.V NEKU-u so pojasnili, da kratkotrajna zaustavitev elektrarne v nobenem primeru ni povezana z njenim stanjem. Foto: BoBo
.V NEKU-u so pojasnili, da kratkotrajna zaustavitev elektrarne v nobenem primeru ni povezana z njenim stanjem. Foto: BoBo
Kaj je (spet) šlo narobe v Krškem

NEK so po pol drugem mesecu remonta v torek vključili v elektroenergetsko omrežje in postopno povečevali njeno moč, vendar se je v soboto zjutraj, ko naj bi začela polno delovati, samodejno ustavila.

Ustavitev je povzročilo neustrezno delovanje novega merilnega sistema. V NEKU-u so v soboto pojasnili, da kratkotrajna ustavitev elektrarne v nobenem primeru ni povezana z njenim stanjem. Šlo naj bi le za neustrezno odzivanje elektronike zaščitnega sklopa reaktorja, in sicer tistega, ki je povezan z novo vgrajenim sistemom za merjenje temperature reaktorskega hladila.

Do proženja ene izmed reaktorskih zaščit je prišlo zaradi elektronske ali električne kratkotrajne motnje v elektronskem tokokrogu zaščite, je pojasnil predsednik uprave NEK-a Stane Rožman.

Zamenjava sistema meritve temperature reaktorskega hladila je ena izmed tridesetih modifikacij, ki so jih izvedli med letošnjim remontom. Po Rožmanovih besedah gre za popolnoma nov merilni sistem nadzora in proženja reaktorske zaščite, in ne za kakšno dotrajano opremo. Da se pri vračanju jedrske elektrarne na polno moč, ki je sicer potekalo tekoče in brez težav, dogajajo taki zapleti, ni običajno. Težave se lahko pojavijo le pri novih in kompleksnih sistemih, je povedal.

Rožman je opozoril predvsem na drobne nejasnosti pri uvajanju novih sistemov, kot so njihova pravilna nastavitev, slab stik, elektronska napaka in podobno. Nekaj, na kar so sicer bili pozorni, a se jim je kljub temu prikradlo.

Uprava za jedrsko varnost: ustrezni ukrepi
O dogodku so v NEK-u obvestili tudi Upravo RS za jedrsko varnost, kjer so pojasnili, da so vsi tehnološki varnostni sistemi delovali pravilno in da je osebje elektrarne ustrezno ukrepalo. Po dosedanjih podatkih ni bilo nobenih vplivov na okolje.

Okrepitev poškodovanih elementov
Med remontom so na rob gorivnega elementa namestili jeklene palice in s tem okrepili štiri elemente, ki so nameščeni na izpostavljenih mestih, na katerih so odkrili poškodbe zaradi prečnih tokov.

Na področju tehnološke nadgradnje so izvedli okvirno 30 modifikacij, ki bodo zagotovile višjo raven jedrske varnosti in zmanjšale tveganja v prihodnje. Med njimi so gradnja redundantnega 400-kilovoltnega transformatorskega polja, zamenjava glavnega transformatorja, zamenjava sistema meritve temperature reaktorskega hladila in posodobitev izolacijskih ventilov glavnih parovodov.

Hkrati so uspešno dokončali projekt razbremenilnega sistema zadrževalnega hrama in pasivni sistem vezave vodika v zadrževalnem hramu iz programa nadgradnje varnosti.

Kaj je (spet) šlo narobe v Krškem