Mestna občina Ljubljana, katere župan je Zoran Janković, je po podatkih supervizorja družbi Dema plus nakazala več kot 1,3 milijona evrov javnih sredstev. Družbenik in odgovorna oseba podjetja je Denis Pere, ki je v poslovnih odnosih z mlajšim sinom ljubljanskega župana, Juretom Jankovićem. Foto: BoBo
Mestna občina Ljubljana, katere župan je Zoran Janković, je po podatkih supervizorja družbi Dema plus nakazala več kot 1,3 milijona evrov javnih sredstev. Družbenik in odgovorna oseba podjetja je Denis Pere, ki je v poslovnih odnosih z mlajšim sinom ljubljanskega župana, Juretom Jankovićem. Foto: BoBo
Jure Janković in Vesna Janković
Durs je davčni nadzor uvedel tudi v primeru hotela Cubo. Davčna preiskava je bila uvedena na podlagi ugotovitev iz davčne preiskave z dne 27. junija letos pri Juretu Jankoviću. Foto: BoBo

V dopisu Dursa, poslanega skupini državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala 14. novembra letos, je dal generalni davčni urad na podlagi prejetih informacij in podatkov pobudo za davčni nadzor nad več pravnimi in fizičnimi osebami, ki so povezane z družino Janković, predvsem pa z Zoranom Jankovićem in njegovima sinovoma Damijanom in Juretom.

Davčna preiskava glede hotela Cubo
Davčni nadzor je povezan tudi s sporno prenovo hotela Cubo na Slovenski cesti - davčna preiskava pri Hotelu Cubo je bila uvedena na podlagi ugotovitev iz davčne preiskave z dne 27. junija letos pri Juretu Jankoviću, mlajšem sinu ljubljanskega župan.

V dopisu Dursa med drugim piše, da je Volksbank za namen prenove družbi Hotelu Cubo odobrila 6 milijonov evrov posojila, ki je bilo pretežno namenjeno za poplačilo posojila Trstenjak 2000 (delni lastnik družbe je Jure Janković) v višini 4,7 milijona evrov. Razliko v višini 1,3 milijona evrov je banka Volksbank plačevala izvajalcem gradbenih storitev na podlagi izdanih računov.

Durs pridobil podatke iz banke Volksbank
Za posojilojemalca, tj. Hotel Cubo, so pri Volksbanki nastopale tudi družba Taxgroup in njihove odgovorne osebe (gre za Matijo in Klemna Sešoka, ki sta po navedbah medijev povezana z Juretom Jankovićem).

9. avgusta letos je Durs na podlagi analiz podatkov, pridobljenih od Volksbank, ugotovil, da je financiranje naložbe v Hotel Cubo potekalo prek pravne osebe Dema Plus (družbenik in odgovorna oseba je Denis Pere), saj je iz podatkov o prilivih na transakcijski račun razvidnih za 831.816 evrov nakazil, kjer je kot komentar vpisano nakazilo po pogodbi ali nakazilo kredita.

Transakcije med Dema Plus in Juretom Jankovićem
Na podlagi ugotovitev je bila uvedena tudi davčna preiskava pri pravni osebi Dema Plus. Ugotovljeno je bilo namreč, da je Dema Plus nastopala kot krovni inženiring za investicijo in zagon hotela Cubo na Slovenski cesti. Iz pridobljenih podatkov v davčni preiskavi je bilo tudi ugotovljeno, da je družba od Jureta Jankovića prejela v letu 2009 na svoj račun skupno 640.000 nakazil, kjer je kot komentar navedeno plačilo po pogodbi.

Poleg navedenega je družba Dema Plus v letu 2010 na svoj račun prejela skupno 1,061.000 evrov od družbe Hotel Cubo in ji hkrati nakazala 831.000 evrov nakazil s komentarjem "posojilo po pogodbi". Dodatno je bilo po zbranih informacijah iz spletne aplikacije Supervizor razvidno, da je družba Dema Plus od Mestne občine Ljubljana (MOL) prejela skupno 1,315.845 evrov nakazil na svoj račun, piše v dopisu Dursa skupini posebnih tožilcev.

Pojavijo se ciprska podjetja
Davčni organi so tudi odkrili, da je leta 2009 Jure Janković pravnim osebam iz svojega računa izvršil naslednja večja plačila: šestkrat pravni osebi Dema Plus, v skupnem znesku 640.000 evrov, štirikrat pravni osebi Trstenjak 2000 (od katerega se je del izločil v novo pravno osebo z nazivom Hotel Cubo) v skupnem znesku 165.838 evrov (družbenik in odgovorna oseba Hotel Cubo je Boštjan Trstenjak, ki je tudi ustanovitelj družbe). Hotel Cubo je Trstenjak ustanovil z ustanovnim kapitalom 7.500 evrov. Družba Hotel Cubo je, kot smo že omenili, že pred letom 2009 pri Volksbank banki prejela dolgoročno posojilo.

25. avgusta 2009 so bili na podlagi notarskega zapisa v sodni register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani vpisani novi družbeniki, podjetja s sedežem na Cipru, za katerimi pa po poročanju medijev stojijo slovenski lastniki: Finadria Holdings (družbenika sta tudi Matija in Klemen Šešok); Disonso Investments (lastnik družbe je po poročanju medijev Jure Janković, krajši čas naj bi bil tudi njen direktor) in Green Apollo Holdings (Jure Janković je bil po navedbah medijev direktor tudi tega podjetja, kot družbenik in odgovorna oseba pa naj bi nastopal tudi že omenjeni Denis Pere).

Denis Pere postane edini lastnik družbe Hotel Cubo
Vložek vseh treh podjetij je bil enak: po 2.500 evrov. Ta ciprska podjetja so za Hotel Cubo tudi pridobila 750.000 evrov iz strukturnih evropskih skladov. Jure Janković sicer zanika lastništvo v omenjenih ciprskih podjetjih.

10. oktobra letos je v lastniški strukturi družbe pri družbi Hotel Cubo ponovno prišlo do spremembe. Iz družbe so izstopili vsi navedeni tuji družbeniki, njihovi deleži pa so prešli na edinega družbenika Denisa Pere, ki je tako postal 100-odstotni lastnik družbe. Odgovorna oseba družbe ostaja Trstenjak.

Z MOL-a so MMC-ju poslali podatke, iz katerih je razvidno, da je MOL z družbo Dema Plus v letih 2008-2011 sklenil devet poslov v skupni vrednosti 2.680.133,40 evrov (z vštetim DDV-jem) - realizacija plačil znaša 1.674.082,56 evrov. Dema Plus je posle z MOL-om sklenil na podlagi pogodb oz. naročilnic in na podlagi različnih vrst postopka (postopek s pogajanji po predhodni objavi, zbiranje ponudb po predhodni objavi in javna naročila). Med drugim je družba izvajala dela v ljubljanskem Magistratu (zasteklitev atrijev, prenova terase, odstranitev in sanacija začasnega skladiščnega prostora ter izdelava nosilcev mask za grelna telesa in mask za preprečevanje vdora hladnega zraka v osrednjem atriju Magistrata) in na Ljubljanskem gradu, kjer je izvajala gradbeno-obrtniška in inštalaterska dela pri obnovi in dokončanju trakta A. Poleg tega je družba Dema Plus sodelovala pri postavitvi protihrupnih in zaščitnih ograj ob novi cestni povezavi med Opekarsko in Barjansko cesto, izgradnji javnega WC-ja za funkcionalno ovirane osebe, izgradnji invalidskega dvigala, sanitarij in ureditev dostopov gibalno oviranim osebam ter pri gradbenih, obrtniških in instalacijskih delih na pokritem igrišču na Prečni ulici.