Narava - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Narava - Arhiv
Po Ljubljanskem barju lomastijo medvedi Na območju med Vnanjimi Goricami in zavetiščem na Gmajnicah živijo dve medvedki z mladiči in samec.
Foto: Lava iz ognjenika Kilauea uničuje zgradbe na svoji poti Uničujoča lava iz ognjenika Kilauea je dosegla naselje hiš na ulici Kaupuli, skupno pa je uničila že 890 hektarjev površin, s čimer je majski vulkanski izbruh postal najbolj uničujoč v zadnjih ...
Foto: Evropski dan parkov – v naravo, v park! 24. maja praznujemo evropski dan parkov. Namen dneva je poudariti pomen naravnih lepot, ohranjenih v naravnih parkih, in ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij.
Ohranjanje biodiverzitete mora biti prioriteta Na slovenskem ozemlju je prisotnih okoli 24.000 rastlinskih in živalskih vrst, od tega je okoli 8.00 živalskih in 66 rastlinskih endemičnih vrst, značilnih torej le za tukajšnje kraje.
Svet na pobudo Slovenije praznuje svetovni dan čebel Danes prvič praznujemo svetovni dan čebel, ki so ga na slovenski predlog razglasili Združeni narodi v upanju, da se zaščiti opraševalko, od katere je odvisna tretjina svetovne pridelave hrane. 20.
Foto: Na Havajih evakuacija zaradi izbruha ognjenika Kilauea Na Havajih je v četrtek izbruhnil ognjenik Kilauea, zato so evakuirali več kot 10.000 ljudi. Ognjenik, ki je izbruhnil po več četrtkovih potresih, v zrak bruha lavo in pepel.
Katastrofa v zgornjegorenjskih gozdovih se bo, kot kaže, nadaljevala Lansko leto je bilo za gozdove na zgornjem Gorenjskem najslabše doslej, letos pa žal ne kaže nič bolje. Po decembrskem vetrolomu na pospravilo čaka še velika večina podrtih dreves.
Prebujajo se medvedi, pse v gozdu imejte na povodcih Medvedi počasi zapuščajo svoje brloge, zato je večja možnost, da se ljudje srečajo s to največjo slovensko zverjo. Izogibajte se krajev, kjer so lahko brlogi, psov pa ne spuščajte s povodcev.
Kje raste najvišja smreka v Sloveniji? Kje pa najstarejši macesen? Če boste kdaj nastopili v kakšnem kvizu, vam utegne prav priti ta zanimiv podatek iz slovenskih gozdov: z nazivom najvišjega drevesa v Sloveniji se ponaša Sgermova smreka na Ribniškem Pohorju, ki je ...
Nevladniki: Reka Mura ne sme biti predmet energetske izrabe Nevladne organizacije so se pritožile na odločitev ministrstva za okolje, ki namerava potrditi akcijski načrt za obnovljive vire energije, ki omogoča graditev hidroelektrarn na reki Muri.
Kako ohraniti Antarktiko? Prvi korak: ustanoviti največji naravni rezervat. Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je sredi februarja začela kampanjo za vzpostavitev največjega naravnega rezervata na svetu, in sicer na Antarktiki.
Vintgar preplavili turisti, stanje v prometu "nevzdržno" Soteska Vintgar je ena najbolje obiskanih naravnih znamenitosti Slovenije, ki jo letno obišče okoli 300.000 ljudi. Množičen obisk pa povzroča težave, ki jih občine zdaj poskušajo lajšati.
V Ljubljani 20 cm snega, v Laščah 44 cm. Po nižinah se bo sneg obdržal vsaj 14 dni. Državo je prekrila snežna odeja, ki se bo še odebelila. Največ snega je po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) zapadlo v osrednji Sloveniji, najmanj pa v severovzhodni.
Zaradi vetroloma v državnih gozdovih za posek 1,1 milijona kubičnih metrov lesa Močan veter, ki je decembra lani prizadel različne dele države, je poškodoval drevje na polovici površine državnih gozdov in tudi prvotne ocene o potrebnem poseku so bile preskromne.
Na Maršu za Muro in neokrnjeno naravo nasprotovali gradnji hidroelektrarn Udeleženci Marša za Muro med cmureškim mostom pri Tratah in Sladkim Vrhom so pozvali vlado, naj ne podpira za naravo pogubnih projektov, kot so hidroelektrarne. Zavzeli so se za neokrnjeno reko Muro.
V decembrskem vetrolomu poškodovano drevje v več kot polovici državnih gozdov Močan veter je na začetku decembra poškodoval 830 kubičnih metov drevja v več kot polovici državnih gozdov, so poudarili v družbi Slovenski državni gozdovi.
Ljubljanski vandali v zadnjih štirih letih 150-krat uničevali mlada drevesa V Ljubljani so v zadnjem času vandali poškodovali več mladih dreves, poškodbe pa se v vse večji meri pojavljajo na Poti ob žici od Šiške proti Brdu, v Tivoliju in Šiški.
Fotozgodba: Leto, ko so pustošili orkani, potresi, vulkani ... Tudi največjim skeptikom postaja iz leta v leto jasneje, da so podnebne spremembe resnične in da se jih ne da več ustaviti.
Slovenski raziskovalci nagrajeni za odkritje nove vrste jamskega hrošča: "Neodkritih vrst je še ogromno" Štirje slovenski raziskovalci so nedavno dobili prestižno nagrado za članek, v katerem so opisali novo vrsto podzemeljskega hrošča.
Vlada skrajšala roke za nadomestila pri podlubnikih in zaostrila pogoje za nepremičninsko posredovanje Vlada je sprejela zakon o nepremičninskem posredovanju, s katerim naj bi dvignili kakovost nepremičninskih posrednikov.
1 2 3 4 5
Kazalo