SCT je sporočil, da je svoj del sanacije opravil. Foto: EPA
SCT je sporočil, da je svoj del sanacije opravil. Foto: EPA

Da bo razlika jasna: noben predor na svetu nima protipožarnega ometa, imajo ga samo (nekatere) galerije.

SCT

Za sprejem odločitve o vnovičnem odprtju predora tako, po navedbah družbe, manjka le zaključno poročilo Zavoda za gradbeništvo, ki pa ne bo pripravljeno pred ponedeljkom.

SCT: Opravili smo v rekordnem času
SCT je sporočil, da so njegovi delavci delo opravili "v rekordnem času", saj so od 6. avgusta delali nepretrgoma, 24 ur na dan. V tem času so zaključili tako fizična dela povezana z odstranjevanjem protipožarnega ometa, kot vsa potrebna testiranja. Testiranje elektro-strojne opreme so opravili v soboto, poleg tega pa so izvedli še gradbene preglede in dodatni požarni preizkus.

SCT je vsa testiranja označil za uspešna. Za naslednji korak do odprtja predora je odgovoren Zavod za gradbeništvo, ki mora izdelati končno poročilo, ki je ključno za izdelavo dopolnitve "projekta izvedenih del" študije požarne varnosti stare galerije, ki ga izdeluje projektant. Pred odprtjem predora mora Dars inšpektorju za prometno varnost dostaviti še analizo tveganja in načrt reševanja v galeriji predora Šentvid, so še pojasnili na SCT-ju.

Ometi le v galerijah, ne pa v predorih
SCT je ob tem dodal, da za nanos protipožarne zaščite v stari galeriji nikoli niso prejeli ne projekta ne gradbenega dovoljenja in da ne razumejo "izrečenih groženj o črni listi gradbenikov, na katero želi vlada za gradnjo predorov uvrstiti SCT in Primorje". Prepričani so, da gre za pomanjkanje znanja med državnimi uradniki, saj stroka pojma predor in galerija, strogo ločuje.

Pojasnjujejo, da je bil protipožarni omet nameščen na 24 let staro galerijo, medtem ko sta predor Šentvid in nova galerija predora popolnopma brezhibna in celo "pomemben gradbeni dosežek tako v domačem kot mednarodnem merilu."

Vse težave nastale na stari galeriji
Predor Šentvid
je sestavljen iz treh delov: predora Šentvid, nove galerije in stare galerije, vse težave pa izhajajo izključno iz stare galerije predora, zgrajene leta 1984, ki je vse od takrat propadala in bila povsem zapuščena, pojasnjuje SCT.

Da bo razlika jasna: noben predor na svetu nima protipožarnega ometa, imajo ga samo (nekatere) galerije.

SCT