Ministrstvo ni upoštevalo pripomb nasprotnikov družinskega zakonika, ki so zahtevali umik predloga, ki istospolne skupnosti izenačuje z drugimi družinskimi skupnostmi. Foto: EPA
Ministrstvo ni upoštevalo pripomb nasprotnikov družinskega zakonika, ki so zahtevali umik predloga, ki istospolne skupnosti izenačuje z drugimi družinskimi skupnostmi. Foto: EPA
Družinski zakonik na referendum?

Iztekel se je namreč čas javne razprave, v katerem so bila družinskemu zakoniku predlagana dopolnila in posredovane pripombe. Tako zakonik ohranja prepoved telesnega kaznovanja otrok, dodaja pa tudi prepoved psihičnega nasilja.

Ministrstvo tako ni upoštevalo pripomb nasprotnikov družinskega zakonika, ki so zahtevali umik predloga, ki istospolne skupnosti izenačuje z drugimi družinskimi skupnostmi in istospolnim partnerjem daje možnost posvojitve otrok.

A. Kopač Mrak: Strokovnih utemeljitev ni bilo
Državna sekretarka na ministrstvu Anja Kopač Mrak je pojasnila, da v času javne razprave ministrstvo ni prejelo nikakršnih strokovnih utemeljitev proti izenačitvi istospolnih skupnosti, niti nobenih strokovnih podlag, da bi bil ta predlog v nasprotju s koristjo otrok. Dobili niso nobene peticije proti izenačitvi partnerskih skupnosti

Oglasila se ni nobena izmed strank, ki so temu predlogu nasprotovale, z izjemo pripomb stranke Nove Slovenije. V. d. direktorice direktorata za družino Ana Vodičar je pojasnila, da so bile njihove pripombe obsežne, nanašale pa so se zlasti na definicijo družine in redefiniranje zakonske zveze.

240 pripomb na zakonik
Skupno so v času javne razprave na ministrstvu glede zakonika prejeli 240 pripomb in predlogov od državnih organov, nosilcev javnih pooblastil, nevladnih organizacij ter posameznikov. Med pomembnejšimi, ki so jih upoštevali, Vodičarjeva poudarja dopolnitev odločbe, ki prepoveduje telesno kaznovanje otrok. To dopolnjujejo še s prepovedjo drugih oblik ponižujočega ravnanja, kamor spada tudi psihično nasilje.

Nova tudi ločitev pri notarju
Notarska zbornica je predlagala možnost razveze zakoncev tudi pri notarju. Ta določba pa ne bo veljala, kadar se bosta želela razvezati zakonca, ki imata mladoletne otroke. V določbi o uporabi stanovanja po zakonski razvezi je v predlogu zakonika na novo določena časovna omejitev (šest mesecev), v kateri lahko sodišče dodeli stanovanje v uporabo drugemu zakoncu.

Družinski zakonik na referendum?