Križanič je dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi pristojnosti,da bi bil čas do imenovanja nove uprave NLB-ja čim krajši in da bo novovodstvo banke imelo potrebno strokovnost in polno podporo lastnikov. Foto: MMC RTV SLO
Križanič je dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi pristojnosti,da bi bil čas do imenovanja nove uprave NLB-ja čim krajši in da bo novovodstvo banke imelo potrebno strokovnost in polno podporo lastnikov. Foto: MMC RTV SLO
Draško Veselinovič
Prišel, dobil znižano plačo, reprogramiral Istrabenzove kredite, odstopil, bi lahko povzeli Veselinovičevih 106 dni na vrhu največje domače banke. Foto: MMC RTV SLO
Odzivi na odločitev nadzornikov NLB-ja

Križanič je še dejal, da je ponedeljkova odločitev nadzornega sveta v skladu z njihovimi pristojnostmi, podrobneje pa odločitve ne želi komentirati. Sam pričakuje, da bo kmalu sklicana skupščina, ki bo imenovala nov nadzorni svet, ta pa bo na primeren način poiskal in imenoval novo upravo.

Sicer pa se kot nova kandidata za člana nadzornega sveta omenja Gregorja Dolenca in Borisa Škapina, ki sta oba že bila člana nadzornega sveta. To bi lahko povzročilo nov spor v koaliciji, saj je premier Borut Pahor pred kratkim dejal, da pričakuje, da nadzorniki ne bodo postali tisti, ki so to funkcijo enkrat že opravljali.

Predsednica LDS-a Katarina Kresal je Veselinovičevo odločitev, da ponudi odstop, označila kot "korektno in etično", saj je s to potezo presekal vročo politično debato, ki ni bila v korist banki. Drugi člani uprave NLB-ja tega niso zmogli, je poudarila. Razloge za odločitev, da sprejme Veselinovičev odstop, bo po besedah Kresalove pojasnil nadzorni svet, sama pa pričakuje, da banka čim prej dobi stabilno vodstvo, saj ji trenutno dogajanje zagotovo ne koristi.

Lahovnik: Prav je, da so nadzorniki sprejeli odgovornost
Predsednik Zaresa Gregor Golobič danes ni želel komentirati odločitve nadzornega sveta NLB-ja. Minister za gospodarstvo Matej Lahovnik pa je že v ponedeljek v zvezi s tem dejal, da je zdajšnji nadzorni svet imenoval Veselinoviča na mesto prvega moža NLB-ja, zato je tudi prav, da če so isti nadzorniki ocenili, da za Veselinovičev odstop obstajajo razlogi, tega tudi sprejmejo. Lahovniku se zdi tudi pomembno, da bo pred imenovanjem novega predsednika uprave izveden javni razpis in da bodo uresničene zaveze pred volitvami, da bodo imenovanja pregledna in v konkurenčnih razmerah, in sicer za vse kandidate, ki izpolnjujejo pogoje.

SD: Težave na trgu ne bodo čakale
V poslanski skupini SD so poudarili, da je Veselinovič sam ponudil svoj odstop in da razpravljati o razlogih in ciljih ponujenega odstopa v tem trenutku nima dodane vrednosti. Enakega mnenja so v SD-ju tudi o odločitvi nadzornega sveta NLB-ja, da Veselinovičev odstop sprejme. Kot še poudarjajo, je v tem trenutku najpomembneje, da se v čim krajšem času vzpostavi nova vodstvena struktura NLB-ja, ki se bo ukvarjala predvsem s težavami na finančnem trgu.

Vizjak: Politika ga je imenovala, naj ga tudi razreši
Poslanec SDS-a in nekdanji minister za gospodarstvo Andrej Vizjak je z začudenjem pospremil odločitev zdajšnjega nadzornega sveta NLB-ja, da sprejme Veselinovičev odstop. "Ker gre za politično kadrovanje, Veselinovič je bil namreč izvoljen brez javnega razpisa, bi pričakoval, da ga bo razrešila nova politika po zamenjavi nadzornikov," je dejal Vizjak. "Tako kot je prišel, tako je tudi odšel - politično," je še poudaril Vizjak in dodal, da če na čelo NLB-ja postaviš nekoga "brez prepričljivih argumentov, na podlagi političnih kriterijev, lahko računaš, da zaradi teh kriterijev tudi odleti". "To se je tudi zgodilo," je še dejal.

Jelinčič: Lahko gre le na bolje, toda težko
Predsednik SNS-a Zmago Jelinčič je takšno odločitev pričakoval. "Glede na politične pritiske in politične odločitve drugačnega razpleta nismo mogli pričakovati," je poudaril. Menjavanje uprave NLB-ja, tudi če je pogosto, po Jelinčičevem mnenju ne pomeni nič slabega, če banka potem dobi boljšega upravljavca. Jelinčič meni, da slovenske banke sicer niso nikoli imele dobrih upravljavcev in so vedno živele iz "storitvenih dejavnosti", ki so bile med najdražjimi na svetu, če ne celo najdražje. Njihovo finančno poslovanje z dajanjem posojil se je izkazalo kot zelo slabo. Edino, kar ni bilo slabo, je bilo delitev nagrad lastnim ljudem, ki so se nagrajevali, ne glede na uspeh banke.

Erjavec: Presenetljiva odločitev, prava odločitev
Predsednika DeSUS-a Karla Erjavca je odločitev nadzornikov NLB-ja presenetila. "Glede na sestavo nadzornega sveta nisem pričakoval, da bodo sprejeli Veselinovičev odstop," je dejal. Nad odločitvijo nadzornega sveta NLB-ja je sicer zadovoljen, ker bo "tudi na tak način predsednik uprave banke pripomogel k temu, da se zadeve glede na zadnje dogodke nekako konsolidirajo in stabilizirajo". "Mislim, da je prav, da je nadzorni svet sprejel Veselinovičev odstop, ker ta glede reprogramiranja posojil, ki so namenjena za lastniško konsolidacijo, ni ravnal v duhu pričakovanj vlade," je še povedal Erjavec.

Žerjav: Brez vpliva na tekoče poslovanje
Predsednik SLS-a Radovan Žerjav pa je potezo nadzornega sveta NLB-ja, da sprejme Veselinovičev odstop, označil kot logično. Kot meni, odstop predsednika uprave ne bo pomenil kakršnih koli težav za tekoče poslovanje banke.

L. D.

Odzivi na odločitev nadzornikov NLB-ja