Roman Leljak in slovenski veteranski združenji zanikajo sodelovanje s hrvaškim veteranom Petrom Janjićem pri njegovi
Roman Leljak in slovenski veteranski združenji zanikajo sodelovanje s hrvaškim veteranom Petrom Janjićem pri njegovi "regati za razum" v Piranskem zalivu. Foto: BoBo
Roman Leljak je dejal, da s Tromblonom nima stika. Foto: BoBo

Publicist Roman Leljak, ki je precej dejaven tudi na Hrvaškem, je pojasnil, da je Petra Janjića do zdaj srečal enkrat, in to pred leti. "Z njim nimam stikov," je zatrdil. Ob tem je poudaril, da "pri kakršni koli akciji, v kateri bi se izvajalo dokazovanje moči, pri demonstracijah ali kaj podobnega ni zraven in nikoli se kaj takšnega ni dogovarjal s Tromblonom niti z nikomer drugim".

"Vsako podpihovanje tega primera v Piranskem zalivu je nesmiselno. To je problem politikov, ki ga morajo rešiti, ne pa da s tem obremenjujejo navadne ljudi," je še menil. "Od mene Tromblon nikakor ne bo imel in tudi ni dobil nobene podpore za kakršne koli demonstracije in prikazovanje moči," je še poudaril Leljak. Dodal je: "Bom pa podprl vse, konec koncev tudi njega, ki bodo politike z demokratičnimi, kulturnimi sredstvi in z raznimi dopisi pozvali in od njih zahtevali, da politika to čim prej reši".

Janša: Vlada naj potegne zavoro

Predsednik SDS-a Janez Janša meni, da je pretirano zanašanje vlade na intervencijo Evropske komisije glede spora, ki voditeljev EU-ja ne zanima pretirano, voda na mlin hrvaškemu interesu in bo vodilo v mediacijo, za katero se Hrvaška zavzema. Pri tem je dejal, da ga preseneča, da nihče na vladni strani ob hrvaških zahtevah po dvostranskih pogovorih Hrvaške ni pozval, naj sprejme sporazum Drnovšek-Račan, ki je že sklenjen dvostranski dogovor, a ga Hrvaška, tako kot arbitraže, ni želela uresničiti.


Petdnevni ultimat Plenkoviću

Spomnimo, da je Janjić v ponedeljek, potem ko je potekel petdnevni ultimat, ki ga je za rešitev spora o meji s Slovenijo dal hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću, za 3. februar napovedal organizacijo "regate za razum Piranski zaliv – Savudrijska vala". S to akcijo želi, kot je dejal, "pospešiti reševanje spora o meji med državama".

V akciji naj bi se udeleženci, napovedal jih je več kot 300, z najetimi turističnimi ladjami podali na "danes mednarodno priznano morsko mejo med Hrvaško in Slovenijo", torej na sredino Piranskega zaliva, kjer mejo v nasprotju z arbitražno razsodbo še vedno vidi Hrvaška. Tam naj bi izvedli spominsko komemoracijo za umrle in pogrešane hrvaške vojake.

Janjić je v ponedeljek dodal še, da pričakuje tudi "odgovor svojih prijateljev intelektualcev iz Slovenije na čelu z Romanom Leljakom in Zveze veteranov vojne za Slovenijo". V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo so njegove navedbe zanikali že v petek, ko je prav tako napovedal sodelovanje te zveze. Poudarili so, da "niso bili in niso v nikakršnih stikih" z njim.

Slovenski veterani podpirajo arbitražno sodbo
"Zveza veteranov vojne za Slovenijo je vseskozi stala na stališču in še vedno meni, da je sodbo arbitražnega sodišča treba spoštovati in njena določila udejanjiti," je sporočil predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič.

Stališče zveze veteranov vojne za Slovenijo je ponovil tudi generalni sekretar zveze Mitja Jankovič. Pri tem je dodal, da se o kakem sodelovanju pri tej akciji niso pogovarjali z Leljakom.

Sodelovanje z Janjićem pri tej akciji so zanikali tudi v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Predsednik tega združenja Aleš Hojs je pojasnil, da sodelujejo z več hrvaškimi veteranskimi združenji, v omenjeni akciji pa z Janjićem zagotovo ne.