Slovenija
Dogovora ni in najbrž ga še lep čas ne bo. Foto: BoBo
Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport odločno zavračajo trditve Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) o kršitvi pravice do stavke. "Z okrožnico, ki jo je ministrstvo poslalo vzgojno-izobraževalnim ustanovam, v ničemer ne omejujemo zaposlenim pravice do stavke," so zapisali v sporočilu za javnost. Okrožnica, v kateri so poudarili, da šole in vrtci v času stavke ne bodo zaprte, je bila naslovljena na poslovodne organe zavodov, ki so odgovorni za zakonitost in ustrezno organizacijo dela tudi v času stavke. Sviz pa zoper vsebino okrožnice ostro protestira in zahteva njen umik. Po njihovih navedbah zakonodaja za področje vzgoje in izobraževanja ne omejuje pravice delavcev do stavke in delavcem ne predpisuje minimuma delovnega procesa. Vsako oviranje pri izvajanju te pravice po mnenju Sviza pomeni zato kršitev ustave. Na dan stavke stavkajoči ne delajo, zato so v Svizu poudarili, da stavkajočim zato ni mogoče naložiti nobenega dela, ki ni predhodno dogovorjeno s stavkovnim odborom v zavodu, na območnem odboru ali z glavnim stavkovnim odborom Sviza.
VIDEO
Pogajalci še daleč od dogovora

Dodaj v

Koprivnikar: Vlada išče mogoče rešitve, a sindikati ne popuščajo

Koalicijski vrh o stavkah
7. februar 2018 ob 08:45,
zadnji poseg: 7. februar 2018 ob 16:34
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vladna stran ponuja približevalne predloge, sindikati pa ne popuščajo, je sporočil minister Boris Koprivnikar. Pogajanja se bodo očitno nadaljevala po stavkovnem valu.


V ponedeljek, torek in sredo prihodnji teden bodo stavkali v policiji, izobraževanju, zdravstveni negi in socialnem varstvu. Pogajalska skupina MJU je proučila več kot 80 stavkovnih zahtev, s katerimi je minister Boris Koprivnikar seznanil koalicijo in predlagal izhodišča za nadaljevanje pogajanj, prav tako je o njih seznanil vlado na seji. Izhodišča so usklajena s finančno ministrico Matejo Vraničar Erman. Rešitev, ki bi preprečile stavko, pa ni našel.

"Če ne privolimo takoj v vse stavkovne zahteve, to ne pomeni, da ne iščemo rešitev," je poudaril Koprivnikar in zavrnil obtožbe sindikatov, da je vlada pasivna. "Sestajamo se z različnimi pogajalskimi skupinami in izjemno dejavno delujemo praktično cele dneve do poznih popoldanskih in večernih ur," je dejal in dodal, da so na vladni strani že ponudili protipredloge, ki so vredni več deset milijonov evrov.

Kot je pojasnil, je položaj v pogajanjih zahteven. Pogajajo se s štirimi pogajalskimi skupinami, pri katerih gre - poenostavljeno povedano - za dve nasprotujoči si zahtevi, na eni strani po linearnem dvigu plač vsem delavcem, na drugi po drugačni umestitvi ene plačne skupine.

Različnih stavkovnih zahtev je več kot 80 in na vladni strani se po ministrovih besedah zelo trudijo, da bi znotraj enotnega sistema našli sprejemljive rešitve. Po njegovi oceni so sindikatom ponudili kar nekaj konkretnih predlogov, na sindikalni strani pa so bila le minimalna popuščanja, kot je razdelitev zahteve po osemodstotnem dvigu plačnih razredov na dva dela, pri čemer bi prvo polovico izplačali že letos.

Milijarda dodatnih evrov
"Stavkovne zahteve sindikatov so praktično enake, kot so bile prvotno postavljene, in gredo proti milijardi," je ugotavljal. Ob tem pa napovedal, da se bodo pogajali še naprej in iskali možnosti zbliževanja, a v okviru možnosti.

V dneh, ko bodo potekale stavke, sicer sam potuje v Dubaj na The World Government Summit. A kot je pojasnil, v tem času s sindikalno stranjo ni dogovorjenih pogajanj, ker tudi sindikati menijo, da ni korektno, da potekajo pogajanja z eno skupino, medtem ko druga stavka.

Sicer pa so po njegovih besedah o dogajanju v javnem sektorju danes obširno govorili tudi na koaliciji. Takoj po stavkah se bo koalicija znova sešla in iskala možnosti za zbliževanje, a bo morala korak približevanja narediti tudi nasprotna stran, je še dejal Koprivnikar.

Koalicija za nadaljevanje pogajanj
Koalicija sicer želi, da se Koprivnikar pogaja naprej. Kako rešiti vse težave v javnem sektorju, glede na zahteve sindikatov na eni strani ter razpoložljiva finančna sredstva na drugi. Namestnica vodje poslanske skupine SMC-ja Anita Koleša pravi: "Javnofinančni položaj je takšen, kakršen je. Nujno je, da znotraj teh okvirov najdemo dogovor in da nikakor ne gremo iz enotnega plačnega sistema, ki velja, in ga ne želimo končati ali morda celo uničiti." Če ne bi šlo drugače, bi se v pogajanja lahko vključil tudi premier Miro Cerar.

V SD-ju in DeSUS-u sicer večkrat poudarijo, da je bistvo težav v javnem sektorju v dogovoru z zdravniki lansko leto. Koleša pa meni, da so se anomalije v plačnem sistemu pojavile že leto ali dve po njegovi uveljavitvi. Dogovor z zdravniki je bil po njenih besedah le del odpravljanja anomalij.

"A nobenih odločitev v povezavi s tem ni bilo sprejetih," je pojasnila.

Sindikati z različnimi zahtevami, a skupnim ciljem
Sindikati, ki se pridružujejo stavkam, sicer postavljajo različne zahteve, je v ponedeljek poudaril predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) in glavni tajnik SVIZ-a Branimir Štrukelj. Skupni cilj vseh je po njegovih besedah, da se kolektivne pogodbe dejavnosti ohranijo kot tisti prostor, kjer se dogovarjajo o specifičnih vprašanjih, naj gre za policijo, zdravstvo, vzgojo in izobraževanje, državno upravo, pravosodje ipd.

Med 10. in 14. februarjem bo vodja vladne pogajalske skupine, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, odsoten zaradi že dalj časa predvidenega poslovnega potovanja na The World Government Summit v Dubaju. V pogajalskem procesu ga bo nadomeščala generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič.

La. Da., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
trdnjava
# 07.02.2018 ob 09:37
Na isti dan je treba zbrati 15.000 štrajkajočih iz gospodarstva. Tole presega vse meje, da ne omenjamo Prešernovih nagrad za "avandgardno" umetnost dojenja psov na ženskih joših in trganju slovenske zastave na trebuhu noseče ženske. Izrojenost.
el CARTEL
# 07.02.2018 ob 09:42
neumno, zakaj pa sindikat zdravstva ni zahteval večjega zaposlovanja mladih zdravnikov... namesto tega so zahtevali višje plače, kar je porušilo predhodne dogovore.

glavni pogajalec vlade pa zbeži v tujino :)
cairns
# 07.02.2018 ob 09:42
Hkrati bo med 10. in 14. februarjem vodja vladne pogajalske skupine, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, odsoten zaradi že dlje časa predvidene službene poti na The World Government Summit, ki bo potekal v Dubaju.

Srečanje v Dubaju bi lahko poimenovali tudi dopust na naše stroške. Takšni sumiti nimajo nikakršne koristi in spadajo v kategorijo mlatenje prazne slame.
miha01
# 07.02.2018 ob 16:38
V Evropi je delež BDP-ja za javni sektor pod 10%, pri nas pa že presega 11% in hočejo še in še, mi davkoplačevalci pa nimamo popolnoma nič boljših uslug zaradi tega, če pogledamo so v javnem zdravstvu vrste do onemoglosti, sodstvo ne deluje, v šolstvu vidimo marsikaj, da ne naštevam naprej, privatni sektor se je na tržno gospodarstvo prilagodil že dolgo nazaj, čas je da se tudi javni sektor, ker še vedno živijo v socializmu, kjer se poznajo le pravice, dolžnosti pa jim predstavljajo kršitev človekovih pravic.
Joker
# 07.02.2018 ob 09:54
A to pomeni, da bo te tri dni manj gužve na cesti?
benonovak
# 07.02.2018 ob 16:21
Plačujemo vrtec, vi pa stavkate? Skrajni čas je za več privatnih vrtcev.
Zmerni
# 07.02.2018 ob 16:03
Stavko je zakuhala vlada z dvigom plač direktorjem in zdravnikom. Pri 2. tiru bo SMC prodala koncesijo za drobiž. Le kaj počne NPU???
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 13:18
Kot ob prejšnji stavki lahko pričakujemo nekaj več gneče v BTC-ju.
mcHudurra
# 07.02.2018 ob 14:54
Tale Branimir - že ko ga vidiš veš koliko je ura. Prvo naj naredijo red v javni upravi in pristanejo na reorganizacijo javne uprave, da bo vsak plačan toliko kolikor dela - potem jim bom mogoče še kaj verjela, tako pa uravnilovka velja in nikomur se nič ne zgodi, dela ne dela to ni pomembno. Branimirja briga za reveže, ki so v službi pa ne morejo pristojno živeti on predstavlja in se bori samo za višji razred.
pobrisan
# 07.02.2018 ob 13:48
@hrklus

ob zadnji stavki šolnikov je bila največja gužva na Krvavcu. Če mislijo, da bodo morali naši otroci zaradi njihove stavke nadomeščati zamujeno snov na dan sobote...... MALO MORGEN, TOVARIŠIJA!
ice queen
# 07.02.2018 ob 17:02
Mene bi pa zanimalo koliko ljudi iz javnega sektorja je v lanskem letu dalu odpoved? Če so razmere za delo in plačilo resnično tako nevzdržne, bi morala biti velika fluktuacija?
P.S. Ne pomnim kdaj nazadnje bi bilo na voljo toliko novih prostih delovnih mest v gospodarstvu. Vabljeni!
tone7
# 07.02.2018 ob 16:53
Že davno nazaj se bi morali organizirati v generalni vsesplošni štrajk. Denar je in ga lepo elita pobira že desetletja.
Tkalka
# 07.02.2018 ob 16:35
No, do zdaj so krepko zviševali plače samo tistim, ki jih na ulici nikoli nismo in jih nikoli ne bomo videli.
borutch
# 07.02.2018 ob 17:30
Celoten problem plač v javnem sektorju bi lahko rešili na preprost način. Za plače bi država namenila točno določen ostotek, ki bi bil vezan na BDP. Ta odstotek bi moral biti primerljiv z nami bližnjimi in razvitimi državami. S tem bi določili celotno maso plač v javnem sektorju. Nato bi po enakem ključu ta denar razdelili po ministrstvih, ta pa bi morala določiti plačne lestvice za zaposlene na ministrstvu. Ko bi to bilo določeno, pa bi lahko ministrstva in sindikati zaposlovali ali zmanjševali zaposlenost kakor hočejo. Masa za plače bi bila na ministrstvu vedno enaka. Potem pa naj se na primer zdravniki in ostalo bolnišnično osebje dogovorijo, kako bodo med sabo razdelili denar. Zagotovo bi našli kompromis saj drug brez drugega ne morejo delovati. Enako pa tudi zaposleni na ostalih ministrstvih. Na ta način bi javni sektor postal bolj učinkovit in nihče se več ne bi spraševal ali je preveč ali premalo javnih uslužbencev. Učitelji na primer bi se za višjo plačo lahko sprijaznili s povečanjem delovne obveznosti s sedanjih 22 šolskih ur na naprimer 26 šolskih ur na teden.
the law1
# 07.02.2018 ob 17:18
@gartnerm

Sami poznavalci....evo vam:

Kdo od vas se bo za 1,5 eur na mesec kot razrednik ukvarjal z otrokom, ki ga doma pretepajo starši, pa ne ve ali bi šel od doma; ima same cveke in ne najde poti iz luknje; razmišlja o samomoru in vas kliče ob enih ponoči domov, ker nima koga prosit za pomoč; potrebuje nasvet, kako naj se reši slabe družbe, v katero je zabredel; potrebuje pomoč, ker sam ne najde inštrukcij, jo je zlorabil računalničar, pa ne upa povedati staršem; je noseča in želi narediti splav; pomagali otroku, ki vsak dan pada skupaj, bi moral biti v bolnici, starši pa ga vozijo v šolo; če otrok liže tla, ker se doma nekaj čudnega dogaja; je ves moder in pove, da mu je oče povedal, da naj reče, da je padel po stopnicah???

Ker to je realnost dela razrednikov, plačana 1,5 eur na mesec in pol ure priznane delovne obveznosti na teden!


Po tem tvojem zapisu je jasno, da res nič ne razumete. Pa saj za te probleme so druge službe in so. To, kar pišeš je tudi problem JS in sicer zanič organizacija. Toda ne vidim, da boste ali ste štrajkali za reorganizacijo JS. To pa ne. Vi bi samo višje plače in potem ponovi vajo še enkrat v nedogled.

Kadar boste štrajkali za reorganizacijo in samo za to potem bom tudi jaz na vaši strani
foxhunt
# 07.02.2018 ob 17:41
saj ucitelji nocejo stavkat, stvakt zeli samo Strukelj.
p.s. se ne cudim ce ukinemo ministrstvo za kulturo, glede na kaj se govori kdo bi dobil presernovo nagrado. bolano do konca.
Coli
# 07.02.2018 ob 17:15
Otroci naj gredo 14.2. v šolo...če ne gredo - glede na obvestilo šol staršem - to pomeni avtomatsko podporo nalaganja novih plasti sala na javnosektoraške mastne bauhe. Naši bodo šli, pa ne zaradi neke žlehtnobe, temveč enostavno zato, ker moramo v realnem sektorju ta dan delati, otroci pa se učiti. Sicer pa, kar naj se navadijo učiti brez učiteljev - še celo življenje se bodo morali... To faktografsko piflanje, ki ga podajajo v osnovni in srednji šoli jim tako ali tako ne bo prineslo nobene dodane vrednosti. Ergo - povišanja plač si ne zaslužijo, ker ne ustvarjajo dovoljšnje dodane vrednosti!
Damny
# 07.02.2018 ob 17:04
Resitev na dlani. Odpustite 30% balasta in dvignite place.

Drugace pa bi jih rad videl kako bi se obnasali ce bi na drugo stran ceste postavili delavve iz gospodarstva, ki so na minimalcih s povecanimi placilnimi listi..

Zelo zalostno, da bojo strajkali ucitelji matematike. Oni bi mogl vedet da iz 1L flase ne mores napolnit 11 kozarcev po 1 dcl.
Zmerni
# 07.02.2018 ob 16:00
V teh časih je lahko vsak bedak minister ali državni sekretar. Pomembno je, da je naš in ima pri imenu kratico vsaj mag.
ikacbe
# 07.02.2018 ob 12:42
A je tam okoli jurja tristo res premalo?
sv
# 07.02.2018 ob 19:02
Število zaposlenih v ju zmanjšati za polovico in bo še vedno učinkovita ali celo še bolj in tudi plačani bodo lahko pošteno.
jerkos
# 07.02.2018 ob 17:52
To "štrajkanje" v JU presega vse meje. Kopja se lomijo na plečih otrok, njihovih staršev, bolnih, in da ne naštevam naprej. Gospodarstveniki imajo prav, racionalizirajo naj delo in se bo v trenutku kdo izmed njih lahko zaposlil v realnem sektorju. To pa že ne, tam bi morali delati vsaj osem ur za minimalko.
Grešnica
# 07.02.2018 ob 17:30
Oprostite, ampak mentaliteta, da bi zaradi plačanih nadur zdravnikom morali dvigniti plače vsem razredom, je naravnost socialistična. Zlasti ob tem, da leve vlade ne prenesejo nobene prostotržne konkurence in zagotavljajo le "stanje z nič sprememb".

Tudi država - kot delodajalec - je na trgu in mora plače nuditi take, da jim ne zmanjka kadra, kjer pa je najboljši pokazatelj - fluktuacija v ZS ali v tujino. Tako je pač na prostem trgu: želite višjo plačo? - Ok, kaj znate in kaj nudite? (in ne, kakšen papir imate) Če je istih profilov na stotine, je pač plača nizka.

V šolstvu pa vsekakor zelo pogrešamo realne ocene kakovosti (tudi merske uteži iz strani uporabnikov oz. njihovih skrbnikov), ker vidimo, kakšna je razlika med Učiteljem in "učiteljem" (mišljeno za oba spola), ki sta pa žal plačana enako.
brehme
# 07.02.2018 ob 16:06
Moja velika podpora gre medicinski sestram, bolničarjem, negovalcem, v UKC, na urgenci, na Golniku, na onkologiji....in pa tistim ki delajo v domovih za starostnike. Vi si zaslužite več!
FDVjevec
# 07.02.2018 ob 11:35
Ne glede na naše stališče glede stavke mislim, da se lahko vsi strinjamo, da ljudje, ki imajo prenizko plačo, gredo z večjim odporom v službo in se v službi tudi manj potrudijo.
smajček
# 07.02.2018 ob 10:47
Itak da vejo, da ga ni.. zato pa so napovedali stavko za te datume.. ah.. ne da se mi.. učitelji in pomočniki živijo v pravljici.. podjetniški sektor je že zdavnaj srečal realnost.. tile pa še zdaj ne vedo kako pa kaj.. kaj mislijo, da mora imeti vsak najmanj jurja plače? Kje živite.. še v privat sektorju ne gr to zlahka, pa tudi če imaš uni dipl, / mag diplome.. razen nekaj uspešnih podjetij.. vsi ostali pa morajo prekleto delati za plače.. to je real life.. za vse nas.. brez izjeme.
foxhunt
# 07.02.2018 ob 17:43
Podpiram vec privat vrtcev in osnovnih sol, po javnem programu. A sedaj pa naj folk jemlje dopust ker bo doma sedel z otrokom? bolana stvaka, ki je izsiljevanje na racun otrok.
igog
# 07.02.2018 ob 15:44
oglas:
14.2.2018 inamo zaposleni v javni upravi sindikalni izlet v Ljubljano , sledi ogled LJ. gradu in parlamenta, takoj za tem pa rajanje ob rdeči zvezdi in rdečem vinu!

Naj živi TITO, Jovanka in plače , delajo naj tisti, ki niso hodli v šole (beri gospodarstvo, in tisti ki nimajo dece kam dat ko mi stavkamo)
Tovariši prijetno zabavo in vzdušje!
Za plače z Branimirjem naprej, živel naš Milan!
veza
# 07.02.2018 ob 14:48
Volitve čimprej,
Koprivnikar naj kar v Dubaju ostane, pa še Štrukelj se mu lahko pridruži.
amigo
# 07.02.2018 ob 13:43
Hkrati bo med 10. in 14. februarjem vodja vladne pogajalske skupine, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, odsoten zaradi že dlje časa predvidene službene poti na The World Government Summit, ki bo potekal v Dubaju.

Zakaj ne gre Cerar, saj od njega pa res ni nobenega haska. Še borba za nekaj kil rib iz Piranskega zaliva mu ne gre od rok.
zeuss-zeng
# 07.02.2018 ob 12:54
Koprivnikar bo med stavkovnim valom službeno v Dubaju
-
če ta naslov hoče insinuirati da se vlada ne briga za javni sektor - je pa to bolj navijanje za stavke javnega sektorja . Sicer pa mislim da vlada pred volitvami ne sme storiti nobene poteze v smislu povišanja katerih koli plač in pika ..
miha01
# 07.02.2018 ob 18:18
gartnerm
ej oprosti imam dva otroka in vse od naštetega ne drži, sploh pa sem prepričan da nikoli ne kličeta razrednika ob 1h zjutraj, naj ti jaz naštejem kaj se dogaja v gospodarstvu?
the law1
# 07.02.2018 ob 17:27
@gartnerm

Po podatkih OECD imamo krepko podpovrpečen delež BDP-ja namenjen za šolstvo in nas na to že nekaj časa opozarjajo!! Pa v OECD niso samo države EU, je tudi kakšen Peru ali še kaj bolj eksotičnega.

Pa tudi lagat so te naučili kot zgleda. Pa poglejmo podatke EU držav namenjene za izobraževanje (kot % BDP)

Slovenija 5,6%
Avstrija 5,0%
Nemčija 4,2%
Francija 5,5%

Se pravi države z katerimi se radi primerjamo ponavadi (Avstrija, Nemčija) porabijo manj kot mi za šolstvo kot % BDP seveda. Kot zgleda potem skoraj vse EU države namenijo podpovprečno za izobraževanje

Total_general_government
_expenditure_on_education


A ja. V OECD-ju ni nobenega Peruja. In vi poučujete v šoli ali kaj? Tudi tisti 1,5 EUR je preveč

List of OECD Member countries
Legat
# 07.02.2018 ob 17:09
Kopriva, spel se u tisti dubaj skupaj s celim JS!!! in to že včeraj!!
Ropotanje122
# 07.02.2018 ob 17:08
Biočlovek.
Sploh ni važno. Oba skupaj premoreta en kup mešalcev megle.
Seveda so tu še operativci, ki so nespametno tiho glede očitnega problema. In jih na ta način ščitijo na našo in svojo škodo.
Enkrat bodo tudi zaposleni v javnem sektorju, ter javni upravi morali sprejeti odgovornost za svoje stanje.
Pa, da ne bo pomote, nekateri si zares zaslužite težko prigaran denar.
zeuss-zeng
# 07.02.2018 ob 16:28
Koprivnikar ni našel izhoda iz stavkovnega vala
--------------
seveda ga je našel in sicer v tem da če je pameten ne popusti - to je edini izhod. Vse drugo je voda na mlin javnim delavcem , ki bi radi pred volitvami izsilili bonitete . Jasno pa je da nobena pametna vlada v takem času tega ne bi storila ...
genniuuss
# 07.02.2018 ob 13:51
Koprivnikar bo med stavkovnim valom službeno v Dubaju

hahahaha,
mi ni prav všeč ta Koprivnikar,
ampak, Branimirju jih pa spušča.
galoper
# 08.02.2018 ob 15:41
Učinkovita rešitev bi bila, da zaprejo ljudi, ki hujskajo k nemirom
johann
# 08.02.2018 ob 10:58
Vlada je sama skuhala to godljo, ko je zrušila sistem plač, ter enostransko povečala plače direktorjem in zdravnikom, ki so tako ali tako imeli že najvišje plače. S tega vidika je protest ostalih popolnoma upravičen.
božo1
# 08.02.2018 ob 00:33
Poleg možnosti krajšega delovnika(28 ur) pa je IG Metall za svoje člane izboril še 4,3-odstotno povišanje plač, ki bo začelo veljati od letošnjega aprila naprej.
Tako dela sindikat v Nemčiji.
yoda
# 07.02.2018 ob 18:52
in čemu šolniki ne štrajkajo med šolskimi počitnicami? Spet en sektor, ki vzme ljudstvo za talce. In pol pričakujejo podporo?!?
oniks111
# 07.02.2018 ob 18:38
cairns
Polpolnoma se strinjam z navedbo-ampak jaz bi dodal še tole:Kar naj ostane tam(seveda na svoje stroške)bo še najmanj škode za nas.
Nobel
# 07.02.2018 ob 17:45
@gartnerm

Sami poznavalci....evo vam:


Brez zamere, ampak za reševanje takih problemov tudi 15 eur ni dovolj. Ali ti je možna pomoč mladim, usmerjanje in rešitev njihovih največjih težav nagrada sama po sebi ali pa bolje da tega ne počneš.

Ni vse plačano v denarju...
dvor
# 07.02.2018 ob 17:39
"Grški sindrom" v Sloveniji. Uf kam nas je pripeljal "cvet slovenske inteligence".
internazionale
# 07.02.2018 ob 16:54
Stavka se na delovnem mestu. Zaprtje šol je enostavna uzurpacija oblasti.
speedmiška
# 08.02.2018 ob 13:25
Ko berem nekatere komentarje, mi gre na sranje. 27 let politika tlači slovenski narod, kateremu vsak mandat novi nesposobneži režejo tanjšo rezino kruha, pa ni nobenega za štrajk. Če si politiki zaslužijo takšne plače, kot jih imajo, si jih tudi tisti ki štrajkajo!!!!!!
našejenaše
# 07.02.2018 ob 21:46
Koprivnikar, pojej, kar si si skuhal...
bory
# 07.02.2018 ob 19:01
Naženejo naj te javne uslužbence, katerih edina stalnica pri njihovem delu je neučinkovitost! Namesto njih naj prevzamejo delo mladi, izšolani, brezposelni kadri. Bomo videli, kako se bo stara garda potem repenčila!
patriot44x2
# 07.02.2018 ob 18:25
Jevnosektersaši zabijajo nov žebelj v krsto poštenemu delovnemu Slovencu. Do kdaj bomo še trpeli tole socialistično ureditev in izkoriščanje delavca?
gartnerm
# 07.02.2018 ob 17:06
Sami poznavalci....evo vam:

Kdo od vas se bo za 1,5 eur na mesec kot razrednik ukvarjal z otrokom, ki ga doma pretepajo starši, pa ne ve ali bi šel od doma; ima same cveke in ne najde poti iz luknje; razmišlja o samomoru in vas kliče ob enih ponoči domov, ker nima koga prosit za pomoč; potrebuje nasvet, kako naj se reši slabe družbe, v katero je zabredel; potrebuje pomoč, ker sam ne najde inštrukcij, jo je zlorabil računalničar, pa ne upa povedati staršem; je noseča in želi narediti splav; pomagali otroku, ki vsak dan pada skupaj, bi moral biti v bolnici, starši pa ga vozijo v šolo; če otrok liže tla, ker se doma nekaj čudnega dogaja; je ves moder in pove, da mu je oče povedal, da naj reče, da je padel po stopnicah???

Ker to je realnost dela razrednikov, plačana 1,5 eur na mesec in pol ure priznane delovne obveznosti na teden!
Kazalo