Oba upravljalca predora trenutno intenzivno nadgrajujeta sistem prezračevanja. Foto: MMC RTV SLO
Oba upravljalca predora trenutno intenzivno nadgrajujeta sistem prezračevanja. Foto: MMC RTV SLO

Predstavniki Avstrije in Slovenije v Meddržavni komisiji za cestni predor skozi Karavanke so se dogovorili za ustanovitev skupne tehnične komisije, ki bo cenila možnosti nadgradnje predora Karavanke.

Slovenija namreč za dolgoročno rešitev težav, ki se pojavljajo v enocevnem predoru, drugo cev vidi kot optimalno rešitev. Avstrijska stran še ni tako prepričana, a pravijo, da načeloma temu ne nasprotujejo. Konkretne odločitve naj bi sprejeli marca prihodnje leto, ko bo posebna komisija opravila svoje delo.

Ukrepe za poletje pripravljajo že zdaj
Sicer pa so predstavniki obeh držav strinjali, da že zdaj začeli pripravljati ukrepe za prihodnje poletje. Letos je namreč nastal spor, saj je Avstrija enostransko sklenila, da bo med poletnimi konci tednov prepovedala transporti tovornih vozil, saj naj bi ta povečevala nevarnost nesreč v predoru.

Slovenska stran se s tem ni strinjala, predvsem pa je nasprotovala kakršnim koli enostranskim odločitvan. Odločen protest so izrazili tudi slovenski prevozniki, ki so večkrat zagrozili z zaporo samega predora.