Odgovor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića na moje pismo s pozivom k dialogu je
Odgovor hrvaškega premierja Andreja Plenkovića na moje pismo s pozivom k dialogu je "žal v veliki meri sprenevedanje", se huduje premier Miro Cerar. Foto: BoBo
Jean-Claude Juncker
Plenković bo hrvaško stališče predstavil predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju. Foto: EPA

Dan po hrvaškem poskusu širitve školjčišča v slovenskem morju je slovenska policija ob izvajanju nadzora v slovenskem morju tudi danes dopoldan opazila, da trije ljudje na čolnu s hrvaškimi registrskimi oznakami širijo školjčišče. Policisti so izrekli opozorilo ljudem na čolnu in hrvaškim policistom, ki so bili v bližini, da se nahajajo v slovenskem morju, prav tako so obvestili okoljski inšpektorat.

Andrej Plenković, Miro Cerar
Hrvaški premier Andrej Plenković je ocenil, da je potrditev slovenske zavezanosti dobrososedskim odnosom in dialogu s Hrvaško, o katerih mu je pisal slovenski premier Miro Cerar, "dober temelj" za nadaljevanje dialoga. Foto: BoBo

Kaj bi se zgodilo, če bi se kdor koli na Hrvaškem čutil prizadetega, ko Slovenija javno reče, da bo preprečila Hrvaški vstop v OECD?

Andrej Plenković, predsednik hrvaške vlade

Plenković se po Cerarjevih besedah izmika dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, ki je ključen za izvedbo sestanka v Zagrebu. Slovenija po Cerarjevih besedah vseskozi vztraja pri tem, da je potreben dialog o tem, kako implementirati arbitražno odločbo in zapreti vprašanje meje na obojestransko koristen način v skladu z mednarodnim pravom.

Težava je v tem, da poskuša Plenković prikazati, kakor da Slovenija ne želi dialoga, kar ni res, je sprenevedanje, je poudaril slovenski premier ob prihodu na vrh EU-ja v Bruslju. V resnici je po Cerarjevem prepričanju prav nasprotno. Tudi srečanje v Talinu pred nekaj tedni kaže, da dialog poteka, in v pismu je jasno nakazal, v katero smer si želi nadaljevanje dialoga, je pojasnil.

Hrvaški premier na slovensko pismo ni konkretno odgovoril, ni se odzval na predlog za ustanovitev skupne komisije za demarkacijo in na nekatera druga vprašanja. "Ugotavljam, da se izmika prav tistemu, kar je ključno v dialogu – dialogu o implementaciji arbitražne odločbe, to mora biti del nadaljevanja pogovorov, vse druge teme lahko počakajo," je poudaril.

Na vprašanje, kaj se mora zgoditi, da bo odpotoval na sestanek v Zagreb, je Cerar dejal, da se je treba najprej izogniti incidentom na morju. Ob tem je opozoril na ponovno širjenje školjčišča v slovenskem delu morja v teh dneh.

Plenkovićevo vabilo
Hrvaški premier Plenković je dejal, da je potrditev slovenske zavezanosti dobrososedskim odnosom in dialogu s Hrvaško, o čemer mu je pisal slovenski premier Cerar, "dober temelj" za nadaljevanje dialoga, ki sta ga začela 12. julija na srečanju v Ljubljani.

"Zato izkoriščam to priložnost, da Vas znova povabim v Zagreb, da se na podlagi že opravljenih priprav znova sestaneva v terminu, ki bo ustrezal obema," so vsebino pisma v sredo zvečer objavili na sedežu hrvaške vlade. Plenković je potrdil, da je dobro seznanjen s slovenskimi stališči do arbitražnega postopka in arbitražni razsodbi, in izrazil prepričanje, da tudi Cerar pozna hrvaška stališča.

"Vendar nama razlika v izhodiščih ne bi smela preprečevati, da v konstruktivnem ozračju, v duhu partnerstva in medsebojnega razumevanja najdeva konkretne rešitve, ki bodo v interesu in v korist najinih držav in narodov," je še zapisal. Predlagal je, da na srečanju s Cerarjem razpravljata o vseh odprtih vprašanjih med državama, vključno z vprašanjem meje.
Plenković je tokrat v Bruslju, kjer se bo udeležil vrha EU-ja, v pogovoru z novinarji ponovil, da pričakuje Cerarjev prihod v Zagreb, ter poudaril, da je Hrvaška tista, ki nenehno poziva k dialogu.

"Menim, da je kolega Cerar na vrsti, da pride v Zagreb, ker sva se tako dogovorila. Na začetku poletja sem odšel v Ljubljano in najin dogovor je bil, da bo prišel. To je bil tudi namen pisma, ki sem ga poslal," je povedal hrvaški premier.

Plenković z Junckerjem
Hrvaški premier se je srečal tudi s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem.

Po pogovoru je Plenković stopil pred novinarje in povedal, da za zdaj ne vidi potrebe po posredništvu pri reševanju spora o meji s Slovenijo. Dejal je, da tudi Juncker podpira dialog med Zagrebom in Ljubljano, ter znova dejal, da je Cerarja povabil na obisk med njunim ljubljanskim srečanjem.

"Enkrat sem za šalo dejal, da se dobro razumeva tako v slovenščini kot v hrvaščini. V tej fazi ne vidim potrebe po kakšnem posredovanju. Vsi naši prijatelji si želijo, da bi si prizadevali zapreti dolgotrajna odprta vprašanja, ker vsi menijo, da imamo velikih skupnih tem na dnevnem redu Evropskega sveta", je še dejal hrvaški premier.

Ponovil je, da je spor o meji med državama dvostransko vprašanje ter da Evropski svet nikoli ni imel na svojem dnevnem redu tovrstnega vprašanja, razen ko bodo v primeru izstopa Velike Britanije iz Evropske unije morali obravnavati mejo v primeru Irske in Gibraltarja.

Cerar z Junckerjem že po telefonu
Na vprašanje, ali prav tako načrtuje pogovor z Junckerjem, pa je Cerar odgovoril, da se je s predsednikom komisije pogovarjal pred dvema tednoma po telefonu. Ob tem je slovenski premier pojasnil, da je Junckerju svetoval, naj se o vprašanju implementacije arbitražne odločbe pogovori tudi s Plenkovićem, tako da ocenjuje, da je bil to ta pogovor.

Cerar upa, da sta se Plenković in Juncker dobro pogovorila, še zlasti upa, da je Juncker hrvaškemu premierju zelo natančno pojasnil, kakšno je stališče komisije, ki podpira implementacijo arbitražne odločbe in je pripravljena pomagati v tej smeri.

Iskanje skupnih rešitev
Cerar je v svojem pismu Plenkovića pozval k obnovitvi dialoga, povezanega z iskanjem skupnih rešitev glede uveljavitve arbitražne sodbe. Predlagal je tudi dogovor o ustanovitvi skupne komisije, ki bi v skladu z določeno mejo začela proces demarkacije mejne črte in proučila praktične rešitve, kjer bi bilo to potrebno.

Mejo na morju je sodišče natančno določilo, kar omogoča neposredno implementacijo, je navedel Cerar, ki meni, da bo potreben pogovor glede izvajanja razsodbe v delu, ki se nanaša na območje stika.

Predsednika obeh vlad sta se prejšnji mesec dogovorila, da bo Cerar Zagreb obiskal 27. septembra, a je slovenski premier obisk nekaj dni pred tem odpovedal. Za to se je odločil zaradi Plenkovićevih izjav na splošni razpravi svetovnih voditeljev.

Plenković: Cerar ni užaljen
Plenković je v sredo zvečer v pogovoru za komercialno televizijo RTL ob prvi obletnici svoje desnosredinske vlade na vprašanje novinarja odgovoril, da Cerar ni bil užaljen zaradi njegovega nagovora ob začetku zasedanja Generalne skupščine ZN-a v New Yorku, v katerem je med drugim izjavil, da je odločitev arbitražnega sodišča o meji med Slovenijo in Hrvaško primer spodkopavanja mednarodnega prava.

"Kaj bi se zgodilo, če bi se kdor koli na Hrvaškem čutil prizadetega, ko Slovenija javno reče, da bo preprečila Hrvaški vstop v OECD (Organizacijo za gospodarsko sodelovanje in razvoj)?" je dodal in nadaljeval, da Hrvaška nima refleksa blokiranja sosedov ali iskanja težav v stališčih drugih držav, temveč refleks dobrososedskega sodelovanja in dialoga.

Ponovil je še, da je bila Hrvaška leta 2009 prisiljena vstopiti v arbitražni postopek, ker je Slovenija ustavila 14 hrvaških pogajalskih poglavij za vstop v EU. "Vložili smo precejšnja sredstva, angažirali najboljše strokovnjake in vstopili v najboljši veri, a je arbitražo kompromitirala druga stran," je znova poudaril.

Zanikal je tudi trditve, da Hrvaška ne spoštuje mednarodnega prava. "To je bilo moje sporočilo na zasedanju Generalne skupščine ZN-a. Na tem položaju sem, da ščitim hrvaške interese in da na tem ključnem zunanjepolitičnem forumu javno povem, kaj je resnica in kaj je hrvaško stališče," je še pojasnil Plenković.

Dan po hrvaškem poskusu širitve školjčišča v slovenskem morju je slovenska policija ob izvajanju nadzora v slovenskem morju tudi danes dopoldan opazila, da trije ljudje na čolnu s hrvaškimi registrskimi oznakami širijo školjčišče. Policisti so izrekli opozorilo ljudem na čolnu in hrvaškim policistom, ki so bili v bližini, da se nahajajo v slovenskem morju, prav tako so obvestili okoljski inšpektorat.

Kaj bi se zgodilo, če bi se kdor koli na Hrvaškem čutil prizadetega, ko Slovenija javno reče, da bo preprečila Hrvaški vstop v OECD?

Andrej Plenković, predsednik hrvaške vlade