Poslanca SDS-a Jožefa Jerovška je tudi zmotilo, da pri 2.500 zaposlenih
Poslanca SDS-a Jožefa Jerovška je tudi zmotilo, da pri 2.500 zaposlenih "mnoga uredništva čez poletje utihnejo" in da predvajajo zgolj ponovitve. Foto: BoBo
Majda Potrata
Predsednica odbora za kulturo Majda Potrata je opozorila na institucionalno in uredniško avtonomijo RTVS. Foto: BoBo
Oddaja Infodroma o aferi Patria naj bi po mnenju SDS-a zlorabljala otroke. Foto: MMC RTV SLO
Seja odbora DZ za kulturo

Člani parlamentarnih odborov za kulturo in za izobraževanje bi morali na skupni seji odborov, na pobudo poslanske skupine SDS-a, obravnavati domnevno zlorabo otrok na RTVS zaradi objave prispevka o aferi Patria v oddaji Infodrom, ki je namenjena otrokom.

Po mnenju SDS-a v prispevku niso predstavili vseh vidikov afere Patria, "poleg tega so si v oddaji dovolili komentirati nepravnomočno sodbo". RTVS je nato oddajo umaknil "zaradi sicer točne, a neprimerno podane vsebine".

Predsednica odbora za kulturo Majda Potrata je opozorila na institucionalno in uredniško avtonomijo RTVS. Za morebitne pripombe na vsebino programa pa obstajata pravica do popravka ter varuh gledalčevih in poslušalčevih pravic RTVS.

Po mnenju Potrate bi z razpravo neposredno posegali v neodvisnost medija. Poslovnik pa tudi določa, da mora odbor obravnavati poročilo nadzornega sveta RTVS, ne sme pa odločati o konkretnih oddajah.

Poslanci SDS-a so med drugim predlagali sklep, naj se zaradi oddaje poišče in ustrezno sankcionira odgovorna oseba, zato je Potrata tudi opozorila, da predlagani sklepi presegajo pristojnosti delovnega telesa.

Odborniki so nato izglasovali, da o Infodromu ne bodo razpravljali, kar je izzvalo proteste poslancev SDS-a, ki so dejanja Potrate označili kot sramotna in nezaslišana.

Grims očita kršitve deklaracije o pravicah otrok
Poslanec SDS-a Branko Grims je tako opozoril, da je ravnanje RTVS s to oddajo in nato tudi ravnanje odbora, ki ni opravil razprave, popolnoma v nasprotju z interesi otrok, v nasprotju z deklaracijo o pravicah otrok, ustavo in zakonom o RTVS. Njegov strankarski kolega Jožef Jerovšek pa je dejal, da se s takšnim sklepom odbora legitimira zloraba otrok.

DZ se ne more vtikati v programske vsebine
Vodstvo RTVS pa je ob sklicu seje o Infodromu pojasnilo, da odbornikom razprave o programskih vsebinah ne morejo preprečiti. Dejstvo pa je, da sklepi odborov ne bi bili zavezujoči, saj ni podlage, da bi DZ lahko vplival, posegal ali kakor koli drugače sooblikoval programske vsebine neodvisne nacionalne medijske hiše.

"RTV Slovenija se s takšnimi sklici izrednih sej, ki jih žal ni moč razumeti drugače kot politični pritisk, tudi ne more strinjati," so zapisali v sporočilu za javnost.

Nadzorniki RTVS o prodaji delnic Eutelsata
Predsednik nadzornega sveta RTVS Miha Klun je parlamentarnim odbornikom razložil, da revizijski hiši nista imeli pripomb glede pravilnosti vrednotenja delnic Eutelsat v bilancah zavoda, kjer so bile te vrednotene po nabavni vrednosti, ki je bistveno manjša od tržne vrednosti.

Nadzorniki so ob tem opozorili, da kljub revizijski ustreznosti takšnega vodenja lahko nastajajo težave, zato meni, da bi bilo pravilneje delnice vrednotiti po pošteni tržni vrednosti.

Generalni direktor RTVS Marko Filli je poudaril, da je nadzorni svet odobril vse prodaje delnic Eutelsata. Namenskost denarja, ki ga dobijo s prodajo delnic, pa ni določena v nobenem zakonu, pač pa z notranjim pravilnikom RTVS. Pri prodaji delnic, s katero so krpali petmilijonsko luknjo na začetku leta 2011, po Fillijevem mnenju ni šlo za protizakonito porabljena sredstva.

Računsko sodišče je pred časom ugotovilo nepravilnosti v zvezi s preveč izplačanimi plačami na RTVS. Nadzorniki so glede tega ugotovili, da je vodstvo že izdalo odločbe o vračilu preveč izplačanih plač, prav tako se že sklepajo nove pogodbe.

Glede vračanja plač je Filli pojasnil, da so s 470 zaposlenimi podpisali dogovore o vračilu plač, prav tako so vložili 175 tožb za vračilo. Ob tem je opozoril, da 600 zaposlenim plač ne bo treba vračati, če se bo uresničila napoved ministra Gregorja Viranta o spremembi zakonodaje na tem področju. V tem primeru bi moralo vrniti plače od 30 do 40 zaposlenih na RTVS.

Predstavitev kadrovskih potreb
Vodstvo RTVS je tudi pripravilo analizo kadrovskih potreb medija, ki jo je zahtevalo Računsko sodišče. Nadzorni svet analize ni potrdil, saj je predvidevala več zaposlenih, kot jih je zdaj na RTVS. Vodstvu so naložili pripravo nove kadrovske analize in normativov dela.

Poslanca SDS-a Jerovšek in Alenka Jeraj sta bila presenečena nad analizo, koliko zaposlenih bi potrebovali na RTVS. Jerovška je tudi zmotilo, da pri 2.500 zaposlenih "mnoga uredništva čez poletje utihnejo" in da predvajajo zgolj ponovitve.

Seja odbora DZ za kulturo