Sklicevanje na odločbo ustavnega sodiišča je zavajajoče, saj to ni odločilo, da naj se psi vrnejo lastniku. Foto: MMC RTV SLO
Sklicevanje na odločbo ustavnega sodiišča je zavajajoče, saj to ni odločilo, da naj se psi vrnejo lastniku. Foto: MMC RTV SLO
Oražmova
Bulmastifi so štiri leta po napadu na Stanislava Megliča do smrti ogrizli lastnika Saša Baričeviča. Foto: Foto: Helena Božič

Minister za kmetijstvo Milan Pogačnik naj bi se v "zagovoru" pred ministri namreč skliceval na odločitev upravnega sodišča, ki je odpravilo usmrtitev bulmastifov, pri tem pa ni odločilo, da naj se psi vrnejo lastniku.

Kot je znano, je upravno sodišče odločilo, da se odločba veterinarskega inšpektorja, ki je odredil humano usmrtitev bulmastifov Atlasa in Joy pokojnega Saša Baričeviča, odpravi, zadeva pa vrne v ponovni postopek z navodilom, da je treba upoštevati stari zakon o zaščiti živali, in ne tistega, ki je bil sprejet leto dni po napadu na Stanislava Megliča.

BUKOVČEVA NA POGOVORU S KRIMINALISTI?
Pod drobnogledom kriminalistov naj bi se znašla tudi državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo Sonja Bukovec, poroča Svet na Kanalu A. Pogovor z njo naj bi že opravili, preiskovali pa naj bi zlorabo polažaja, saj naj bi domnevali, da je Bukovčeva s prijateljsko navezo pomagala pri vrnitvi psov.

Kaj je (ni) delala pravna služba ministrstva za kmetijstvo?
Po pisanju časnika Dnevnik je minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Milan Pogačnik s sklicevanjem na upravno sodišče zavajal kolege na vladi, saj bi lahko ministrstvo odločilo v nasprotju s pravnim mnenjem (to danes že velja za zmotno), če je imelo za to razloge. Te pa je v tem primeru zagotovo imelo (varovanje ljudi), kar bi morali vedeti tudi pravniki ministrstva za finance.

Četrti odstavek 64. člena zakona sicer res določa, da je državni organ vezan na pravno mnenje sodišča, a sodna praksa omogoča, da ravna tudi drugače, kar je jasno razvidno iz baze sodnih odločb, ki je dostopna tudi ministrstvu. Vrhovno sodišče je namreč večkrat (časnik Dnevnik našteva šest primerov) zavzelo stališče, da ima državni organ možnost odločitve, ki ni v skladu s sklepom upravnega sodišča.

Dozdajšnji predsednik upravnega sodišča Janez Breznik je temu dodal, da sodišče s svojo (zmotno) odločbo kljub temu ministrstvu ni naložilo, da naj pse vrne lastniku. "Sodba takšne vsebine nima in tudi iz zakonskih določb takšna posledica sodbe neposredno ne izhaja, " je poudaril.

Znano je tudi, da je predlog novega zakona "spisalo" prav ministrstvo za kmetijstvo in vanj dodalo določbo, da zakon velja tudi za že začete postopke v zvezi z nevarni psi.

Analiza potrdila spolno zlorabo psov?
Po poročanju spletneg portala 24ur.com, ki se sklicuje na neuradne informacije, pa naj bi toksikološka preiskava, ki so jo opravili na Inštitutu sodne medicine, pokazala, da so bili psi omamljeni in spolno zlorabljeni. Izledke naj bi že v petek v strogi tajnosti poslali policiji.