Drnovšek meni, da je mednarodna skupnost glede Darfurja zaspala. Foto: RTV SLO
Drnovšek meni, da je mednarodna skupnost glede Darfurja zaspala. Foto: RTV SLO

Smiselno je, da damo svoj prispevek in da ga damo tam, kjer je to potrebno.

Predsednik Drnovšek o slovenski pomoči za Darfur
Janez Drnovšek in Kofi Annan.
Generalni sekretar ZN-a je slovenskemu predsedniku izrazil vso podporo glede dejavnosti za Darfur. Foto: EPA
Drnovšek na inavguraciji bolivijskega predsednika Moralesa.
Drnovšku se zdijo spremembe v Boliviji zelo pomembne. Foto: Urad predsednika države
Drnovšek o kritikah, da se je odpovedal konvencionalnemu zdravljenju

Drnovšek je ob vrnitvi s turneje po Evropi in Amerikah pojasnil, da je skušal spodbuditi nekaj konkretnih predlogov, s katerimi želi Slovenija prispevati k razrešitvi krize v sudanski pokrajini.

Pomembni se mu zdijo zlasti okrepitev mednarodnih sil v pokrajini in hitrejši ukrepi, ki so potrebni za zagotovitev varnosti za tamkajšnje prebivalstvo in človekoljubne delavce.

Konvoj pomoči za Darfur
V dejavnosti naj bi se vključile tudi slovenske dobrodelne organizacije, s katerimi se je Drnovšek pogovarjal takoj po vrnitvi iz tujine in ki naj bi do obiska v Sudanu zbrale sredstva za prvi konvoj pomoči.

Predsednik je povedal, da je med pogovorom z generalnim sekretarjem ZN-a Kofijem Annnaom dobil vso njegovo podporo. Poudaril je, da bi morala mednarodna skupnost nujno povečati mednarodne sile v Darfurju, saj je sedanjih 6.000 pripadnikov Afriške unije, ki so slabo pripravljeni in oboroženi, veliko premalo za zagotovitev stabilnih razmer.

Med obiskom v Sudanu sredi prihodnjega meseca, če bodo razmere stabilne, Drnovšek načrtuje pogovore s predsednikom države Omarjem Al Baširjem, v Darfurju pa naj bi se srečal tudi s predstavniki sil, ki si prizadevajo za avtonomijo pokrajine.

Eden izmed osnovnih ciljev obiska naj bi bilo tudi ugotavljanje, kam bi bilo še smiselno usmeriti dobrodelne dejavnosti Slovenije. Drnovšek je še pojasnil, da se je obisku Čada za zdaj odpovedal zaradi nejasnega položaja v državi.

Zgodovinske spremembe v Boliviji
Drnovšek je med skoraj en teden trajajočo turnejo, kamor je sodil še obisk Pariza in New Yorka, odletel tudi na inavguracijo novega bolivijskega predsednika Eva Moralesa. Drnovšek je pojasnil, da je bil to zgodovinski dogodek, ki pomeni prelom s 500 let trajajočim kolonializmom in postkolonializmom v državi, hkrati pa pomeni tudi upanje za celotno Latinsko Ameriko.

Dejal je, da je bil v državi izredno lepo sprejet in da si bo prizadeval za dodatno poglobitev stikov. Glede pomislekov, ali je bila njegova udeležba na inavguraciji v skladu z nacionalnimi interesi, pa je Drnovšek odgovoril, da je treba biti načelen in zagovarjati stališča, ki imajo vsesvetoven pomen: zagotavljanje pravičnega in dostojnega življenja za vse ljudi ter spoštovanje uravnoteženega razvoja in socialne pravičnosti.

Kosovo na težki prelomnici
Drnovšek se je dotaknil tudi problematike Kosova po smrti njegovega predsednika Ibrahima Rugove. Zdi se mu zelo pomembno, da bi kosovski Albanci v tako pomembnem trenutku, v katerem se je pokrajina znašla tik pred začetkom pogajanj o njenem prihodnjem statusu, ohranili enotnost in presegli medsebojna rivalstva.

Dodal je še, da bo dogovor o Kosovu zagotovo kompromis, ki bo moral biti sprejemljiv za obe strani, pri njegovi uveljavitvi pa bi bila vloga osebnosti, kot je bil pokojni Rugova, zelo pomembna.

Dejavnosti govorijo same zase
Predsednik države se ni mogel izogniti niti vprašanju po zdravju. Dejal je, da je v zadnjih dneh preživel štiri noči na letalu, po včerajšnjem intervjvuju za CNN ob 21.00 pa takoj odletel v domovino. Že dopoldne je imel sestanek na temo Darfurja, kar po njegovem vse najbolje priča o njegovi telesni pripravljenosti in zdravju.

Smiselno je, da damo svoj prispevek in da ga damo tam, kjer je to potrebno.

Predsednik Drnovšek o slovenski pomoči za Darfur
Drnovšek o kritikah, da se je odpovedal konvencionalnemu zdravljenju