
Posavje
Na območju Kostanjevice na Krki in Krške vasi pri odpravljanu posledic poplav pomaga 145 vojakov. S petimi čolni pomagajo tudi pri dostavi najnujnejših življenjskih potrebščin tistim, ki ne morejo iz hiš. Foto: MMC RTV SLO/Jure Urek
Da se poplave ne bi ponovile
Rešitev v zadrževalniku vode?
Narasle vode se tudi 5. dan še niso umirile

Ljubljanica je v zadnjih 24 urah upadla za 12 centimetrov, kažejo podatki Agencije za okolje, v prihodnje pa naj bi upadala po en centimeter na uro. Upadanje je zelo počasno, saj se gladina še ohranja zaradi dotoka zalednih voda in visoke podtalne vode.

Zakaj so se sprli v Lipah?

Med iskanjem rešitve za čim hitrejšo normalizacijo stanja je zavrela kri krajanom iz Lip. Uprli so se namreč ideji, da bi vodo znižali z razbitjem dela Ižanske ceste, saj jih skrbi, da bi tak ukrep stanje v Lipah poslabšal. Civilna zaščita je zato ukrep preklicala, to pa je razjezilo krajane bolj prizadetega dela naselja, ki grozijo, da bodo pač ukrepali sami. Organizirali so se v skupino in se poimenovali "potopljenci", saj so njihovi domovi že več dni poplavljeni. Na kraj dogodka je je prišla policija, ki miri razgrete krajane, je poročal Gregor Drnovšek iz TV Slovenija. Zaradi spora je bila cesta med Ljubljano in Igom nekaj časa zaprta. Razjarjene krajane je prišel mirit tudi ljubljanski župan Zoran Jankovič, ki se je z njimi dogovoril, da bodo rešitev znova iskali v sredo dopoldne.

Tudi Krka upada izjemno počasi, pretok je od 7. ure zjutraj upadel za slabih 22 kubičnih metrov na sekundo, vodostaj na vodomerni postaji pa se je znižal za 17 centimetrov. Odtekanje poplavnih vod je namreč zaradi velikega dotoka vode iz kraškega zaledja in počasnega odtoka v Savo zelo upočasnjeno. Z upadanjem Save bo začela upadati tudi Krka, Sotla pa se hitro vrača v svojo strugo. V prihodnjih dneh bodo tako še poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa, Ljubljansko barje in območje ob spodnjem toku Krke.

Na Kočevskem stanje še vedno resno
Na območju Brežic je še vedno nedostopna vas Rigonce, še vedno pa so popljavljene tudi tri četrtine kostanjeviškega otoka. Na območjih, kjer se je voda umaknila, so že začeli čistiti. Reševalne ekipe s 120 prostovoljnimi gasilci so na terenu, a bo po oceni poveljnika občinskega štaba civilne zaščite Vinka Cvetkoviča potrebnih še nekaj dni, da si bodo po poplavah prizadeti ljudje lahko pomagali sami.

Na Kočevskem je stanje še vedno zelo resno, močno so narasli Rinža in njeni pritoki, ki se še niso umirili. Najverjetneje je razlog vodni val iz Ljubljanice in okoliških rek. Še vedno je poplavljenih nekaj hiš, gasilci pa so povsod na terenu.

Prisluhnite reportaži 1. programa Radia Slovenija:
S čolnom po poplavljenem Barju

Kraška polja bodo še poplavljena
V prihodnjih dneh bodo še poplavljena kraška polja Notranjskega in Dolenjskega krasa, Ljubljansko barje ter območje ob spodnjem toku Krke. Pretoki ostalih rek po Sloveniji so veliki in upadajo. Poplavna območja ob rekah se bodo še postopno zmanjševala.

Obala: Kmetje opozarjajo na neočiščene vodotoke
Posledice poplav pospešeno odpravljajo tudi na Obali. V koprski občini je deset objektov, ki jih je zalilo, v kritičnem stanju, dve družini pa so začasno namestili v hotel. Zaprta je le še cesta med slovenskim in hrvaškim delom mejnega prehoda Dragonja, saj jo je delno odnesla voda. Cesto popravljajo in naj bi jo predvidoma spet odprli v sredo, za dokončno sanacijo pa naj bi bilo potrebnega več časa.

V piranski občini je bilo najbolj prizadetih 17 družin v vaseh Dragonja in Sečovlje, eno družino pa so izselili. Gasilci in civilna zaščita bodo po napovedih na terenu do konca tedna, saj morajo najprej poskrbeti za ljudi, ki so ostali v svojih domovih, nato pa bo prišlo na vrsto še čiščenje strug in odtkov. Precejšnjo škodo, ki so jo že začeli popisovati, so utrpeli tudi kmetijske površine. Kmetje opozarjajo, da je odneslo na milijone kubikov rodovitne zemlje, poškodovalo je rastlinjake, namakalne sisteme, vinograde, sadovnjake, odneslo pa zabojčke za shranjevanje pridelkov. Opozorili so še, da so za tokratno katastrofo v dolini Dragonje krivi premalo očiščeni in pomanjkljivo urejeni kanali, predvsem v zgodnjem delu doline.

Goriška: poplavljenih prek 250 objektov
Na Goriškem je bilo poplavljenih prek 250 objektov, prdvsem v občini Miern-Kostanjevica. Po besedah vodje občinskega štaba civilne zaščite Nova Gorica Bogdana Zorattija je 185 gasilcev in pripadnikov CZ posredovalo 190-krat. Zdaj težavo predstavljajo predvem plazovi. Zabeležili so jih prek 40, od tega jih bo 22 potrebno sanirati. Ob tem opozarjajo zlasti na plaz v Šmihelu, ki drsi že od leta 2000.

Na Severnoprimorskem so našteli 250 poplavljenih objektov, polovica od teh je bila v Mirnu in Biljah. Sanacija bo dolgotrajna, škoda pa verjetno ogromna. Po besedah Zorattija je bilo namreč le za izvajanje pomoči dozdaj porabljenih 145.000 evrov.
Brez elektrike še okoli 150 odjemalcev
Iz Elektra Ljubljana so sporočili, da nadaljujejo popravilo transformatorskih postaj in nizkonapetostnega omrežja po poplavah. Ker gladina vode še ni dovolj upadla, ostaja na omrežje nepriklopljenih sedem transformatorskih postaj, pet v Kočevju ter po ena na Vrhniki in v Žužemberku. Dobava električne energije bo vzpostavljena takoj, ko bo mogoče, so še zagotovili, a danes priklop na transformatorske postaje še ne bo mogoč. Brez električne energije je po njihovih podatkih okoli 150 odjemalcev.

Delavci Elektra Primorske na črpališču Skuk namestili zmogljiv agregat, ki bo omogočal nemoteno preskrbo s pitno vodo za več kot 1500 prebivalcev krajev na Gori.

Želite pomagati prizadetim v poplavah? Rdeči križ in Karitas sta v ta namen že odprla posebna tekoča računa:

TR Karitas 02140-0015556761, sklic 002010, namen Poplave

TR Rdeči križ: 03100-1111122296, sklic 937044, namen Poplave 2010


Odpravljanje posledic ujme se bo nadaljevalo, po napovedih pa naj bi se življenje povsod vrnilo v normalne tire najpozneje do konca tedna. Do zdaj je pri reševanju in odpravljanju posledic sodelovalo več kot 76.000 reševalcev, predvsem gasilcev, pomagajo pa tudi humanitarne organizacije. Za namestitev prebivalcev prizadetih območij so po besedah poveljnika Civilne zaščite Mirana Bogataja vedno pripravljeni prostori v centru za vojne veterane v Logatcu.

Zaradi poplav in zemeljskih plazov je po Sloveniji še vedno ponekod zaprt ali oviran promet. Stanje na cestah lahko spremljate tukaj.

Cenilci so že na delu
Ocenjevanje škode se je že začelo. Občinske komisije so že začele ocenjevati škodo, nekatere občine so prve številke že sporočile, na delu so tudi cenilci zavarovalnic. Pristojna ministrstva morajo do četrtka pripraviti poročilo in predloge za ukrepanje pri odpravljanju posledic poplav, vlada pa se še ni odločila, koliko denarja bo namenila za odpravo posledic.

Zavarovalnica Triglav je po prvih predhodnih ocenah škodo svojih zavarovancev ocenila prek 20 milijonov evrov, za bolj natančne številke pa bo treba počakati, dokler se ne umakne voda. Že od petka so na terenu okrepljene ekipe cenilcev, zavarovancem pa s prijavo škode pri Zavarovalnici Triglav ni treba hiteti, saj bodo upoštevali tudi tiste, ki bodo prispele v prihodnjih dneh in vsaj do konca tega meseca. Za prijavo škode je na voljo 24-urna dežurna brezplačna telefonska številka 080 555 555 ali e-prijava prek spletne strani www.triglav.si.

Ministrica k podjetjem
Ministrica za gospodarstvo Darja Radić v teh dneh obiskuje največja podjetja, ki so jih vodne ujme najbolj prizadele. Ogledala si je že Žitovo pekarno na Viču v Ljubljani, v sredo pa načrtuje obisk v Zagorju, kjer si bo ogledala posledice poplav v podjetjih Eti, Svea in IGM. Vlada pa bo v četrtek že razpravljala o možnih pomočeh tem podjetjem.

V podjetju Eti še odpravljajo posledice poplav, vendar so proizvodnjo že zagnali. V Svei je proizvodnja do preklica ustavljena oziroma poteka na dodatnih lokacijah.

Da se poplave ne bi ponovile
Rešitev v zadrževalniku vode?
Narasle vode se tudi 5. dan še niso umirile