Tisti najbolj vročekrvni so na pročelju državnega zbora povzročili kar nekaj škode. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je tako ravnanje ostro obsodil. Foto: DZ
Tisti najbolj vročekrvni so na pročelju državnega zbora povzročili kar nekaj škode. Predsednik državnega zbora Pavel Gantar je tako ravnanje ostro obsodil. Foto: DZ
Malo delo
Razbitih je nemalo stekel, na poslopje državnega zbora je bilo vrženega nemalo kamenja, pločevink, steklenic in preostale navlake. Foto: MMC RTV SLO
Malo delo
Najbolj vročekrvne je policija zadržala. Foto: Ana Mavsar
Demostracije
Pred poslopje državnega zbora naj bi priletela molotovka. Foto: Ana Mavsar
Demostracije
Nekateri študentje so svoje nestrinjanje z delom vlade izražali tudi z vpitjem na policiste. Foto: Sabina Zonta
Protesti so se sprevrgli v izgrede
Protestniki preplavili središče Ljubljane

Zadeve so se zaostrile okoli 15. ure, ko so se udeleženci študentskih in dijaških demonstracij preselili pred državni zbor. Organizatorji so kmalu izgubili nadzor nad dogajanjem, okoli 2.000 ljudi je namreč začelo podirati ograje, ki jih je postavila policija, metati različne predmete, od kamenja, dimnih bomb in jajc do kalkulatorjev ter pasov za hlače, vpiti na policiste, želeli pa naj bi celo vdreti v državni zbor.
Predstavniki ŠOU-a v Ljubljani in Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) so prizorišče kmalu po začetku neredov na Trgu republike zapustili, predtem pa demonstrante pozvali, naj se umaknejo in na poslopje prenehajo metati različne predmete.

ŠKODE NI MALO
Po oceni strokovnih služb so demostranti z metanjem predmetov povzročili kar nekaj škode. Razbita je večina stekel, poškodovani pa so kipci pri vhodu v stavbo, ki so del kulturne dediščine in spomenik posebnega pomena.

Uporabljena tudi prisilna sredstva
Policisti so morali med vzpostavljanjem javnega reda in miru uporabiti tudi prisilna sredstva. 29 najbolj razgretih demonstrantov so pridržali in tudi mladoletnike, ki pa so jih že predali staršem. Večinoma gre za kršitve javnega reda in miru, a se o prekrških in morebitnih kaznivih dejanjih nadaljuje zbiranje obvestil. Zaradi kršitev določil o varstvu javnega reda in miru bodo kršiteljem izdali plačilni nalog, zoper mladoletnike pa bo podan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

Prav tako bodo na policiji ugotavljali morebitno odgovornost organizatorja protestov.


Predstavnica za odnose z javnostmi na Policijski upravi Ljubljana Maja Adlešič je za MMC pojasnila, da so policisti dogajanje varovali po ustaljenih postopkih, aktivnosti pa so bile usmerjene k vzpostavitvi javnega reda in miru. V varovanju poleg navadnih policistov sodelujejo policisti specialci, konjeniki, vodniki policijskih psov, prometni policisti in po nekaterih informacijah tudi kriminalisti v civilu. Policisti specialci so naredili živi ščit in poskušali protestnike s počasnim pomikanjem premakniti proti Kongresnemu trgu. Več policistov se je poškodovalo, devet jih je tudi poiskalo zdravniško pomoč.

"Za zdaj je pomembno, da se naredi mir"
Novinarka TV Slovenija Urša Srdič je poročala, da bodo policisti pred stavbo državnega zbora verjetno stali še vso noč, s policije pa so sporočili, da bodo na terenu ostali po potrebah. "Za zdaj je pomembno, da se naredi mir," je poudarila Adlešičeva.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je od policije že zahtevala poročilo o aktivnostih. Podatkov, koliko policistov je danes bilo prisotnih pa zaradi operativnih razlogov ne bodo posredovali.

Iz ŠOS-a so za MMC sporočili, da demonstrante pozivajo k prenehanju nasilnih dejanj. Nasilje posameznih izgrednikov ostro obsojajo in poudarjajo, da to ni bilo sporočilo protestnega shoda. Dodajajo, da je bil shod uradno končan oz. prekinjen nekaj po 15. uri.



Preden so se posamezni nemiri začeli, pa ...
"Oni so imeli seks, droge in rock'n'roll, mi pa malo delo in kredite," je o razliki glede študija nekoč in danes na Prešernovem trgu dejala Katja Šoba, predsednica ŠOS-a.

Prestolnico je namreč zavzela množica študentov in dijakov, ki protestirajo proti malemu delu in ukinitvi brezplačnih malic. Na Prešernovem trgu jih je po navedbah organizatorjev zbranih od 6.000 do 7.000.

Pod geslom Za dostojanstvo! Za pravičnost! sta dijaška in študentska organizacija pozvali k protestom tudi zaradi odprave državnih štipendij za mladoletne dijake in otroških dodatkov za polnoletne dijake in študente. Na Prešernov trg so odšli, opremljeni s številnimi transparenti: "Zahtevamo bogate starše za vse!", "Gremo v Južno Afriko. Za vedno", "Denar za banke je, za nas pa ne!" itn.


"Brezskrbnost je preteklost"
Zbrane dijake in študente je predsednik Dijaške organizacije Slovenije Aleksandar Spremo uvodoma nagovoril z besedami, da sta optimizem in brezskrbnost le še spomina iz preteklosti. Stanje, v katerem so dijaki, je skrb vzbujajoče, saj nam vlada ukinja vse pravice: vzeti nam hoče državne štipendije za mladoletne, brezplačno malico in dijaško delo, staršem pa otroški dodatek za polnoletne, je dejal. Ta mačehovski odnos se kaže v tem, da država po drugi strani pomaga Grčiji, je še dodal.

Podporo študentom in dijakom je prav tako izrazil Milan Jesih, predsednik Društva slovenskih pisateljev. Med drugim je izrazil skrb, da bodo načrtovane spremembe zakonodaje nekatere udarile dokončno in jim onemogočile šolanje. Pozval jih je, naj vztrajajo pri svojih zahtevah.

"Bodite uporniki"
Katja Šoba
, predsednica Študentske organizacije Slovenije, je poudarila, do so prišli pokazat, da svojih pravic ne dajo. Mi smo tisti, ki moramo imeti dostop do javnega šolstva in tega, da zaslužimo svoj denar; a naših pravic v zakonu o malem delu ni, zato v tako zakonodajo ne moremo privoliti, je dejala.

Protestnikom je podporo izrazil tudi predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je poudaril, da odgovornosti za težave, ki jih je prinesla kriza, ne morejo nositi le delavci, upokojenci, dijaki in študentje. Vlada naj se odpove svetovalcem, ki poznajo le dobiček, ne poznajo pa besede solidarnost; naj ne poslušajo gospodov iz OECD-ja, temveč delavce, študente in upokojence, je dejal. "Bodite uporniki," je še pozval protestnike.

Protesti so se sprevrgli v izgrede
Protestniki preplavili središče Ljubljane