Slovensko predsedstvo si želi, da bi bilo glede dosjejev pomorskega paketa doseženo politično soglasje in bi bili ti čim prej poslani v parlament v drugo branje. Foto: MMC RTV SLO
Slovensko predsedstvo si želi, da bi bilo glede dosjejev pomorskega paketa doseženo politično soglasje in bi bili ti čim prej poslani v parlament v drugo branje. Foto: MMC RTV SLO
Andrej Bajuk
Bajukovo stališče je, da morajo praktične smernice za krizno upravljanje odražati skupen dogovor o ukrepih in postopkih, potrebnih za reševanje čezmejnih kriznih razmer. Foto: EPA
Ministri v Bruslju

Minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je izpostavil posebno skrb, ki bo namenjena malim in srednjim podjetjem, saj ta ne znajo vedno izkoristiti prednosti notranjega trga tako kot velika podjetja. Slovensko predsedstvo se bo posvetilo predvsem izvajanju programa gospodarskih reform v okviru prenovljene lizbonske pogodbe.

Vizjak: Notranji trg eden največjih dosežkov
Ta trenutno vstopa v drugo fazo, z novimi izzivi in priložnostmi za Evropo v globaliziranem gospodarstvu.

Vizjak je notranji trg označil za enega največjih dosežkov evropskega združevanja in ob tem poudaril, da koristi notranjega trga niso enako dostopne vsem državljanom in še vedno obstajajo področja, ki se jih da izboljšati.

Najpomembnejši projekt je Galileo
Minister za promet Radovan Žerjav je dejal, da je na njegovem področju trenutno najpomembnejši projekt EU-ja satelitski sistem Galileo. Dodal je, da je največ zanimanja požel tretji pomorski paket, ki vsebuje sedem dosjejev, Sloveniji pa sta ostala najtežja. To sta direktivi o izpolnjevanju zahtev državne zastave in o civilni odgovornosti in finančnih jamstvih lastnikov ladij.

Slovensko predsedstvo si želi, da bi bilo glede dosjejev pomorskega paketa doseženo politično soglasje in bi bili ti čim prej poslani v parlament v drugo branje. Posebno pozornost pa bo slovensko predsedstvo namenilo tudi izboljšanju prometne varnosti in železniškemu prometu z državami Zahodnega Balkana.

Rupel v Natu: Prioriteta je kosovsko vprašanje
Poleg tega je zunanji minister Dimitrij Rupel predstavil prioritete predsedovanja EU-ju tudi na zasedanju Severnoatlantskega sveta zveze Nato. Predvsem je izpostavil vprašanje Kosova, izrazil pa je prepričanje, da bodo že zdaj plodni odnosi med EU-jem in Natom s slovenskim predsedovanjem dobili nov zagon.

Bajuk izpostavil pomen nadzora finančnih storitev
Finančni minister Andrej Bajuk pa se je udeležil razprave z nacionalnimi parlamenti o nadzoru nad finančnimi storitvami v Uniji in upravljanjem kriz na finančnih trgih, ki jo je organiziral Odbor Evropskega parlamenta za ekonomske in monetarne zadeve Econ, ter izpostavil pomen nadzora finančnih storitev.

Sicer pa je Bajukovo stališče, da morajo praktične smernice za krizno upravljanje odražati skupen dogovor o ukrepih in postopkih, potrebnih za reševanje čezmejnih kriznih razmer.

Ministri v Bruslju