Slovenija

Poudarki

  • Lidija Jerkič opozarja, da tudi to, da imamo v Sloveniji minimalno plačo, ni samoumevno
MMCAnaliza
Lidija Jerkič meni, da sindikalizem ni področje, kjer bi morala delovati konkurenca. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
MMCanaliza - pogovor z Li...

Dodaj v

Lidija Jerkič: Sindikati lahko ponudimo pomoč, ne moremo pa ukrepati namesto posameznika

S predsednico Zveze svobodnih sindikatov Slovenije o izzivih in prihodnosti sindikalizma
8. november 2017 ob 14:14,
zadnji poseg: 8. november 2017 ob 17:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Delavec ne more brez delodajalca in delodajalec ne brez delavca, zato moramo tako sindikati kot predstavniki delodajalcev najti skupne točke, v katerih smo skupno lahko koristni ljudem, je poudarila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

Gostja rubrike MMCAnaliza je bila tokrat Lidija Jerkič, dolgoletna predsednica Sindikata kovinarske in elektroindustrije (SKEI), ki je pred dobrim mesecem postala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, kjer je nasledila Dušana Semoliča, ki je bil na tem položaju dobrih 26 let. Dialog z delodajalci, ki ga v zadnjem času poskušajo doseči na področju razbremenitve trinajste plače, vidi kot iskanje najmanjšega skupnega imenovalca med interesi dela in kapitala. Sodelovanje med sindikati in delodajalci tam, kjer so interesi skupni, vidi kot del razvoja družbe, se pa zaveda, da skupnega interesa verjetno ne bodo našli povsod.

Sindikati se že od osamosvojitve spoprijemajo z upadanjem članov, pri čemer močno izstopa upadanje mlajših članov, zato je eno izmed temeljnih vprašanj, ali lahko sindikati sploh še nagovorijo mlade, ki pogosto delajo v prekarnih razmerjih. Po mnenju Lidije Jerkič lahko mlade nagovarjajo samo mladi, pri čemer pa poudarja, da nikoli ne more biti rešitve, če se nekdo ni pripravljen konkretno tudi izpostaviti. "Je pa težava, če se izpostavi samo en človek, ker posledica zadene samo njega. Če je pa to skupina ljudi, ki se organizirano izpostavi, pa je rezultat skoraj vedno pozitiven. Sindikati lahko ponudimo roko in pomoč, ne moremo pa delovati namesto posameznika."

Zagovornica manjšega števila sindikalnih central
Med odmevnejšimi dogodki po njenem prevzemu funkcije je bila tudi združitev ZSSS-ja s konfederacijo sindikatov Pergam. Po njenem mnenju na sindikalnem področju ne more biti konkurence, saj je osnovni cilj sindikatov interes članov. Obenem se sindikati spopadajo tudi s pomanjkanjem strokovnih kadrov, zato meni, da vzporedno delovanje sindikatov jemlje energijo. Na vprašanje, ali je lahko več central tudi protiutež, ko sindikat ne zagovarja interesov članov, pa Lidija Jerkič meni, da je v teh primerih bolje zamenjati vodstvo sindikata kot pa ustanoviti novega.

Ob vprašanju o minimalni plači izpostavlja, da tudi njen obstoj ni samoumeven, meni pa, da je največja težava pri najnižjih osnovnih plačah v kolektivnih pogodbah in kolektivnih pogajanjih. "Če bi bil tam prvi tarifni razred postavljen na ustrezni ceni dela, potem težav z minimalno plačo nikoli ne bi imeli." Sicer pa je poudarila, da je bila zveza vedno usmerjena v dvig minimalne plače. Na vprašanje uporabnika MMC-ja o tem, ali imajo nekateri sekretarji v sindikatih res plačo okoli sedem tisoč evrov bruto, pa je odgovorila: "Ne vem za izplačila vseh drugih, vem pa, da imam sama 2.300 evrov neto plače, sekretarji na zvezi imajo 2.100 evrov in strokovni sodelavci okoli 1.400 evrov." Glede izplačil pri posameznih sindikatih pa Jerkičeva poudarja, da jih ne pozna, ampak da mora te plače nekdo tudi omogočiti.

S predsednico ZSSS-ja smo se pogovarjali tudi o slabih praksah v delovanju nekaterih sindikatov, kjer poudarja, da bo to vselej tudi javno obsodila, kadar se ji bodo določena dejanja zdela sporna. Pogovarjali pa smo se tudi o primeru, ki je pred časom dosegel SKEI, ko so v večjem podjetju neposredno zaposlili več agencijskih delavcev, in na drugi strani o primerih, kjer delodajalci skušajo na različne načine doseči, da delavca ne bi neposredno zaposlili. Več si oglejte v spodnjem videu.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
dunbar
# 08.11.2017 ob 14:40
Gospa Jerkič, ali drži, da imajo glavni sekretarji posameznih sindikatov znotraj vaše zveze cca 7 000 eurov bruto mesečne plače?
soleti
# 08.11.2017 ob 14:43
Dokler bodo sindikalni zastopniki po firmah delovodje in stoprocentno lojalni direktorjem potem vemo kaj je sindikat delavcev.. Zgolj na papirju.
UPOR
# 08.11.2017 ob 15:18
Jerkičeva sploh ni na strani delodajalcev - deluje bolj kot, da je zaljubljena v Sonjo Šmuc in ji v vsem ustreže. Lidija Jerkič ni sindikat delavcev - je bolj izdajalka delavskih pravic.

Tako je to, če sindikate vodijo "ljudje", ki v življenju niso bili niti enkrat samkrat lačni, nikoli v stiski, nikoli delali v proizvodnji.

Gorje narodu, ki ima take na vodstvenem položaju v sindikatu. Tej ženski gre le za funkcijo in dobro plačo.

#UPOR ljudje, upor bo in je potreben. Na lep način ne bomo nič spremenili. Kaj ne vidite, da imamo črviva jabolka zdaj že v svojih vrstah?!

#UPOR
Steffy
# 08.11.2017 ob 15:22
Dol z zlaganimi sindikalnimi vodji, kateri so zgolj podaljšana roka kapitalistov. Dol z Lidijo Jerkič! Na čelo sindikata postavit tovarniškega delavca! Pa saj to ne moreš verjeti: gospa kima in se priklanja kapitalistom, potem pa delavcem očita litanije, kaj vse morajo razumeti.... res se bo treba upreti in to na način, kot ga poznamo iz preteklih časov!!!
zapravico
# 09.11.2017 ob 07:09
Sindikati so postavljeni s strani države,da so kao nekaj dobrega za delavca,v resnici mora pa delavec plačevati še njih,in krasno živijo na njegov račun.Ste morda že slišali,da je kdaj propadel kakšen sindikat.
firtoh
# 08.11.2017 ob 17:49
Ne minimalna plača,minimalna urna postavka bi morala biti cilj
mirror
# 09.11.2017 ob 09:19
V bivšem LTH je sindikat organiziral nepotrebno stavko SKEI. Stavka je bila, vendar so delavci morali izpad proizvodnje zastonj nadomestiti v prosti soboti. Po poizvedovanju se je ugotovilo, da se je vodstvo sindikata tako dogovorilo z vodstvom podjetja. Sindikat je pokazal svojo moč, podjetje na proizvodnji ni nič izgubilo, izgubili so samo delavci, ki so zastonj delali v prosti soboti. Tu se vidi koliko pomenijo delavci vodstvu sindikatov. So samo plačniki članarin, ki se obračajo v Delavski Hranilnici.
zapravico
# 09.11.2017 ob 07:10
Erjavec je obljubljal 1000 evrov pokojnine,a bo kaj odgovoril na svoje laži
johnsmith
# 08.11.2017 ob 20:00
Dokler imajo delavci tako veliko plačo, da plačujejo članarino sindikalistom pomeni samo to, da so plače delavcev še prevelike.

Rad bi slišal za samo 1 primer v 20-tih letih, da so vsi sindikati skupaj dejansko naredili kaj za delavca. Pa prosim ne prodajajte zgodbic o uspehu, ko ste delavcu uspeli zvišati plačo za 1€, vodilnim pa za 100€, ker to ne šteje.
johndeer
# 08.11.2017 ob 15:25
Ti sindikati so tako ali tako samo še sebi namen, oziroma zgolj toliko, da so socialni partner med državo in delodajalcem ko se podpisujejo nove kolektivne pogodbe, ki pa so roko na srce in enostavno dokazljivo, iz leta v leto na vse večjo škodo delavcev in njihovih pravic...
samogledam
# 09.11.2017 ob 06:09
ce bi drzava s pomocjo postenih politikov sprejeva zakone kot je potrebno, bi ne potrebovali nobenega sindikata ! Napisite zakon kot ga imajo v Avstriji za zaposlene in delodajalce !
ElTorro
# 08.11.2017 ob 19:22
Na čelo sindikata postavit tovarniškega delavca!
To smo imeli 25 let, in se ni ravno obneslo - spoštovanje delavskih pravic je v tem času občutno nazadovalo.
ekreme
# 08.11.2017 ob 15:26
:))))zakaj se mi zdi, da NIHČE od delavcev v sindikatu NE podpira Lidije Jerkič? kakšna predsednica sindikata je to, če ima 0% podporo? :DDDD jao, kaj se to dogaja v naši ljubi domovini.... :DDDD
galoper
# 11.11.2017 ob 14:55
Lažje je sprovocirati ljudi za množičen pohod kot strokovno reševati pravni problrm posameznika. Tu se začne bistvo problema, razmišljati induktivno ali deduktivno?
generacija56
# 09.11.2017 ob 11:56
V vsej zgodovini osamosvajanja so sindikati navečje razočaranje.
Z močne pozicije so se prodali vsi po vrsti.
Ta sramota se oglaša samo, ko jim zmanjka denarja, ker si je njihov vrh določil plače, katere članstvo, ki beži, ne more več pokriti...
Kakšen hipokrit je lahko človek, najdemo v sindikalnih vrstah...
Sramota!
ABADON
# 09.11.2017 ob 10:47
Za erjavca je bilo jasno. Bi pa na odgovornost klical tiste, ki so ga kljub temu ze dvakrat volil..
ElTorro
# 08.11.2017 ob 19:21
Upam, da se bodo sindikati po Semoličevem odhodu zganili in začeli ukvarjati s področji, kjer lahko naredijo kaj dobrega....osveščanje delavcev o njihovih pravicah, nudenje ustrezne pravne pomoči v sporih z delodajalci, borbo za učinkovito varstvo obstoječih pravic.

Delavci namreč pri nas na papirju imajo pravic dovolj - še celo preveč, bi lahko rekli. če bi dosegli, da bi se v zakonih zapisane pravice v praksi dosledno upoštevale, bi naredili neprimerno več kot s Semoličevimi populističnimi parolami

Prav tako upam, da ji bo uspelo vzpostaviti konstruktiven dialog z delodajalci.....doslej so se namreč sindikati vedno postavili ostro na stališče "ne pristajamo na nobeno zmanjševanje pravic"....in potem je dialog nemogoč, in potem se nič nikamor ne premakne.

Kaj če bi recimo delodajalcem ponudili bolj fleksibilen trg delovne sile, v zameno pa zahtevali npr. 50 EUR višjo minimalno plačo ali pa višje odpravnine? Če bi se recimo odpovedali avtomatskemu dodatku na delovno dobo v zameno za to da imajo mlajši več dopusta?

Saj se lepo sliši "nič ne damo"....ampak od parol delavec ne bo nič bolje živel. Prepričan sem, da bi vsaka od strani lahko našla nekaj stvari, katerim se lahko odpove in bi drugi strani veliko pomenile.
Ogroženi
# 08.11.2017 ob 15:28
Hej, Lidija, si opazila, da te na strani delavcev nihče ne mara, kako to komentiraš?
Ppiikkaa
# 10.11.2017 ob 16:25
Sindikati za gospodarstvo naj se zgledujejo po tistih za javni sektor, ki zaposlenim zagotavljajo dobre dohodke, in krize nikoli niso zaznali. To, da zaposleni v gospodarstvu ne prejme najmanj €5,00 neto na uro in npr. €10,00 na uro za delo v nedeljo, je krivda sindikatov in ne delodajalcev. Sindikati za gospodarstvo nikoli niso niti poskušali urejati kriminala, ki se dogaja v gospodarstvu. Gledali so, ko so mediji nabijali goljufanje Bosanskih gradbincev, za navadne Slovence, ki jim delodajalec ne plačuje prispevkov, plač, regresa, kaj šele božičnice, se niso niti zmenili. Takih je namreč na tisoče. Sindikati se zavzemajo za ohranitev delovnih mest ob zelo nizkih plačah, kar je narobe. Slabo podjetje naj gre takoj v stečaj, kot v urejeni Evropi. Zaposleni so poplačani in iščejo novo službo. Vztrajati brez stečaja, celo brez plač je odraz popolnega neznanja. Najbolj trpijo zaposleni, sindikalisti pač ne, ko se zavzemajo za ohranitev podjetja za vsako ceno.
Breathe
# 08.11.2017 ob 22:21
Tov Lidija,
mi lahko pojasnite v čem je funkcija sindikatov odkar več ne rihtate svinjskih polovic in odkar so Hrvatje prevzeli več ali manj vsa sindikalna letovišča?
KunteKinte
# 08.11.2017 ob 21:00
Hehe že njen predhodnik je bil navadna zguba.. nikoli niso znali pokazati zobe in pokazati moč sindikatov
johnsmith
# 08.11.2017 ob 20:02
ekreme - dokler se plačuje določeni osebi članarina, je to dovolj močan primer podpore, kajne???
heron
# 08.11.2017 ob 19:43
Gospa Lidija,kaj ste počeli v svoji delovni dobi,kakšne imate izkušnje,kaj znate narediti,ustvariti in če znate preživeti z minimalno plačo družino? Hvala za odgovor
Leonid
# 08.11.2017 ob 18:59
Ko bom velik bom delavec,
Leonid
# 08.11.2017 ob 18:27
Bodi delavec,od delavca delovec, delo osvobaja,
mirror
# 08.11.2017 ob 18:07
Sindikati so še vedno samo podaljšana roka uprav podjetij. Sindikalni zaupniki prejemajo dodatek k plači, ki ga da podjetje, v katerem dela in deluje. Roke, ki te hrani, ne grizeš, mar ne?
Sindikalni vodje pa v Delavski Hranilnici obračajo in plemenitijo milijone iz sindikalnih članarin.
soleti
# 08.11.2017 ob 21:34
Sama zastopnica sindikata v naši firmi se je zagovorila, ko je rekla, da sindikat v firmi mora biti, ampak, da ne sme imeti preveč članov ker bo potem preveč močan. Samo toliko, da obstaja da firma deluje po vseh evropskih paragrafih o pravicah in podobnih farsah, ki jih Bruselj zahteva..
Kazalo