Slovenija

Poudarki

  • Katičeva: Prioriteta je Zahodni Balkan
  • Györkös Žnidarjeva: Na misijah smo zaželeni
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.9 od 24 glasov Ocenite to novico!
SV
Slovenska vojska je tudi v Bosni in Hercegovini, kjer je nastala ta fotografija v okviru reševalne akcije. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Erjavec je poudaril, da se varnostne razmere v mednarodni skupnosti slabšajo. Foto: BoBo
Andreja Katič, MORS
Po trditvah Katičeve pripadniki Slovenske vojske v tujini prejemajo le pohvale. Foto: BoBo
       Slišimo le pohvalne besede o njihovi strokovnosti in motiviranosti. Poleg tega nam priznavajo, da imamo Slovenci poseben čut, kako se približati lokalnemu prebivalstvu, kar prispeva k temu, da je misija še uspešnejša.       
 Andreja Katič, ministrica za obrambo
Kontingent, slovenska vojska, misija
Nazadnje se je kontingent Slovenske vojske odpravil na misijo v Latvijo. Foto: BoBo
VIDEO
20 let Slovenije na mirov...

Dodaj v

20 let Slovenije v mednarodnih vojaških operacijah

Okrogla miza na Brdu pri Kranju
2. oktober 2017 ob 15:52
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija že 20 let sodeluje v mednarodnih operacijah in misijah. Njeni pripadniki so znani po strokovnosti in usposobljenosti, sodelovali pa bodo tudi v prihodnje, napovedujejo tri ministrstva.

Minister za zunanje zadeve Karl Erjavec je na okrogli mizi na Brdu pri Kranju pod naslovom 20 let v službi miru pojasnil, da Slovenija prevzema svoj del odgovornosti za zagotavljanje mednarodnega miru, varnosti in stabilnosti. "Vemo, da razmere v svetu niso najbolj prijazne, da se krize kopičijo, namen misij pa je zlasti vzpostavitev in vzdrževanje miru, preprečitev spopadov in vzpostavitev državnih institucij," je dejal.

"Varnostna situacija v svetu se slabša in tudi v regiji, v kateri smo mislili, da se varnost izboljšuje, vidimo, da so še vedno težave," je dejal Erjavec in navedel nestabilnosti na Zahodnem Balkanu, Afganistanu in Libiji. Ob tem je pojasnil, da je Slovenija v tem trenutki prisotna v operacijah in misijah pod mandatom štirih različnih mednarodnih organizacij na varnostno najobčutljivejših območjih.

Katičeva: Prioriteta je Zahodni Balkan
Kot je povedala ministrica za obrambo Andreja Katič, je zdajšnja prioriteta njihovega delovanja še vedno Zahodni Balkan, prisotni pa so tudi na Bližnjem vhodu in v Afriki. Trenutno na misijah sodeluje 345 pripadnikov Slovenske vojske oziroma civilnih strokovnjakov. V 20 letih pa je bilo v 25 mednarodnih operacijah, začenši z operacijo v Albaniji leta 1997, več kot 13.500 napotitev pripadnikov Slovenske vojske in civilnih zunanjih strokovnjakov.

"Slišimo le pohvalne besede o njihovi strokovnosti in motiviranosti. Poleg tega nam priznavajo, da imamo Slovenci poseben čut, kako se približati lokalnemu prebivalstvu, kar prispeva k temu, da je misija še uspešnejša," je povedala Katičeva.

Kot je napovedala, bo Slovenija tudi v prihodnje odgovorno sodelovala v mednarodnih operacijah, pri čemer pa je treba tudi izboljševati sodelovanje med različnimi organizacijami. Na področju Slovenije je Katičeva posebej poudarila dobro sodelovanje med resorji. Prepričana pa je, da jih bo konferenca na Brdu še bolj povezala v prizadevanjih za mir.

Györkös Žnidarjeva: Na misijah smo zaželeni
Ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar je povedala, da se tudi njihovo ministrstvo in policija zavedata pomena sodelovanja na mednarodnih civilnih misijah. Za zdaj so sodelovali v 15 mednarodnih civilnih misijah, na katere so napotili 163 policistov in 11 policistk. Trenutno sodelujejo v dveh misijah, in sicer jih je devet na Kosovu in dva v Palestini.

"Danes imamo več kot 220 usposobljenih policijskih strokovnjakov, ki so pripravljeni na napotitev," je dejala in povedala, da so na misijah zaželeni in so zelo usposobljeni, njihova uspešnost pa je rezultat sistemskega usposabljanja. Napovedala je, da bodo tudi v prihodnosti navkljub določenim omejitvam in racionalizaciji ohranjali raven sodelovanja na mednarodnih civilnih misijah.

Cerar: Smrtnih žrtev ni bilo
Zbrane na konferenci je nagovoril tudi predsednik vlade Miro Cerar, ki je poudaril, da v 20-letnem delovanju na konfliktnih in zahtevnih območjih med slovenskimi pripadniki mednarodnih operacij in misij ni bilo smrtnih žrtev. K temu je odločilno pripomogla skrb za ustrezno opremljenost in usposobljenost slovenskih pripadnikov.

Ključna naloga Slovenije je zato, da svojim pripadnikom v mednarodnih operacijah tudi v prihodnje zagotovi vso potrebno podporo, ki je potrebna za učinkovito izvajanje nalog in posledično njihovo zaščito, je dejal Cerar in spomnil, da je vlada obrnila trend padanja izdatkov za obrambo, hkrati pa je Slovenija med 20 članicami Združenih narodov, ki redno plačujejo prispevke za mednarodne operacije in misije.

Krek: Odzivali smo se pravočasno
Svetovalec predsednika republike za obrambne zadeve Uroš Krek je v popoldanskem delu konference glede dozdajšnjega sodelovanja Slovenije v operacijah dejal, da smo se odzivali pravočasno in sorazmerno. Za še boljše odzivanje v prihodnje pa sta potrebna učinkovitejše zavedanje same situacije in predvidevanje. Med potrebami je naštel tudi skupno izobraževanje in usposabljanje ter celovit sistem financiranja mirovnih operacij.

Kot je poudarila Katičeva, bo Slovenija zagotovo tudi v prihodnje odgovorno sodelovala v mednarodnih operacijah in misijah. Ob tem pa moramo tudi odgovorno sooblikovati politiko tako EU-ja kot zavezništva in drugih mednarodnih organizacij o tem, kje naj bodo misije, kakšne naj bodo in kako naj potekajo.

Mišmaš: Potreben je celostni pristop
Direktor direktorata za obrambno politiko Aleš Mišmaš je glede prihodnosti v mednarodnih operacijah ocenil, da bo naša glavna smernica biti bolj uravnotežen, ambiciozen in koncentriran ter da si bo treba bolj prizadevati za celostni pristop tako znotraj države kot tudi na mednarodnem področju.

Vodja nacionalnega vojaškega predstavništva David Humar pa je povedal, da se mora Slovenska vojska v prihodnje bolj ozirati na ohranjanje svojega poslanstva, saj je samo dober bojevnik lahko tudi dober mirovnik.

"Vse bolj se zavedamo, da je zelo pomembno, kako urejena, opremljena in izurjena je vojska, ki je vendarle sulica. Mi drugi strokovnjaki, ki stojimo zraven, pa smo plug, ki skušamo pomagati, da se to območje, s katerega se vojska počasi umika, tudi kultivira," je dejal tudi direktor direktorata za obrambne zadeve Srečko Zajc, ki je posebej poudaril pomen stabilizacije, obnove in civilno-vojaške interakcije.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Knedl
# 02.10.2017 ob 17:28
20 let sodelovanja v ameriških vojnah agresije. Pohvalno. /s
qurwalook
# 02.10.2017 ob 17:20
Izguba časa in denarja
maximinus
# 02.10.2017 ob 18:16
20 let metanja denarja....
amigo
# 02.10.2017 ob 18:23
Dvajset led delujejo kot pomožne čete ameriškega imperija. Še posebno uspešni so v Afganistanu, kjer po 12 letih visokostrokovne "borbe", talibani ponovno napredujejo.
pripet
# 02.10.2017 ob 19:00
20 let hlapčevanja US-NATO zločincem roparjem in agresorjem proti narodom, ki nam niso nikoli naredili nič slabega. Sram nas bodi takšnih korumpiranih vlad, ki tako odločajo.
amigo
# 03.10.2017 ob 06:49
Pridemo na 46.000.000 € / letno

Za 46 milijonov bi lahko kupili moderno orožje in s tem povečali našo obrambno moč. Stran vržen denar. Avstrijci niso v NATU. Jih kdo misli napasti?
anity
# 02.10.2017 ob 20:45
Ze dvajset let sodelujemo v unicevanju in kolonizaciji v imenu kapitala in nasih gospodarjev.
Bivši uporabnik
# 02.10.2017 ob 20:09
to brezvezno hlapčevstvo natu koristi le vojakom, ki imajo tako možnost izboljšati svoje mizerne plače...ampak, za to bi lahko šli tudi v francosko tusjko legijo...
se spomnim, kako naši od zaveznikov niso dobili niti transportnega leta iz afganistana in je oddprava prisilno podaljšala svoje delo za dva ali tri mesece...prava pravca komedija, da si ob tem delajo utvare, da so za "zaveznike" pomembni....
Slovenski vojak na tuji zemlji nima kaj delati !!!
tone7
# 02.10.2017 ob 19:59
20 let v službi miru

Kaj za vraga počnejo slovenski vojaki v Latviji??????? To je navadno provuciranje Rusov. Nehajte zavajat javnost s temi kozlarijami. To je hlapčevstvo za ameriško agresijo
atom ant
# 02.10.2017 ob 19:44
Čestitke za prizadevanje za "mir" po ameriških kriterijih.
Upajmo, da se boste še naprej uspešno borili za slovenski narod, jezik in kulturo v Libanonu, Maliju, Siriji, Iraku, Afganistanu in predvsem v Latviji.
Pod taktirko plug strokovnjakov.
firtoh
# 02.10.2017 ob 19:10
Lahko bi bili doma in opravljali prostovoljno delo/reševanje,gašenje večjih požarov,pomoč pri poplavah,nadzor meje....Mogoče še Modre čelade.vse ostalo se pa nas ne tiče in v primeru Afganistana smo pripomogli samo k temu,da se je proizvodnja opija dvignila za 50%
unitrode
# 02.10.2017 ob 16:53
" Mi drugi strokovnjaki, ki stojimo zraven, pa smo plug, ki skušamo pomagati, da se to območje, s katerega se vojska počasi umika, tudi kultivira," je dejal tudi direktor direktorata za obrambne zadeve Srečko Zajc, ki je posebej poudaril pomen stabilizacije, obnove in civilno-vojaške interakcije."
JA ŠE POSEBEJ V AVGANISTANU...
nonparel
# 03.10.2017 ob 08:25
@vojnaslo1
Varnost državljanov se zagotavlja v okviru svojih mej, ne pa tako, da pošlješ slovenske vojake v Latvijo, pomagat Američanom da izzivajo Ruse.
Bivši uporabnik
# 03.10.2017 ob 06:05
sig550sniper:
pred referendumi in volitvami, verjetno sam dobro veš, so mediji vedno polni laži in praznih obljub....
drugače povedano...so nas nategnili (sicer sem bil jaz proti, ampak vseeno sem od EU in NATA pričakoval več)

in samo bedak vztraja v slabi odločitvi....zmotiti se je človeško, priznati napako in jo popraviti je sposobnost uspešnih.....
Follow Me
# 02.10.2017 ob 22:33
Ste vedeli da ...
Za NATO damo:
- Članarina 5.000.000 € / letno
- 85 uslužbencev v NATU nas stane (260 uslužbencev imamo v diplomatsko konzularna predstavništva po svetu) 8.400.000 € / letno
- Za misije NATA po svetu damo 25.000.000 € / letno
- Za grandjo centra NATA (Bruselj) nas stane 1.100.000 € /letno
- Strateški transport našpih vojakov nas stane 2.400.000 € /letno
- Letališče cerklje po ukazu NATA 4.000.000 € /letno
Pridemo na 46.000.000 € / letno
Wasabi
# 02.10.2017 ob 19:44
20 let Slovenije v mednarodnih vojaških operacijah

ali pudelj na proteinih.
jureimacure
# 02.10.2017 ob 20:29
Ni vojske, ni države.
tone7
# 02.10.2017 ob 20:01
Slovenska vojska je članica največje teroristične organizacije - NATA
spicy
# 03.10.2017 ob 07:05
20 let preveč.... sicer pa prva slika pove več, kot vse besede :)
amigo
# 03.10.2017 ob 11:58
&vojnasla1
Pravilno! Boljš da se ruske agresije lotimo dovolj daleč od Slovenije... kot pa da se potem ukvarjamo še z domačimi izdajalci, ki komaj čakajo da bi mahali z zastavami ruski okupatorski vojski.

Tudi Napoleon in Hitler sta hotela preprečiti rusko agresijo. Končalo pa se je tako, da je ruska vojska prišla v Pariz in pozneje v Berlin. Super, ne!
direndaj
# 03.10.2017 ob 08:52
Mene pa nič ne moti če so slovenski fantje na misijah...............če so zaposleni v ameriški vojski in pod njihovo zastavo.
Slovenska vojska pa nima tam kaj početi.
amigo
# 03.10.2017 ob 07:30
Ali že branimo Slovenijo v Latviji?
brkotas
# 03.10.2017 ob 09:31
Vazali Amerskega imperija.Dobro je Putin rekel Americani nimajo zaveznikov samo vazale ocitno Evropa je pajac temu ko bo prislo do vojne spet.
el CARTEL
# 03.10.2017 ob 07:54
slovenija se s temi vojaškimi akcijami obnaša, kot da nima revnih doma.
Fritz.si
# 02.10.2017 ob 20:43
Kmalu tako ali tako ne bo več vojakov. Nihče ne mara nategovanja za majhen denar.
boro007
# 02.10.2017 ob 19:40
Upam samo da smo sposobni presoditi moralno in etično, katera akcija nas dejansko potrebuje... In ne slepo sledili tujim agresorjem...

Prosim, preden se pri nas pojavijo z noži, avtomati, bombami ali avtomobili na tromostovju ali kjerkoli drugje po sloveniji...
direndaj
# 03.10.2017 ob 08:50
jureimacure
# 02.10.2017 ob 20:29
Ni vojske, ni države.


23 držav na svetu nima vojske..............po tvoji logiki sploh ne obstajajo, kaneda.....
vojnaslo91
# 03.10.2017 ob 08:17
el CARTEL # 03.10.2017 ob 07:54
slovenija se s temi vojaškimi akcijami obnaša, kot da nima revnih doma.
---------------------------
Strinjam se s tem kar si napisal. Sam Slovenija spada med najbogatejše države, v samem vrhu po enakosti. Z zavidanjem vrednim brezplačnim zdravstvom, šolstvom...

Boš tudi do drugih držav, ki so bistveno revnejše tako oster glede zagotavljanje varnosti državljanov?
sig550sniper
# 03.10.2017 ob 00:50
Vsi pametni za popizdit, ko je bil pa referendum pa vsi obrkroževal za NATO. Evo zdej ga pa mate
Kazalo