Narava - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Narava - Arhiv
Zaradi vetroloma v državnih gozdovih za posek 1,1 milijona kubičnih metrov lesa Močan veter, ki je decembra lani prizadel različne dele države, je poškodoval drevje na polovici površine državnih gozdov in tudi prvotne ocene o potrebnem poseku so bile preskromne.
Na Maršu za Muro in neokrnjeno naravo nasprotovali gradnji hidroelektrarn Udeleženci Marša za Muro med cmureškim mostom pri Tratah in Sladkim Vrhom so pozvali vlado, naj ne podpira za naravo pogubnih projektov, kot so hidroelektrarne. Zavzeli so se za neokrnjeno reko Muro.
V decembrskem vetrolomu poškodovano drevje v več kot polovici državnih gozdov Močan veter je na začetku decembra poškodoval 830 kubičnih metov drevja v več kot polovici državnih gozdov, so poudarili v družbi Slovenski državni gozdovi.
Ljubljanski vandali v zadnjih štirih letih 150-krat uničevali mlada drevesa V Ljubljani so v zadnjem času vandali poškodovali več mladih dreves, poškodbe pa se v vse večji meri pojavljajo na Poti ob žici od Šiške proti Brdu, v Tivoliju in Šiški.
Fotozgodba: Leto, ko so pustošili orkani, potresi, vulkani ... Tudi največjim skeptikom postaja iz leta v leto jasneje, da so podnebne spremembe resnične in da se jih ne da več ustaviti.
Slovenski raziskovalci nagrajeni za odkritje nove vrste jamskega hrošča: "Neodkritih vrst je še ogromno" Štirje slovenski raziskovalci so nedavno dobili prestižno nagrado za članek, v katerem so opisali novo vrsto podzemeljskega hrošča.
Vlada skrajšala roke za nadomestila pri podlubnikih in zaostrila pogoje za nepremičninsko posredovanje Vlada je sprejela zakon o nepremičninskem posredovanju, s katerim naj bi dvignili kakovost nepremičninskih posrednikov.
Vulkan Agung na Baliju izbruhnil prvič po pol stoletja Pred izbruhom vulkana Agung na vzhodu Balija so iz okolice evakuirali 140.000 ljudi. Vulkan je bruhal pepel 700 metrov visoko, so sporočili iz indonezijske agencije za naravne nesreče.
Ali bo leto 2018 potresno leto? Število močnih potresov se bo prihodnje leto verjetno močno povečalo, opozarjajo geologi. Vzrok naj bi bila upočasnitev zemeljske rotacije.
Ribja populacija v Jadranu upada, kakšna bo usoda poklicnih ribičev? Ocene staležev nekaterih pomembnejših vrst rib v Jadranskem morju že več let kažejo na slabo stanje. Zaradi upada števila rib pa imajo težave slovenski poklicni ribiči, ki vse težje shajajo.
Radioaktivni rutenij-106 k nam najverjetneje prineslo iznad južnega Urala Radioaktivnega rutenija-106, ki ga je na začetku oktobra v zraku zaznala uprava za jedrsko varnost, ni več. Vsebnost je bila sicer tako nizka, da ni imela posledic za zdravje ljudi in okolje.
V avtomobilu prevažal živalske kadavre Mariborski policisti so v noči na ponedeljek na Pohorju v vozilu, v katerem so bili ženska in moški z območja Mislinje ter državljanka Hrvaške, našli kadavre divjadi.
"Ekstremni pojavi se v zadnjih desetih, petnajstih letih gostijo" Slovenija ima zaradi svoje geografske lege veliko padavin. Posledično imamo tudi dovolj podzemnih voda, ki so glavni vir oskrbe prebivalstva s pitno vodo.
129 milijonov hektarjev manj gozdov v 25 letih Površina gozdov na svetu se je v zadnjih 200 letih zmanjševala, izrazito so se krčili predvsem tropski in subtropski gozdovi, sporoča državni statistični urad pred tednom gozdov.
Raziskava: Populacija medvedov se je v osmih letih povečala za tretjino Na Biotehniški fakulteti so ocenili, da je v Sloveniji konec leta 2015 živelo približno 564 medvedov. Populacija pa se je od leta 2007 povečala približno za tretjino.
Kdo po jamah nastavlja pasti redkim hroščem? Kaže, da tujci. Po slovenskih podzemnih jamah se že nekaj let smukajo tujci, ki nastavljajo vabe, v katere se nato ujame jamski živelj. Merijo zgolj na (redke) hrošče, ki jih nato prodajajo na črnem trgu.
V Loški dolini se medvedi sprehajajo po dvorišču, pod Krvavcem so enega odstrelili V letu dni se bo pri nas ustrelilo 108 medvedov in 10 volkov. Odločba o odstrelu ministrstva za okolje in prostor vsako leto povzroči buren odziv javnosti.
V prihodnjem letu bi odstrelili 88 medvedov in 10 volkov Osnutek odloka o odvzemu rjavega medveda in volka do 30. septembra 2018 predvideva odvzem 108 medvedov in 10 volkov.
S peticijo ministrico pozvali, naj ne dovoli uničenja reke Mure Naravovarstveniki iz Slovenije, Avstrije, Hrvaške in Madžarske so mednarodno peticijo za ohranitev reke Mure v Sloveniji naslovili na ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen.
Deset milijard dreves za izničenje ameriškega ogljičnega onesnaženja Trije pobudniki in množica donatorjev z vsega sveta želijo s projektom zasajanja Trumpovega gozda do leta 2025 izničiti negativne posledice okoljske politike ameriškega predsednika.
1 2 3 4
Kazalo