Janša je od Ropa zaradi izjav zahteval opravičilo, ki pa ga ni dobil, zato se je odločil za tožbo. Foto: RTV SLO
Janša je od Ropa zaradi izjav zahteval opravičilo, ki pa ga ni dobil, zato se je odločil za tožbo. Foto: RTV SLO

Rop in Janša bi se morala na prvem naroku na okrajnem sodišču v Ljubljani srečati zaradi tožbe, ki jo je Janša proti Ropu vložil avgusta 2007 zaradi Ropovih izjav glede dogovarjanja o incidentih v Piranskem zalivu pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 med Janšo in takratnim predsednikom hrvaške vlade Ivom Sanaderjem. Janša je zahteval Ropovo opravičilo, a ga ni dobil, zato se je z odvetnico Nino Zidar Klemenčič, češ da se mu je nedopustno poseglo v čast in dobro ime, podal v tožbo.

Janša od Ropa zahteva umik izjave in javno opravičilo na tiskovni konferenci, na katero mora pisno povabiti predstavnike medijskih hiš Delo, Dnevnik, Večer, Finance in Globus ter TV Slovenija, POP TV in Kanal A.

Narok 17. avgusta
Kot so zapisali na spletni strani sodišča, je za preložitev zahtevala tožeča stranka, torej Janša. Sodnica, ki vodi zadevo, je prošnjo označila za utemeljeno in narok prestavila na 17. avgust. Za vzroke smo se obrnili na SDS, kjer nam je predstavnica za stike z javnostjo Katarina Culiberg pojasnila, da so za preložitev zaprosili zaradi bolezni Janševe odvetnice Nine Zidar Klemenčič.

In kaj je natančneje privedlo do tožbe? Sedanji poslanec SD-ja Tone Rop je v pogovoru s takratnim novinarjem TV Slovenija Vladimirjem Voduškom dejal, da "se vidi, da je bila slovenska stran dogovorjena s Hrvaško. V bistvu je hrvaška vlada direktno dajala direktive, kdaj bo incident in kako, tik pred volitvami". V nadaljevanju pa je Rop še povedal: "Onadva (Janša in Sanader, op. a.) sta se torej pogovarjala, kdaj bo kakšen incident v Piranskem zalivu. In Janši niso sledili, ker bi drugače imeli tudi ostale prisluhe, ampak so ujeli, ko je Sanader klical." Izjava je bila objavljena 17. junija in takoj dvignila zelo veliko prahu.

Takoj zatem pa je Rop pojasnil še, da Slovenska obeščevalo-varnostna agencija (Sova), ni prisluškovala Janši, vendar da je izvajala prisluhe v zvezi z incidenti v Piranskem zalivu pred volitvami leta 2004. Rop je še dodal, da Janši niso sledili, saj bi v nasprotnem primeru imeli tudi druge prisluhe, ampak so posneli le pogovore, ki jih je opravljal hrvaški premier Ivo Sanader.